Martin Krasnik cyklede ud til Forsvarets Efterretningstjeneste, hvor spionchefen viftede med paragraf om landsforræderi

Weekendavisens chefredaktør kalder hensigten med mødet "intimiderende".

Martin Krasnik var til møde hos Forsvarets Efterretningstjeneste på Kastellet i København. (Arkivfoto) (Foto: © Malene Anthony Nielsen, Scanpix Denmark)

Det er ikke kun i sagen om den fængslede chef fra Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, at straffelovens paragraf 109 om læk af fortrolige oplysninger spiller en rolle.

I sidste måned afholdt Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) snakke med danske mediehuse, hvor man mindede cheferne om, at historier på baggrund af lækkede oplysninger også kunne være et brud på paragraffen.

Og det budskab beskriver chefredaktøren hos Weekendavisen, Martin Krasnik, som intimiderende.

Martin Krasnik var på besøg hos den fungerende chef for FE, Svend Larsen, og ifølge Krasnik var anledningen tre historier, der havde floreret i pressen, og at politiet kort forinden havde anholdt fire personer, heriblandt FE-chefen Lars Findsen, for at have lækket hemmelige informationer.

De tre sager drejede sig for det første om Ekstra Bladets afdækning af trusselsvurderinger i PET om danske børn i syriske fangelejre. Ifølge Ekstra Bladet holdt regeringen en trusselsvurdering om børnene hemmelig i et år.

For det andet om historier om en agent for PET og FE, som blev svigtet, da han blev dømt i Spanien.

Og for det tredje om et samarbejde mellem Danmark og den amerikanske efterretningstjeneste NSA om tapning af internetkabler til aflytning, som DR blandt andre har afdækket.

Weekendavisen og Berlingske har i forlængelse af den historie skrevet, at samarbejdet med NSA kom i stand i 1990'erne, at aftalen ligger i et pengeskab hos FE, og at flere forsvarsministre har kendt til det.

Svend Larsens pointe var ifølge Martin Krasnik, at når fire personer i efterretningstjenesten kan blive sigtet for at have overtrådt straffelovens paragraf 109, der handler om læk af fortrolige oplysninger, kan journalister også dømmes for at viderebringe dem.

- Jeg tænkte, at det var ret grænseoverskridende. Hensigten var tydelig. Det handlede ikke om at gøre mig opmærksom på paragraffen, som jeg jo godt kendte i forvejen. Hensigten var at få os til at undgå at skrive om de her historier.

- Jeg har aldrig prøvet noget lignende, siger han.

Hør Martin Krasnik fortælle her:

'Det er jo voldsomt. Det er jo intimiderende. Det er en trussel'

Chefen for FE gennem seks år, Lars Findsen, blev sammen med tre andre personer anholdt i december.

Han blev blandt andet sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 109 om landsforræderi, og som den eneste sidder han fortsat fængslet.

Om det er de tre omtalte historier i pressen, han er mistænkt for at have lækket informationer om, ved vi ikke med sikkerhed, da sagen kører for dobbeltlukkede døre.

Men ifølge DR Nyheders oplysninger mistænkes Findsen for at have videregivet fortrolige oplysninger til pressen.

Lars Findsen er formelt set fortsat chef for FE, selvom han har været fritaget for tjeneste i halvandet år. (Foto: © Celina Dahl, Ritzau Scanpix)

I et svar til Folketinget har justitsminister Nick Hækkerup (S) indhentet en kommentar fra PET og FE, og her oplyser PET, at møderne med mediecheferne blev sat i stand netop i forbindelse med en efterforskning af, om paragraf 109 var blevet overtrådt.

Det var den administrerende direktør hos Berlingske Media, som Weekendavisen tilhører, Anders Krab-Johansen, der i første omgang havde talt med både FE og PET, hvilket fik Martin Krasnik til at bede om et uddybende møde.

Han fortæller, han var cyklet ud til Kastellet i København, hvor FE hører til, da paragraf 109 med en strafferamme på op til 12 års fængsel blev nævnt af Svend Larsen.

- Jeg har måske set lidt overrasket ud, så han sagde, at "du får jo ikke 12 år, men det er ikke et par måneder, men flere år man får i fængsel, hvis man bliver dømt efter det her", siger Martin Krasnik.

Mødet satte tankerne i gang, og budskabet var svært at slippe for chefredaktøren.

- Da jeg cyklede hjem, tænkte jeg på, hvor vild situationen er. Nu er den kun blevet endnu vildere, når vi ved, at det er spionchefen, der sidder sigtet. Det er det rigtigt vilde.

- Det her handler om, hvordan regeringen og myndigheder har håndteret deres ansvar overfor efterretningstjenesterne. Det er det, som alle de tre historier handler om, og derfor skal vi skrive dem.

DR: 'Relativt begivenhedsløst'

Foruden Weekendavisen og altså Berlingske Media holdt efterretningstjenesterne møder med ledelsen i JP/Politikens Hus og DR.

Nyhedsdirektøren i DR, Sandy French, fik besøg af Svend Larsen fra FE og Finn Borch Andersen fra PET i DR.

Hun beskriver mødet som "relativt begivenhedsløst".

Ifølge nyhedsdirektøren blev de tre pressehistorier nævnt på mødet.

- Det blev drøftet. Jeg husker ikke præcist, hvordan ordene faldt. Om det var efterretningstjenesterne, der bragte dem på banen, eller om det var os, der spurgte ind til dem.

Sandy French fortæller her:

Også her blev paragraf 109 smidt på bordet.

- Det er jo en paragraf, som vi udmærket kender. Vi har både jurister i DR, som rådgiver os, når vi publicerer indhold, der på en eller anden måde kan risikere at bryde paragraffer eller skabe problemer, og vi har også ekstern advokatbistand. Der kom ingen overraskelser på bordet til det møde.

Lars Findsen sidder foreløbig varetægtsfængslet til den 4. februar. Han nægter sig skyldig. Det er uvist, hvordan de tre medsigtede forholder sig.