Martin Krasnik om Bent Melchior: ‘Han virkede som et evigt menneske’

Den tidligere danske overrabbiner Bent Melchior er i dag død. Martin Krasnik har kendt ham hele sit liv.

Bent Melchior var overrabbiner ved Det Mosaiske Trossamfund fra 1969 til 1996. (Foto: Peter Elmholt © Scanpix Danmark)

Bent Melchior plejede at være alle vegne i den jødiske menighed. Både åndeligt, mentalt og fysisk.

I dag er den tidligere danske overrabbiner død i en alder af 92 år.

Netop på grund af Bent Melchiors evige legemlige og mentale tilstedeværelse i det jødiske samfund kan chefredaktør for Weekendavisen Martin Krasnik, ikke sætte tal på, hvor mange gange han har mødt den tidligere overrabbiner.

Til gengæld kan han godt sætte ord på, hvem Bent Melchior var.

  • Bent Melchior blev født den 24. juni 1929 i det daværende Tyskland af danske forældre. I 1933 vendte familien tilbage til Danmark, hvor Bent Mechior har været alt fra lærer, forfatter, overrabiner, og så er han ridder af 1. grad af Dannebrogordenen. (Foto: Olaf Ibsen © Scanpix Denmark)
  • Bent Melchior engagerede sig i samfundsdebatten til det sidste. Her ses han under en ceremoni i synagogen i København i 2018, da det var 75 år siden, at over 7000 danske jøder blev reddet fra Nazitysklands jødeforfølgelser og bragt til Sverige. Bent Mechior flygtede selv til Sverige. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Bent Mechior var også brobygger blandt andet sammen med tidligere politiker Özlem Cekic. Billedet her er fra 2015, hvor både kristne, muslimer og jøder dannede en fredsring om synagogen i Krystalgade. På billede står Bent Melchior arm i arm med den nu afdøde digter Yahya Hassan og imam Naveed Baig. (Foto: Simon Skipper © Scanpix Denmark)
  • Bent Melchior gjorde meget ud af at forsvare minoriteterne i Danmark - både jøder, muslimer, flygtninge og mange andre. Her er han på besøg i i Grimhøjmoskeen i Aarhus. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)
  • Bent Melchior blev 92 år gammel. (Foto: Linda Kastrup © Ritzau Scanpix)
1 / 5

En rolig mand, der skabte uro

Martin Krasnik lå i en babylift, da han første gang mødte Bent Melchior. Senere er han især stødt på ham i synagogen i Krystalgade i København eller gennem sit arbejde i mediebranchen.

Melchior blandede sig nemlig i samfundsdebatten.

- De spørgsmål, han beskæftigede sig med, var der altid enormt meget uro omkring, fortæller Martin Krasnik.

Det gjaldt både spørgsmål internt i det jødiske samfund eller betændte samfundsdebatter om flygtninge eller muhammedtegninger.

Anders Agger besøgte i programmet 'Indefra med Anders Agger' fra 2016 Bent Melchior sammen med barnebarnet Jair Melchior, der i dag er overrabiner i Danmark. Her talte de blandt andet om lighederne med jøder og muslimer.

Stensikker i sin sag

Ifølge Martin Krasnik var det flere gange ved at få Melchior afsat som rabbiner. Men i modsætning til hans holdninger, skabte Melchiors person en ro.

- Han var så stensikker på de ting, han gik ind i. Så når han kom ind i et rum, udstrålede han en utrolig ro.

Sikkerheden, mener Krasnik, kom fra en meget simpel leveregel. En leveregel, som ingen var i tvivl om, at Melchior fulgte, og som han selv formulerede således i et interview med Krasnik et par år tilbage:

- Hvad der er dig forhadt, skal du ikke gøre mod andre.

Altså du skal være mod andre, som du gerne vil have, de skal være mod dig.

Bent Melchior overtog overrabbinerembedet i Danmark fra sin far, Marcus Melchior, da han døde i december 1969. Videoen her er fra 1971, hvor Bent Mechior er kommet hjem fra den jødiske verdenskongres i Bruxelles.

- Det havde helt sikkert ikke set sådan her ud uden ham

Martin Krasnik er ikke i tvivl om, at Melchiors gang på jorden, i synagogen og det danske samfund, har haft en enorm betydning.

- Det havde helt sikkert ikke set sådan her ud uden ham, siger han.

Det gælder Melchiors stemme i flygtningedebatten, som var meget præget af, at han selv flygtede med sin familie til Sverige som ung teenager under Anden Verdenskrigs jødeforfølgelser.

Her fortæller Bent Melchior om tiden omkring Anden Verdenskrig.

Og så gælder det Melchiors evne til at bygge bro mellem det jødiske og det danske samfund.

- Han har vist, at der ikke er nogen modsætning mellem at være den mærkelige minoritet og den endnu mere mærkelige danske majoritet, siger Krasnik med et grin.

Han kan nemlig stadig grine på en dag som i dag, men:

- Det er meget mærkeligt, at han er død. Han virkede som et evigt menneske, siger Krasnik.