Er du i karantæne? Holder du afstand? Hvilke symptomer har du? Er du blevet rask?
Forestil dig, at du er tilmeldt en daglig sms-tjeneste, hvor du rapporterer din helbredsstatus.
Det tager måske et par minutter for dig at svare på. Men hvis tilstrækkelig mange mennesker gør det, kan det være et afgørende redskab til at overvåge smitteomfanget under en epidemi.
Det er kort sagt konceptet for nonprofit-tjenesten C19.dk, der er blevet udviklet af et hold danske it-frivillige. Formålet er at dæmme op for de mørketal, som vurderes at omgærde corona-smittens udbredelse – og kunne forudse belastningen af sygehusvæsnet.
Og det er måske ikke helt ved siden af.
Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet er C19.dk med til at danne grundlag for et nyt selvrapporterings-værktøj, man har under udvikling, hvor man netop indsamler sundhedsdata fra borgerne.
- Det har en meget stor værdi, at mange danskere ønsker at svare på spørgsmål om deres sundhedstilstand, da det giver myndighederne mulighed for at følge epidemiens omfang og forløb, fremgår det i en udtalelse fra Sundheds- og Ældreministeriet, der har en ’god dialog’ med initiativtagerne bag C19.dk.
De frivillige kræfter bag C19.dk kalder sig Techværnet. De består af 16 primært it-folk, som Martin Permin står i spidsen for.
Han fik idéen til C19.dk, da der rapporteret om, at hospitalernes kapacitet kunne blive overskredet.
- Den helt store frygt ved corona-epidemien, er, at vores sundhedssystem kollapser, og eftersom en epidemi er jo i høj grad også en data- og logistikudfordring, så tænkte vi, at det var vigtigt at få bygget det her, fortæller Martin Permin, der normalt er selvstændig med eget firma i Los Angeles.
Lige nu har C19.dk over 26.000 tilmeldte. Martin Permin har afventet grønt lys til et samarbejde med sundhedsmyndighederne, før de begyndte at indsamle data fra de tilmeldte.
De 26.000 tilmeldte bliver henvist til den officielle digitale tjeneste, når den går i luften, har Martin Permin aftalt med Sundheds- og Ældreministeriet.
Udenlandsk interesse
Fra udenlandsk side har der også været interesse for C19-værktøjet, som er produceret ud fra open source-principper. Det vil sige, at det frit for alle at benytte sig af det.
- Vi har bygget det på en sådan måde, at det nemt kan udrulles i andre lande i verden, der har et mindre etableret sundhedssystem, end vi har. Det er vores håb, at vi har bygget et værktøj, der kan samles op lokalt og sættes i gang, fortæller Martin Permin.
Ifølge Martin Permin er Techværnet i kontakt med repræsentanter i Slovakiet, Sydafrika og Guinea-Bissau, der er interesseret i at udrulle der.
Nu arbejder Martin Permin og resten af holdet videre på andre gratis tech-løsninger, der kan hjælpe i epidemien. For ham var beslutningen om at investere sin faglighed i at skabe noget samfundsrelevant i krisetiden ret ligetil.
- I England laver bilfabrikkerne respiratorer, destillerierne laver håndsprit, hotellerne bliver til felthospitaler. Vi er gode til at lave data og software. Det kan vi bidrage med, fortæller Martin Permin.