Mary vinder pris for tale til kronprinsen: Jeg havde ikke forventet, den ville få så meget opmærksomhed

Juryen kalder kronprinsessens tale til sin mands 50-års fødselsdag for et ”kunststykke”.

Kronprinsessen mindes, at hun gik lidt i panik, da hun fandt ud af, at hun skulle holde tale for sin mand.

Det er ikke let at holde en god tale. Den skal både være rørende og sjov. Kærlig og drillende. Ikke for lang og ikke for kort.

Men kronprinsesse Mary fik det til at se let ud, da hun holdt tale til sin mand, kronprins Frederik på hans 50-års fødselsdag. Derfor modtog hun i dag årets Talerprisen, der uddeles af foreningen Danske Taler, som er udgjort af retorikere og sprogeksperter.

Kronprinsesse Mary lyttede opmærksomt og smilende, mens Danske Talers formand Jesper Troels Jensen begrundede, hvorfor kronprinsessen er årets vinder af prisen.

Kærligt drilleri

Juryen har blandt andet lagt vægt på, at kronprinsessen formåede at underholde publikum med sin tale.

- Når vi kigger hen gennem hele talen, er der naturligvis meget ros til kronprinsen, men de her ’flash’, hvor tingene bliver vendt om, de får talen til virkelig at leve, sagde Danske Talers formand Jesper Troels Jensen.

Han fremhæver, at Mary blandt andet drillede kronprinsen med hans dårlige vittigheder:

- De, der har haft fornøjelsen af at være ude at spise med dig, ved for eksempel, at hvis en tjener spørger ”Are you finished”, så kan man være stensikker på, at du svarer ”No, I’m Danish”. Hver gang. Og griner. Hver gang, sagde Mary fra talerstolen.

Tidligere kulturminister, Bertel Haarder, overrakte Talerprisen til kronprinsessen. Foto: Mathias Mora Jensen.

Humoren var et sats

Kronprinsessens drillende kommentarer høstede stor latter fra salen. Og det var faktisk netop talens humoristiske elementer, kronprinsessen havde været mest nervøs for, fortalte hun i sin takketale efter at have modtaget Talerprisen.

- Humoren føltes som et sats. Hvad nu, hvis det falder til jorden med et brag? Hvad nu, hvis det efterfølges af en larmende stilhed i stedet for latter? Eller endnu værre – at det gik for langt. Jeg vidste, at jeg ville blive virkelig nervøs, sagde hun.

Nervøsiteten satte allerede ind, da hun blev opfordret til at holde tale til kronprinsens 50-års fødselsdag, fortalte hun.

- På den ene side tænkte jeg ’naturligvis’. På den anden side tænkte jeg ’panik’, fortæller kronprinsessen, som var overrasket og glad over den store opmærksomhed, talen fik.

- Jeg ønskede at tale til min mand. At røre ham og fortælle ham, hvad han er for mig. Jeg havde lyst til at invitere andre med - at lade dem se det jeg ser, at tage dem med på den rejse, der har været vores.

Kronprinsesse Mary fortæller, at hendes første reaktion var panik, da hun fandt ud af, at hun skulle holde tale til kronprinsens fødselsdag. Foto: Mathias Mora Jensen.

Helt almindelig familie

Juryen roste kronprinsessen for at benytte sig af klassiske retoriske virkemidler i sin fødselsdagstale til kronprinsen. Hun brugte både bogstavrim, kontraster og opremsninger.

Juryen fremhæver dette citat fra kronprinsessens tale:

- For mig er det i vores fælles familieøjeblikke, at jeg føler mig mest taknemlig, mest forbundet, mest forelsket.

Og det er netop det, at kronprinsessen deler øjeblikke fra familielivet, der gør talen stærk, mener Danske Talers formand Jesper Troels Jensen.

- Var det her overhovedet en kongelig tale? Næh, det tror jeg ikke, det var. Det var en helt almindelig fortælling fra et liv i en familie.

Tidligere har blandt andet Helle Thorning-Schmidt og Jens Stoltenberg vundet Talerprisen.