Massagestol og scooter satte Pia og Rene i gæld

Pia Charlotte Sørensen og Rene Christensen har søgt rådgivning for at blive deres forbrugslån kvit.

Pia Charlotte Sørensen fik problemer med et forbrugslån, efter hun i første omgang lånte penge til en massagestol. (Foto: PRIVATFOTO © PRIVATFOTO)

Unge skal gøres opmærksomme på de virksomheder, som tilbyder forbrugslån. Det mener Forbrugerrådet Tænk, som har lanceret en ny kampagne, der skal få unge til at gå uden om de dyre og hurtige lån.

To af de unge, der er havnet i forbrugslånsfælden, er Pia Charlotte Sørensen og Rene Christensen. De bor begge i Sønderjylland og har søgt rådgivning for at få afsluttet deres forbrugslån. Den udstrakte hånd har de fået hos Dansk Folkehjælp, som er en organisation, der tilbyder hjælp til udsatte.

Organisationen tilbyder blandt andet økonomisk rådgivning, og den besluttede 31-årige Pia Charlotte Sørensen for omkring et års tid siden at benytte sig af.

- De holder styr på min økonomi, og om jeg bruger pengene fornuftigt eller ej, siger hun.

Det var en massagestol til 46.000 kroner, som begyndte det hele for Pia Charlotte Sørensen. Hun ville købe stolen for at afhjælpe nogle gener i kroppen, og det firma, hun købte stolen af tog selv kontakt til en bank, der tilbød hende et forbrugslån.

Pia Charlotte Sørensen skyder på, at hun skyldte omkring 100.000 kroner væk, da lånet var på sit højeste. Men rådgivningen fra Dansk Folkehjælp har fået hende til at blive mere rolig omkring sin uheldige situation:

- De sagde, at jeg skulle lægge alle regningerne i en kasse og lade være med at kontakte nogle af dem, jeg skyldte penge. For jeg kunne alligevel ikke gøre noget, siger hun.

Dansk Folkehjælp fik blandt andet sat et af Pia Charlotte Sørensens lån i bero. I dag skylder hun omkring 64.000 kroner væk og synes – trods rådgivningen – stadig, at hun har lang vej endnu for at komme sine lån til livs.

Scooter-forhandler lokkede med lån

For 21-årige Rene Christensen var det et køb af en scooter for nogle år siden, der startede det hele. Endda selvom han fortalte scooter-forhandleren, at han ikke havde råd til at købe den.

- Så foreslog han, at jeg kunne låne penge af mine forældre eller tage et forbrugslån. Det sidste sagde jeg ja tak til, siger han.

Forbrugslånet lød på 6.000 kroner, og i dag er det steget til 9.000 kroner. Derudover har Rene Christensen gammel gæld til skat og boligudgifter og skylder i alt et sted mellem 100-170.000 kroner væk.

Derfor har han nu taget kontakt til Dansk Folkehjælp, som indtil videre har lavet en kreditorliste med et overblik over, hvor mange penge han skylder og til hvem. I dag er han ærgerlig over, at det er nået så vidt:

- Jeg skulle have afbetalt pengene til scooteren, da jeg havde muligheden. I stedet for kom jeg til at glemme det hele lidt, og jeg vidste ikke, hvad jeg havde gang i, siger han.

Sådan håndterer du dit forbrugslån:

  • Lav et budget, så du får betalt dine faste udgifter. Få evt. nogle til at hjælpe dig med at lægge det.

  • Hvis du har 500 kroner om måneden, kan du måske betale 100 eller 200 kroner tilbage på lånet. Tag det et skridt ad gangen og betal for eksempel din telefon af først og tag så og koncentrer dig om et andet lån bagefter.

  • Få overblik over, hvad du har af penge til at betale lånet med. Har du overhovedet de penge? Hvis ikke, kan du overveje, om du skal meddele kreditorerne, at du ikke kan betale pengene tilbage.

  • Hvis du vil forsøge at lave en aftale med kreditorerne, så de ikke længere sender rykkere, skal du have is i maven. Du skal tale for din sag, hvis det skal lykkedes dig evt. at stoppe lånet midlertidigt.

Kilde: Helene Wright, økonomisk rådgiver hos Dansk Folkehjælp