Massefyringer rammer Aalborg Universitet: Næste år skal universiteterne spare endnu mere

Universiteterne mister 3.900 kroner per studerende næste år, hvis ikke politikerne finder flere penge.

Aalborg Universitet nedlagde i denne uge 107 stillinger, og det betød massefyring af medarbejdere. (© Grafik: Signe Heiredal)

Opdateret den 18/02 2019 kl. 10.15.

I denne uge sad medarbejdere på Aalborg Universitet klar ved deres telefoner. Men de håbede ikke på et opkald. Ledelsen ringede rundt i en af de største fyringsrunder på universitetet til dato. Over 100 stillinger blev nedlagt.

Fyringsrunden i Aalborg bliver næppe den sidste for danske universiteter, lyder det fra organisationen Danske Universiteter.

Næste år skal universiteterne spare 3.900 kroner for hver eneste studerende, viser tal fra Finansministeriet. Det er den største besparelse i ti år.

- Det er meget bekymrende, og jeg kan ikke se, at de besparelser, der er udsigt til næste år, kan gennemføres uden flere fyringer rundt omkring på universiteterne, siger Jesper Langergaard, direktør for Danske Universiteter.

De studerende i Aalborg frygter allerede nu, hvad de netop overståede fyringer vil betyde for deres uddannelser.

- Det kan jo betyde, at vi får mindre vejledning og undervisning. Og det betyder noget for kvaliteten af undervisningen, hvis vores undervisere fremover har mindre tid til at forske, og dermed ikke kan basere undervisningen på den seneste forskning, siger Christian Juel Nicolajsen, der læser økonomistyring på 8. semester. Han er desuden medlem af Akademisk Råd på det Samfundsvidenskabelige Fakultet og studenterrepræsentant i Aalborg Universitets bestyrelse.

Christian Juel Nicolajsen er studerende på Aalborg Universitet, medlem af Akademisk Råd på det Samfundsvidenskabelige Fakultet og studenterrepræsentant i AAU's bestyrelse. (Foto: Bendt Godtberg © (c) DR)

Mister 3.900 kroner for hver studerende

Der er særligt to årsager til, at universiteterne ifølge Finansloven skal spare næste år. For det første har universiteterne siden 2016 skulle spare to procent om året. Det er en konsekvens af det såkaldte omprioriteringsbidrag, og det er blandt andet det, der har ført til fyringerne i Aalborg.

For det andet står universiteterne til at miste små 300 millioner kroner, som har været tildelt siden 2010. Det er penge, som universiteterne har fået, når studerende på bestemte uddannelser har bestået deres eksamener. Beløbet kaldes taxameterløft.

Christiansborg har Socialdemokratiet flere gange opfordret regeringen til at indkalde til forhandlinger på området, men indtil videre uden held, siger uddannelses- og forskningsordfører Mette Reissmann (S).

- Regeringen er alt for sent ude. De skal komme med et udspil, og det skal ske snart, ellers kommer vi til at stå i et økonomisk blodbad på de videregående uddannelser til næste år, siger Mette Reissmann.

Universiteter tøver med at fyre og hyre

Den manglende politiske afklaring giver usikkerhed på landets universiteter, som er bekymrede for et stort hul i økonomien. På Syddansk Universitet håber prorektor Bjarne Graabech Sørensen stadig, at politikerne finder flere penge.

- Vi ved lige nu ikke, hvordan vores økonomi bliver næste år. Men hvis vi først begynder at sige farvel til medarbejdere, så er det meget vanskeligt at få dem tilbage. Så det gør vi ikke, uden at det er højest nødvendigt, siger han.

Universiteterne kan dog risikere at vente længe, før de kender næste års økonomi, frygter Jesper Langergaard fra Danske Universiteter. Med udsigten til et folketingsvalg og derefter sommerferie bliver det hurtigt efterår, uden at der er sket noget på Christiansborg.

- Vores frygt er, at universiteterne kun ved et par måneder i forvejen, hvor mange ansatte de har råd til at have næste år, siger han.

Netop den situation møder kritik fra Socialdemokratiet:

- Det er ganske enkelt uacceptabelt, for det sætter jo alle universiteterne i en situation, hvor de ikke kan budgettere for næste år, siger Mette Reissmann.

Socialdemokratiet vil ikke garantere at finde de ekstra penge, som er givet i taxameterløftet. Til gengæld lover partiet at fjerne to procents-besparelserne på uddannelse, hvis det får regeringsmagten efter valget.

DF: Ikke mere overflødigt at skære væk

Som støtteparti for regeringen var Dansk Folkeparti med til at indføre besparelserne på to procent, men det skal ændres, mener partiet nu.

- Jeg tror, vi er forbi det punkt, hvor der er mere overflødigt at skære væk. Man er presset rigtig mange steder lige nu, siger uddannelses- og forskningsordsfører Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.

Han erkender, at der i årevis har ligget en opgave med at kigge på universiteternes samlede økonomi.

- Jeg forstår godt ønsket om, at man har en økonomi, man kan regne med, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Det har på grund af ferie ikke været muligt at få en kommentar fra hverken forsknings- og uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) eller finansminister Kristian Jensen (V).

DR har desuden forsøgt at få en kommentar fra uddannelses- og forskningsordførerne i både Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti og også kontaktet partiernes pressetjenester. Ingen fra regeringspartierne har kunnet medvirke.

På Aalborg Universitet er budskabet til politikerne klart fra studerende Christian Juel Nicolajsen:

- De skal investere i uddannelse, for det er fremtiden. Det er mennesker, som skal ud og varetage alle mulige jobs i vores samfund, når de er færdige. Det skal de være så dygtige til som muligt, og derfor skal man investere i den ressource, som de bliver i det lange løb.

Opdatering: Det er den 18/02 2019 kl. 10.15 blevet tilføjet, at den studerende Christian Juel Nicolajsen er medlem af Akademisk Råd på det Samfundsvidenskabelige Fakultet, samt studenterrepræsentant i Aalborg Universitets bestyrelse.

Facebook
Twitter