Masser af farligt kosttilskud på nettet

Fødevarestyrelsen har fundet ulovlige og farlige kosttilskud på mere end halvdelen af de cirka 50 danske hjemmesider, som de har undersøgt

Kosttilskud (Foto: DR Magasinet Penge © DR Magasinet PENGE)

Hvis du er en af dem, der lige napper en protein-shake efter at have givet den gas i bænkpressen i fitnesscentret, så er det nok meget smart, at du lige tjekker dens indhold en gang til.

For det vrimler stadig med ulovlige og sundhedsskadelige protein-shakes, piller og andre kosttilskud på danske hjemmesider. Det fortæller Mette Christiansen, specialkonsulent i fødevarekontrollens kosttilskudsgruppe til P3 Nyheder.

- Vi fandt godt 50 hjemmesider i vores søgninger sidste år, og her var det mere end halvdelen, der solgte noget, som ikke var lovligt.

Mette Christiansen er en del af den specialgruppe, som Fødevareministeriet har nedsat for at holde et ekstra øje med de hjemmesider, der sælger kosttilskud.

Og man kan komme alvorligt galt af sted, hvis man får spist den forkerte protein-bar, siger Mette Christiansen.

- Det kan være påvirkning af lever, det kan være påvirkning af hjerne, det kan være hjertet, det kan være nyreskader. Altså, det kan faktisk være alle organer, der kan blive påvirket.

Overraskelse i fitness-centre

I Fitness World ved Forum i København bliver de to studerende Nils Lukas Jensen og Lasse Lorentzen noget forundrede over Fødevarestyrelsen fund.

- Jeg var ikke bevidst om, at det var så mange produkter, der var ulovlige, siger 23-årige Nils Lukas Jensen, der til dagligt læser på CBS – Handelshøjskolen.

Og selvsamme reaktion får man fra Lasse Lorentzen, der til dagligt læser molekylær biomedicin.

- Det overrasker mig, siger han.

Begge har købt kosttilskud over nettet og er klar over farerne ved det.

- Der har jeg tjekket for de mest almindelige og samtidig farlige stoffer. Som for eksempel Efedrin, der ofte er i kosttilskud, siger Lasse.

- Men jeg har ikke tjekket det hele. Jeg ser på indholdslisten, og ser om der er noget, der springer i øjnene, slutter han.

Spil ikke hasard med jeres helbred

Men det er ikke kun de danske hjemmesider, hvor der er problemer med de ulovlige og farlige kosttilskud.

Sidste år måtte kosttilskudsgruppen advare om i alt 80 produkter, der blev markedsført på udenlandske hjemmesider i Danmark. Udenlandske hjemmesider der på overfladen ser ”danske”, men som desværre sælger produkter, der ikke er registreret til markedsføring i her hjemme.

Produkterne fra den slags hjemmesider bliver derfor ikke kontrolleret af Fødevarestyrelsen.

Det er en udvikling, som Fødevareminister Mette Gjerskov er rigtig træt af.

- Derfor har jeg besluttet mig for, at den styrkede kontrol simpelthen skal fortsætte, fordi det er åbenbart nødvendigt. Der er for mange brodne kar i den her branche.

Samtidig understreger hun, at det i høj grad op til forbrugerne selv, hvis de vil undgå at købe de sundhedsfarlige kosttilskud.

- Gå ind på www.altomkost.dk og tjek om et kosttilskud er i orden. Og undgå så at spille hasard med dit eget helbred. Sørg for ikke bare at købe et eller andet på en udenlandsk hjemmeside, som ser smart ud.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter