Masser af tomme stole i vaccinecentre: Lige nu er der mere end 535.000 ikke-bookede tider

Sundhedsstyrelsens mål om 3,5 millioner "boostede" blev ikke nået før nytår - nu nedskaleres vaccineindsatsen over hele landet.

Færre bookinger af vacciner betyder tomme båse flere steder på landets vaccinationscentre. Derfor nedskaleres der nu meget i forhold til for få uger siden. (Foto: Lasse Uttrup)

Opdateret den 12. januar klokken 13.55: Det fremgik tidligere af artiklen, at Sundhedsstyrelsen ikke havde ønsket at kommentere historien om de mange ledige vaccinetider. Det er rettet, så det fremgår, at styrelsen har kommenteret skriftligt men ikke stillede op til interview.

Medarbejderne i landets vaccinecentre har fået "langt mellem kunderne", og det har nu fået Sundhedsstyrelsen til at nedskalere vaccinekapaciteten fra en million om ugen i december til godt 400.000 om ugen her i midten af januar.

Det bekræfter Sundhedsstyrelsen over for DR Nyheder.

Der er lige nu 535.015 ikke-bookede vaccinetider fra tirsdag den 11. januar og en uge frem. Det er uden at medregne ledige tider hos private aktører, i almene lægepraksisser og på apoteker.

Spørgsmålet er, om det er helt efter planen, eller om danskernes lyst til at komme ned efter det tredje stik - den såkaldte booster - er mindre, end myndighederne havde forventet og håbet på.

Eksempelvis er kun 39 procent af børnene i aldersgruppen 5-11 år vaccineret, hvilket er væsentligt lavere end det "worst case"-scenarie på 50 procent, som myndighederne opererede med i beregninger af effekten af vaccinationsprogrammet i et notat fra december, som kan ses her (side 44).

Op i tempo, fremrykninger og større skala

Den 12. december fortalte Sundhedsstyrelsen, at nu skulle der sættes fart på for at få vaccineret flere med tredje stik før juleferien. Derfor fremrykkede man muligheden for alle på 40 år og opefter, som nu kunne få stikket allerede 4,5 måned efter andet stik.

På det tidspunkt var 1,2 millioner revaccinerede med tredje stik, og man håbede på, at tallet nåede op på 3,5 millioner inden nytårsaften. I øjeblikket er vi oppe på 3,18 millioner, viser tal fra coronasmitte.dk.

Den 22. december fremrykkede man så muligheden for en "booster" til de 18-39-årige. Da var 2,3 millioner vaccineret tredje gang, så det gik den rigtige vej.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm sagde i den forbindelse, at "timing er altafgørende præcis i den situation, vi står i lige nu her i Danmark et par dage før jul med meget bekymrende stigning med den nye omikron-variant."

Man opskalerede indsatsen i regionerne, hyrede personale ind, udbyggede de fysiske rammer og lavede aftaler med private leverandører, lægepraksisser og apoteker.

Nu skaleres der så ned igen.

Vaccinationsbåse lukkes, aftaler med private løber ud og åbningstiderne i regionernes centre snævres ind. Det sker blandt andet i Region Midtjyllands vaccinationcenter på Olof Palmes Allé i det nordlige Aarhus, hvor Leni Johansen er leder.

Centret åbnede i december for at imødekomme stigende efterspørgsel. Der var travlt i nogle uger, men nu er interessen dalende, så fra den 17. januar lukkes seks af 17 båse, ligesom der er åbent 20 timer mindre om ugen og kun to aftener. Søndag er der helt lukket.

- Jeg vil kalde det almindelig ansvarlighed. Vi kan se, der er færre, der booker tid, og derfor tilpasser vi udbuddet til efterspørgslen. Borgerne vil ikke opleve, at det er sværere at få en tid, for dem er der nok af, forklarer Leni Johansen.

500-600 aarhusianere blev tirsdag vaccineret i centret på Olof Palmes Allé, hvor tallet tidligere var oppe på 1.500 om dagen.

  • - Vi har nedskaleret i antallet af medarbejdere, og her er mere stille end før jul, men det er forventet, og vi er fleksible, hvis situationen igen ændrer sig, siger Leni Johansen, der er leder af Region Midtjyllands vaccinationscenter på Olof Palmes Allé i Aarhus. (Foto: Lasse Uttrup)
  • Laura Hansen var én af dem, der kom efter sit tredje stik tirsdag eftermiddag. - Jeg arbejder som lærer og har derfor kontakt med mange mennesker, så der var ingen tvivl om, at jeg skulle have det her stik. For min egen og alle andres skyld, siger Laura Hansen. (Foto: Lasse Uttrup)
1 / 2

Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet i København, siger, at når man ikke har nået målet med 3,5 millioner revaccinerede inden deadline, er det et udtryk for, at det har været svært for nogle at tage imod opfordringen om at lade sig vaccinere.

- Men anbefalingen er der stadig, og for dem, der tager imod tilbuddet fremover, er der mulighed for at få vaccinen. Vaccineprogrammet blev bygget op til at være meget stort, fordi der var behov for at vaccinere mange mennesker på kort tid. Nu er hovedparten vaccineret, og derfor er der ikke grund til at have den samme infrastruktur som tidligere, siger Jens Lundgren.

- Man kan altid diskutere, om der er gjort nok (for at opfordre folk til at takke ja, red.), men der er gjort meget fra Sundhedsstyrelsen og andre, og det har været både seriøst og ambitiøst. Selv om målet ikke er nået, skal man ikke opgive at nå det. Det tager bare længere tid at få de sidste med.

- Giver det stadig mening at anbefale folk det tredje stik?

- Ja, al viden tyder på, at to stik for de fleste ikke er nok, så man skal op på tre. Vi er fortsat midt i en større epidemi, og den bedste måde, man kan beskytte sig selv på, er ved at tage imod tilbuddet fra Sundhedsstyrelsen, fastslår professoren.

Mere et udtryk for skuffelse end vaccine-mistillid

Niels Brimnes, lektor på Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet, har forsket i international sygdomsbekæmpelse og vaccinationsskepsis i historisk perspektiv.

Han mener ikke, at vi oplever decideret vaccineskepsis herhjemme lige nu, men han vurderer, at nogle - især yngre - nok er skuffede over effekten af vaccinerne og derfor ikke er så opsatte på at tage den.

- Lægevidenskaben fremhæver, at vaccinerne er rigtig gode, fordi de mindsker risikoen for alvorlig sygdom. Noget andet er opfattelsen i befolkningen, og her tror jeg, at mange oplever en skuffelse over, at vaccinerne ikke som forventet har givet os hverdagen tilbage, selv om de fleste nu er vaccinerede. Endda flere gange, siger Niels Brimnes.

- Når omikron-varianten så bliver afdramatiseret, og julen i øvrigt er vel overstået, er mange ikke helt så opsatte på at blive vaccineret. Der er nok en grundlæggende tøven over for at lade sig vaccinere, hvis ikke det er strengt nødvendigt. Mange laver måske en cost-benefit analyse med det resultat, at det ikke er så vigtigt længere, men det er altså som sagt mere et udtryk for skuffelse end for egentlig mistillid til vaccinerne, vurderer Niels Brimnes.

Lige nu er der på landsplan 600.000 invitationer, der ikke er omsat til en booking. 75 procent af dem er udsendt inden for den seneste måned.

Det har ikke været muligt mandag og tirsdag at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Sundhedsministeriets pressetjeneste skriver i stedet i en mail til DR Nyheder, at målet med vaccineindsatsen er at ramme en balance, så der ikke er "alt for stor, men dog rigelig kapacitet, så der er let adgang til at blive vaccineret."

Sundhedsstyrelsen har ikke stillet op til interview, men har skriftligt bekræftet situationen med mange ledige tider og skriver i en pressemeddelelse, at styrelsen er tilfreds med vaccinetilslutningen.

FacebookTwitter