Massetest af unge bliver skudt i gang: Prøven er booket, men 'det er unfair, at vi bliver syndebukke'

I dag træder nye corona-anbefalinger i kraft, der især er rettet mod 15-25-årige.

Det er særligt de 15-25-årige, der opfordres til at lade sig teste. Det gælder allerede fra i dag i Ishøj og Brøndby.

Mens sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede regeringens nyeste våben i kampen mod coronaepidemien på gårsdagens pressemøde, så var Artilleri Cafeens unge gæsters opmærksomhed primært rettet mod terningespil, julebryg og en pause fra studierne.

Bodegaen ligger i København - én af de 17 hovedstadskommuner, hvor grebet fra i dag bliver strammet med nye anbefalinger, der især er rettet mod unge.

For smitten stiger, og derfor sendte sundhedsministeren en direkte appel til 15-25-årige om blandt andet at blive massetestet, indsnævre vennegruppen og generelt "holde fast".

Og især ét af tiltagene er ikke helt dumt. Sådan lyder budskabet i hvert fald fra barens yngste gæster, der kommer med deres umiddelbare reaktioner på anbefalingerne oven på en fyraftensøl.

Clara Wenzel og Alberte Thorsgaard er klar på coronatest i julens tegn.

Massetest på vej

Fra to studieveninder på værtshuset er der opbakning til forslaget om, at unge skal lade sig teste. Heunicke og co. kan i hvert fald roligt regne med, at 22-årige Clara Wenzel og 20-årige Alberte Thorsgaard, der begge studerer IT og Kommunikation i København, napper en test.

- Jeg ville helt bestemt lade mig teste, hvis det gør det nemmere for myndighederne at lave nogle bedre anbefalinger, forbehold og statistikker. Det er jo ikke den store ofring for mig, i forhold til hvor meget det kan gavne samfundet, siger Alberte Thorsgaard.

Studieveninden Clara Wenzel, der fulgte med, da Heunicke præsenterede tiltagene til pressemødet, nikker istemmende over sin øl.

Hun synes også, at det er en god idé at opfordre unge til at blive testet, for hun havde ikke gjort det, hvis sundhedsministerien ikke havde bedt hende om det. Hun mangler dog en helt klar udmelding fra myndighederne om motivet bag, at hun skal troppe op i testteltet.

- Jeg synes, det er lidt vagt, hvorfor vi skal gøre det. Ministeren lægger op til, at det er, fordi vi skal have en sikker jul derhjemme med bedsteforældrene, men jeg tror i virkeligheden, de beder os om det, fordi de vil vide, hvor mange unge der reelt er smittet. Det ville være mere ærligt, hvis de bare meldte det klart ud.

Massetesten startede i dag, 2. december, hvor Akutberedskabet har pop-up testcentre i Ishøj og Brøndby. De andre testdage kan du se her.

Hvis du bor i én af de 17 kommuner i Hovedstadsområdet og gerne vil testes inden jul, så kan du selv tjekke, hvor du kan dukke op i din kommune på regionens hjemmeside. De specifikke teststeder vil løbende blive offentliggjort her.

- Det kan ikke være rigtigt, at vi ikke kan komme over smitten, lyder det fra den 22-årige jurastuderende, Kristoffer Henricksson.

Hverdagen ændrer sig ikke

Kristoffer Henricksson på 22 år, der til hverdag studerer jura, er også klar til at blive testet - for det går udover dem selv, hvis de ikke smutter ned forbi et testcenter, mener han.

Men udover at skulle igennem vatpindsmanøvren, så regner Kristoffer ikke med, at restriktionerne kommer til at have en specielt stor betydning for hans hverdag.

- Umiddelbart kommer det ikke til at gøre den store forskel. Det eneste er, at vi har en eksamen 18. december. Jeg er spændt på at se, om den er online i stedet. Det vil jeg i hvert fald helst undgå.

De to studieveninder Clara og Alberte er enige om, at de nye tiltag slet ikke vil have nogen betydning for deres hverdag. Udover en ekstra testning og påmindelser om de eksisterende restriktioner, er der ikke meget nyt på tapetet, mener de.

Derfor undrer det dem også, at myndighederne ikke kommer med forbud eller krav, hvis det virkelig står så slemt til blandt unge.

- Hvis det budskab skulle tages helt alvorligt, så skulle der et forbud til. Man lader jo ikke vær med at se sine få venner, bare fordi det er en anbefaling. Det ville jo slette mit sociale liv fuldstændigt, siger Clara Wenzel.

- Nej, for vi tager allerede mange hensyn og har sat meget på pause. Og jeg tror faktisk ikke, at jeg lige nu ville være villig til at tage imod flere forbehold, end jeg allerede har gjort, siger Alberte Thorsgaard.

- Men jeg må også sige, at jeg synes, det ville være virkelig unfair overfor ungdommen at pålægge os flere krav, skyder Clara ind.

Her er de nye tiltag. (Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk © dr)
Her er de nye tiltag. (Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk © dr)

Træt af at være syndebukken

Selvom myndighedernes restriktioner ikke indeholder flere krav til unge, så var der endnu en opsang fra sundhedsministeren.

- Og til jer unge: Jeg ved godt, at det her er en svær tid, og at situationen har stået på i mange måneder, men det er vigtigt, at vi står fast, sagde Magnus Heunicke på pressemødet.

Den løftede pegefinger til unge er desværre velkendt og trættende, mener Clara og Alberte.

- Jeg synes, det er super ærgeligt, at vi unge bliver syndebukke for corona og stigende smittetal. Vi får simpelthen lagt et større ansvar på os, end vi fortjener, siger Alberte Thorsgaard og fortsætter:

- Jeg har et tjenerjob og møder op på universitetet. Det er jo klart, at jeg bliver disponeret mere for smitten, når jeg møder flere mennesker. Det er jo ikke nødvendigvis, fordi vi er uansvarlige og kun tænker på os selv, men på grund af en masse samfundsmæssige strukturer, at smitten stiger blandt unge.

Når det så er sagt, så understreger de unge kvinder også, at de godt ved, at unge er en del af problemet. Flere stramninger eller restriktioner er bare ikke løsningen, lyder det fra dem.

- Vi skal for guds skyld overholde de her regler, men jeg synes også, at vi kan være lidt kritiske overfor, at unge bliver bedt om at skære alt det vigtige fra for en sygdom, vi ikke selv bliver alvorligt syge af, siger Clara Wenzel.

En ny opgørelse fra Sundhedsministeriet viser, at 26 procent af dem, der bliver testet positive med coronavirus i de 17 hovedstadskommuner, er unge mellem 15-25 år. Og derfor mener Kristoffer Henricksson modsat Clara og Alberte, at de må tage mere ansvar, nu hvor det virkelig er der, hvor smitten spreder sig.

- Nu hvor undersøgelser bliver ved med at vise, at det er os unge, den er gal med, så må det jo være os, der må stramme os an. Det kan ikke være rigtigt, at vi ikke kan komme over smitten, lyder det fra den 22-årige jurastuderende.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter