Massiv kritik: Regeringen ødelægger misbrugsbehandling i fængslerne

Regeringen vil begrænse udvisningsdømtes rettigheder i de danske fængsler.

Omkring 15 procent af de indsatte i danske fængsler er i misbrugsbehandling. Regeringen lægger nu op til, at udvisningsdømte ikke skal have mulighed for den sociale del af misbrugsbehandlingen gratis. (Foto: ERIK LUNTANG © Scanpix)

Udvisningsdømte indsatte i danske fængsler skal fremover ikke kunne få gratis samtaler og terapi i forbindelse med stofmisbrugsbehandling.

Det møder skarp kritik fra en lang række eksperter og organisationer, for det er direkte kontraproduktivt for den generelle stofmisbrugsbehandling i de danske fængsler, lyder det.

- Det vil øge risikoen for, at de danske misbrugere får tilbagefald. Det kan give uheldige følgevirkninger, hvis man har indsatte siddende som aktive misbrugere, siger Rene Larsen, forbundssekretær i Fængselsforbundet.

Også Kriminalforsorgsforeningen, der organiserer blandt andet lærere og pædagoger i landets fængsler, kritiserer regeringens politik.

- Forslaget vil smitte negativt af på alle indsatte. Der vil være større mulighed for, at der kommer flere stoffer i de danske arresthuse og fængsler, fordi de udenlandske indsatte forsøger at skaffe dem. Det er smadderærgerligt, siger John Hatting, formand for Kriminalforsorgsforeningen.

Ingen kurser eller behandling

Omkring 10 procent af de indsatte i landets fængsler er udvisningsdømte og vil altså være omfattet af de nye regler, som regeringen ønsker at indføre.

Udover gratis stofmisbrugsbehandling omhandler lovforslaget også de udvisningsdømtes ret til at tage kurser og undervisning i fængslerne, ligesom Kriminalforsorgens medarbejdere ikke længere skal være forpligtet til at udarbejde handleplaner for de udvisningsdømte klienter.

Argumentet bag lovforslaget lyder, at Danmark ikke skal bruge penge på at forsøge at resocialisere indsatte, som alligevel skal sendes ud af landet.

Ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har vi ingen forpligtelser over for udenlandske kriminelle, der er dømt til udvisning.

- Der er tale om folk, der skal ud af Danmark, og dem skal vi ikke bruge kræfter på, når det gælder uddannelse, handlingsplaner og terapeutiske samtaler, siger han.

En håbløs indstilling, mener Retspolitisk Forening.

- Det er et dårligt forslag. Det er tæt på at afsløre en meget dårlig moralsk holdning. Der kommer en kunstig opdeling af de indsatte i fængslerne. Det kan være, at ham i nabocellen så ikke længere får stofmisbrugsbehandling. Det er en højst usædvanlig måde at forskelsbehandle de indsatte på, siger Bjørn Elmquist, formand for Retspolitisk Forening.

Også landets forsvarsadvokater advarer mod at stoppe for misbrugsbehandlingen for visse klienter i fængslerne.

- Det er en uheldig udvikling. Formålet med at tilbyde stofmisbrugsbehandling er at forebygge tilbagefald til kriminalitet og det bør i min opfattelse gælde, uanset om man skal tilbage til det danske eller et andet samfund. Dertil kommer, at det næppe er særligt befordrende for de indsatte, der er i stofmisbrugsbehandling, at du afsoner sammen med nogen, der ikke tilbydes behandling, siger Kristian Mølgaard, formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

I 2014 var der opstart af mere end 4000 misbrugsforløb i de danske fængsler.

Høringsfristen på lovforslaget udløber den 17.januar 2017.

Facebook
Twitter