Massiv mangel på medarbejdere får flere kommuner til at skære ned på bade og rengøring i ældreplejen

En række kommuner er så pressede, at de må skære ned på serviceniveauet i ældreplejen.

Både coronasygemeldinger og generelle rekrutteringsproblemer presser ældreplejen i kommunerne. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

Der mangler hænder i ældreplejen, og det har der gjort i lang tid.

Men nu er der også kommet en coronapandemi, et generelt presset sundhedsvæsen og en sygeplejestrejke oven i, og det betyder, at flere kommuner ikke længere kan tilbyde borgere i ældreplejen den hjælp, som de plejer.

Mindst syv kommuner, som DR Nyheder har talt med, har i øjeblikket måtte skære ned på ydelser og flere fortæller, at det snart kan komme på tale.

- Det er en meget ulykkelig situation, hvor vi simpelthen skal prioritere de hænder, vi har, til det, der er livsnødvendigt, siger Benedikte Kjær (K), der er borgmester i Helsingør Kommune.

Her mangler man så mange medarbejdere, at man ikke længere kan tilbyde borgerne den hjælp, de er visiteret til.

- Det betyder, at rengøring kan blive udskudt, og at nogle personlige plejeopgaver som for eksempel bad må springes over, siger hun.

'Det hele begynder at brænde sammen'

Benedikte Kjær fortæller, at de i Helsingør kommune særligt er pressede, fordi de få medarbejdere, der er til rådighed, bliver syge med corona eller skal i isolation som nære kontakter.

Men det er ikke den eneste årsag.

- Der rykker flere opgaver fra hospitalerne og ud i kommunerne, og det er en god udvikling, men hvis du ikke sørger for at kompetencerne og finansieringen følger med, så bliver vores sundhedsvæsen ude i kommunerne meget, meget presset, siger hun.

- Når vi samtidig mangler medarbejdere, og er presset af corona og sygeplejekonflikten, så er der så mange faktorer tilsammen, at det hele begynder at brænde sammen.

Flere kommuner fortæller, at der i øjeblikket ikke er tid til at udføre opgaver i ældreplejen, som ikke er livsvigtige. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

Og hos Ældre Sagen er man også bekymret over udviklingen.

- Det er meget bekymrende, og det er en stærkt alvorlig situation, for det kommer til at ramme nogle ældre mennesker, som har stort behov for den hjælp, som kommunerne skulle give, siger Michael Teit Nielsen, der er vicedirektør i Ældre Sagen.

- I forvejen er ydelserne skåret meget ind til benet, og hvis de så fuldstændig udebliver, så vil det kunne mærkes tydeligt af hjemmehjælpsmodtagerne.

Haster mere end nogensinde

Benedikte Kjær frygter, at den milliard kroner, der afsat til regionerne på finansloven, paradoksalt nok vil forværre situationen i kommunerne endnu mere.

- Man skævvrider hele sundhedsvæsnet ved at give regionerne en milliard, så de kan fastholde og rekruttere flere medarbejdere, og samtidig er der overhovedet ikke nogen anerkendelse af, at vi også har kæmpestore problemer i kommunerne.

- Jeg er bange for, at vi får endnu sværere ved at fastholde og rekruttere medarbejdere, nu hvor man har fået nogle ekstra penge at gøre godt med i regionerne, siger hun.

Michael Teit Nielsen mener, at man burde have taget fat i problemerne med rekruttering noget tidligere, så man havde en større robusthed til at klare for eksempel en pandemi.

- Man bliver nødt til at prøve på at finde en løsning, og så må man også se i øjnene, at det haster mere end nogensinde med at gøre det her arbejdsområde mere attraktivt, så der er flere, der ønsker at udføre det meget vigtige arbejde, siger han.

Udover Helsingør Kommune melddeler Ringsted, Kalundborg, Sorø, Lolland, Gladsaxe og Haderslev også, at de må skære i ydelserne i ældreplejen. DR Nyheder har dog ikke haft mulighed for at været i kontakt med alle kommuner, så der kan være endnu flere.