Massiv medicinmangel i Norge: Danmark har styr på leveringen

Sidste år var flere norske apoteker tomme for vigtig medicin. Udviklingen fortsætter i 2019.

Der er rekordhøj mangel på medicin i Norge. En af årsagerne er, at de store firmaer sælger rettighederne til medicinen til mindre firmaer, der ikke kan levere i samme omfang. (Foto: Morten Dueholm © Scanpix)

Der er rekordstor mangel på medicin i Norge. Flere norske patienter må gå forgæves på apotekerne efter deres medicin eller ser sig nødsaget til at hamstre af frygt for at løbe tør.

Steinar Madsen fra det norske Legemiddelverket betrager situationen som alvorlig.

- Der arbejdes hårdt på at styrke det nationale lægemiddelberedskab. Men jeg er desværre stadig pessimistisk, da det ser ud til, at problemet er kommet for at blive, siger Steinar Madsen til det norske medie VG.

Lige nu er der mangel på mere end 200 slags medicin i Norge, viser den seneste opgørelse fra Legemiddelverket. Dog findes der alternativer til en række af produkterne.

Ifølge Steinar Madsen er den største årsag til den manglende medicin, at de store lægemiddelfirmaer sælger deres produktions-rettigheder til de lægemidler, som de ikke længere er interesseret i, til mindre firmaer, som ikke har samme leveringssikkerhed.

- Jeg er meget bekymret og skuffet over lægemiddelindustrien, som ikke har bedre kontrol over deres produktion, siger Steinar Madsen.

Danmark står ikke i samme situation

Danmark møder ikke de samme problemer med at fylde hylderne på landets apoteker, beroliger Merete Hermann, enhedschef i Lægemiddelstyrelsen.

- Der er ingen tegn på, at vi skal være bekymrede herhjemme.

- Hvis det skulle forekomme, så har vi en række greb, vi kan benytte, siger Merete Hermann og tilføjer, at hvis der opstår mangel på en bestemt slags medicin herhjemme, så kan lægerne søge om udleveringstilladelse fra andre markeder.

- Hvis det går rigtig galt, har vi også den mulighed, at vi kan rationere, siger hun.

Heller ikke hos Danmarks Apotekerforening oplever de, at der er problemer med at skaffe medicin til danskerne.

- Der findes nødløsninger, som myndighederne kan tage i brug for at sikre, at patienter kan fortsætte deres medicinering, siger Helle Jacobsgaard sundhedsfaglig chefkonsulent.

Selvom det danske marked ligner det norske, har Danmark et system, der sætter priserne, så de sikrer en meget høj grad af konkurrence på kopimedicin.

- Apotekerne skal tilbyde det billigste alternativ inden for en lægemiddelgruppe. Derfor har vi de laveste priser på kopimedicin i Europa, forklarer hun.

Norske Maria gik igang med at hamstre

Den store mangel på medicin har fået flere nordmænd til at hamstre lægemidler fra apotekerne. En af dem er Maria Eliassen, som VG har talt med.

Hun fortæller, at hun på grund af sygdommen binyrebarksvigt er nødt til at tage præparatet Kortison dagligt. Der har været mangel på Kortison i Norge siden november 2018 - angiveligt på grund af forsinket produktion.

- Jeg tog til mange apoteker og købte alt det, som de havde, fortæller Maria Eliassen til VG.