Matador: Find dit yndlingscitat og alt det andet de siger

Hvornår er det, de siger "bøssekarl" i Matador - og bliver Hitler nævnt? dr.dk giver dig nu mulighed for at søge efter hvad som helst i Matador - og både læse og se citaterne

Har du fulgt godt med i Matador - for anden eller tredje gang, måske?

Så har du helt sikkert nogle yndlingspassager. Måske noget, Maude siger, før hun dåner; tante Møghes vredesudbrud fra rullestolen; eller en politisk dundertale fra Røde.

Det kan også være, at du bare ikke lige kan huske, om det faktisk er ordet "bøssekarl", der kommer over Mads Skjerns læber i et af de sidste afsnit af tv-serien.

Nu kan du selv søge i underteksterne til alle Matador-afsnit. Bare indtast et ord i søgefeltet ovenfor, så får du alle forekomster af ordet frem. Øverst kan du se en graf over, hvor mange gange ordet optræder i hvert afsnit af tv-serien, og nedenfor får du en liste over alle de passager, hvor ordet indgår.

Og ikke nok med det: Du kan også nemt få citatet at se! Ved at klikke på afsnittets titel, åbner du stedet i DR TVs afspiller.

Sproget viser historiens gang

Det er journalistisk lektor ved Syddansk Universitet, Filip Wallberg, der har udviklet Matador-maskinen.

- Matador giver et unikt indblik i en tid, de færreste af os nulevende har oplevet, selvom serien er fiktion. Når man så analyserer sproget statistisk, kan man pludselig se tendenser, siger Filip Wallberg og nævner som eksempel, at Østtyskland først optræder som ord i 1947.

Det er historisk set selvfølgelig ikke nogen overraskelse, når Tyskland ikke var opdelt før 2. Verdenskrigs slutning - men nu kan du også finde bevis for det i Matador.

Søger man omvendt efter "Hitler" kan man se, at den tyske diktator første gang optræder ved navn i Matadors femte afsnit, der foregår i 1932. Allerflest gange optræder Hitlers navn i et afsnit fra 1939, året før Danmark blev besat.

Søgbar video

Filip Wallberg stod for kort tid siden også bag en søgemaskine, der kunne vise ord-statistik på samtlige State of the Union taler holdt af amerikanske præsidenter siden 1790.

Men Matador-projektet indeholder ekstra muligheder:

- Det sjove ved dette projekt er, at jeg med systemet har gjort video søgbart, siger Filip Wallberg.

- Det ville være fantastisk, hvis man kunne bruge lignende teknologi og gøre al tv med undertekster søgbart. Så ville man meget lettere kunne genfinde de detaljer, som man ønsker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk