Mathias betaler for at tage på arbejdsferie: 'Det er en vildt fed måde at møde mennesker'

Der er sket en stigning af folk, der vælger frivilligferier, siger ekspert.

Mathias (forrest til højre) i gang med at arbejde på en sti til en vulkan. (© Mathias Lange-Kornbak Nissen)

Når 24-årige Mathias Lange-Kornbak Nissen tager på ferie, er solstolen skiftet ud med en spade i hånden.

Han har nemlig været frivillighed-turist, siden han for syv år siden satte sig i toget mod Italien for at sætte hegn op til en italiensk festival.

Siden har han været på arbejdsferier ni gange, hvor han i to-tre uger har hjulpet til med et projekt i udlandet. Han har både bygget en sti til en vulkan i de islandske bjerge, ryddet op i en flygtningelejr i Palæstina og renoveret en park i Tyskland.

- Det er måske ikke det mest spændende at bygge en bænk i Sydtyskland. Man skal tage af sted for at få en ny oplevelse og møde nogle mennesker, siger han.

I den her weekend er 100 frivillige draget mod Færøerne for at hjælpe med at udbedre og forbedre forholdene på 10 af øernes mest besøgte naturområder i samarbejde med lokale. Og selvom frivillighedsturisme er 20-30 år gammelt, så er populariteten stigende.

- I de seneste år ser vi en eksponentiel vækst i folk, der vil rejse frivilligt og gøre noget godt, forklarer Szilvia Gyimóthy, der er lektor på Aalborg Universitet og forsker i turisme.

Mathias rejser med Mellemfolkeligt Samvirkes frivilligeprogram, Global Contact. De fordoblede næsten antallet af frivilligrejsende fra 2013 til 2018.

Avant-garde turisme

Til sommer skal Mathias Lange-Kornbak Nissen afsted på sin tiende arbejdsferie, hvor han skal arbejde på et miljøkonserveringsprojekt i Spanien. Han rejser med Mellemfolkeligt Samvirke og giver 1.900 kroner for at tage på arbejdsferie.

Han tager mest afsted for de gode oplevelser og for at møde nye mennesker.

- Det er en helt vildt fed måde at møde mennesker på, fordi man er sammen om at lave noget. Jeg vokser som menneske, når jeg er afsted, fordi jeg for det meste tager ud alene og er den eneste dansker. Det gør, at jeg er nødt til at udvikle mig både sprogligt og mentalt.

På arbejdsferierne bliver fridagene brugt på at tage ud og opleve landet med de andre frivillige. Her er Mathias på toppen af en vulkan på Island. (© Mathias Lange-Kornbak Nissen)

Og for en del frivillige handler det netop om selvudvikling, siger Szilvia Gyimóthy.

- Man har indset, at rejser ikke kun behøver være afslapning og fest. Det kan også være noget, der er med til at bygge ens personlighed, erfaringer og kompetencer.

Men for en del arbejdsturister handler det også om at skille sig ud fra de 'almindelige' turister og gøre noget andet, end alle andre gør.

- Nogle frivillighedsturister bruger bevidst eller ubevidst rejserne til at fremstille sig selv som bedre end de andre og også til at markere, at de hører til den socialt bevidste og reflekterende gruppe af rejsende, som markerer en ny mode i turisme. De betragter sig som avant garde-turister.

Gør det ikke for glansbilledet

For Mathias Lange-Kornbak Nissen handler rejserne dog ikke om at kunne opdatere sin Instagram eller dele løs på Facebook. Han har fællesskabet som fokus - det virkelige og ikke det virtuelle af slagsen.

- Det er ikke rigtig noget, jeg gør mig i. Jeg poster sjældent på de sociale medier.

Selvom han både har været på badeferier og storbyture, så keder han sig hurtigt lidt. Derfor regner han med at pakke arbejdstøjet i kufferten mange år endnu.

- Den klassiske badeferie på Mallorca tilaler mig ikke så meget, men hvis det er det, man kan lide, skal man bare gøre det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter