May har åbnet sit eget hjem for demente

May Bjerre Eiby oplevede på egen hånd, hvordan systemet fejlede, da hendes far blev syg af demens. Hun har nu åbnet et nytænkende alternativ.

May Bjerre Eiby har etableret sit eget plejehjem for demente. Et sted hvor værdighed, omsorg og respekten for det enkelte menneske er vigtigere end diagnosen. (Foto: Liz Margerum © DR Nyheder)

Da den 34-årige sygeplejerske May Bjerre Eibys far blev ramt af demens, oplevede hun, hvordan systemet fejlede.

Hun så, hvordan han blev anbragt på et kæmpe plejecenter med skiftende personale – og hvordan han slet ikke trivedes.

- Når de prøvede at aktivere ham, tog de slet ikke stilling til, hvem han var eller, hvad han tidligere havde lavet. Han havde det forfærdeligt der, fortæller May Bjerre Eiby i Feature på P1.

Mennesket før diagnosen

I 2009 tog hun en drastisk beslutning.

Det handler om at lære mennesket at kende og finde ud af, hvad han eller hun har lyst til. Det giver tryghed.

May Bjerre Eiby, stifter af dagmarsminde

Hun ville lave et lille og nytænkende alternativ til det etablerede system, hvor alt for mange steder, ifølge hende, er for fokuseret på instrumentelle opgaver og medicinsk behandling.

Hun manglede, at man kom hele vejen rundt om mennesket.

- Det giver ikke mening at fokusere så meget på diagnosen. Det handler om at lære mennesket at kende og finde ud af, hvad han eller hun har lyst til. Det giver tryghed, fortæller May Bjerre Eiby.

Et rigtigt hjem

May Bjerre Eiby kalder Dagmarsminde for en omsorgsoase. Det er et sted, hvor omsorg, værdighed og det enkelte menneske er omdrejningspunktet for alt, hvad de laver.

Fx har vi ikke mærkater i køkkenet, hvor der står, hvad der skal være i skabene. Det ville man jo aldrig have derhjemme, så det har vi heller ikke.

MAY BJERRE EIBY, STIFTER AF DAGMARSMINDE

Men først og fremmest er det beboernes hjem i ordets egentlige betydning.

- Det tænker vi over hele tiden. Både i vores indretning og i de ting, vi foretager os. Fx har vi ikke mærkater i køkkenet, hvor der står, hvad der skal være i skabene. Det ville man jo aldrig have derhjemme, så det har vi heller ikke.

Seks års kamp

Da de første beboere flyttede ind i starten af februar, var det den foreløbige kulminationen på seks års hårdt arbejde. Siden hun købte bygningen i 2009, har hun kæmpet for at finansiere sin drøm. En kamp der flere gange var ved at tage livet af projektet.

Men med sikkerhed fra familie og venner lykkedes det til sidst at få overtalt en bank til at gå med i projektet.

Nu er Dagmarsminde en realitet, og May Bjerre Eiby kan koncentrere sig om det, det i virkeligheden handler om.

- Vi har vores eget varmtvandsbassin som er en del af den daglige pleje. Vi har også gyngestolsterapi, og så arbejder vi med at stimulere beboernes sanser. Det er meget vigtigt, når man lider af demens, fortæller hun.

Feature: Et hjem for demente

Hør mere om May og Dagmarsminde, når vi tirsdag kl. 11 sender featuren ’Et hjem for demente’ eller find udsendelsen her.

Opgaver fra tidligere arbejdsliv

May Bjerre Eiby oplever allerede at nogle af hendes tanker gør en forskel for beboerne, fortæller hun.

Under et af DRs besøg på Dagmarminde oplevede vi selv, hvordan en kvinde med Parkinson, der ved første besøg havde haft store problemer med at bevæge sig rundt, nu kom spankulerende gennem lokalet uden hjælpemidler.

- Ja, det er ret vildt så stor fremgang hun har haft. Vi fandt ud af, at vi kunne distrahere hende ved at give hende opgaver, der ligger tæt op af de opgaver, hun havde i sit arbejdsliv. Så er det, som om hun glemmer sin Parkinson en lille smule, siger May Bjerre Eiby stolt.

Jeg kan bestemt ikke udelukke, at jeg kaster mig ud i at åbne et mere et andet sted i landet.

May Bjerre Eiby

Starten på noget mere

May Bjerre Eiby har selv mærket, hvor hårdt det er at være pårørende til en dement. Derfor er det vigtigt, at de pårørende føler sig hjemme på Dagmarsminde.

- Hvis de vil, kan de være en del af dagligdagen, men de kan også bare være her fem minutter, hvis det er det, de kan overskue. Og så skal de i øvrigt kunne køre igen med god samvittighed, fordi de ved, at deres kære er i gode hænder.

Glæden ved det nye sted overskygger langt de strabadser, hun har været igennem for at få det op at køre. Og hun udelukker ikke, at hun med tiden åbner flere små hjem.

- Jeg kan allerede nu mærke, at det er helt rigtigt med denne her lille trygge oase. Jeg kan bestemt ikke udelukke, at jeg kaster mig ud i at åbne et mere et andet sted i landet.

Fakta: Dagmarsminde

  • Dagmarsminde var oprindelig et nedlagt snedkeri med to tomme maskinhaller, en silo og en kold betonkælder. I dag er det et lille specialindrettet plejehjem for 9 demente beboere.
  • Både Mays oldemor og mormor hed Dagmar. - De var begge varme kvinder med styr på hjemmet, hygge og omsorg. Gode forbilleder for et plejehjem, fortæller May Bjerre Eiby.
  • Dagmarsminde er etableret efter lov om friplejeboliger. Hvis man ønsker at flytte på plejehjem, skal man visiteres til en plejebolig af sin hjemkommune. Herefter kan man vælge, hvilket plejehjem man gerne vil skrives op til, fx Dagmarsminde.

Værdighed, omsorg og respekten for det enkelte menneske er vigtigere end diagnosen.Det mener May Bjerre Eiby, som har åbnet et nytænkende alternativ til de almindelige plejecentre.

Opslået af DR Nyheder på 5. marts 2016