McDonald-boss fik sparket: Sådan håndterer fire af Danmarks store virksomheder kæresteri mellem chef og ansat

Flere steder er det svært at slå kærlighed op i personalehåndbogen.

Ifølge McDonalds har den administrerende direktør overtrådt virksomhedens retningslinjer og udvist dårlig dømmekraft ved at have indledt et forhold til en ansat. (Foto: Molly RILEY © Scanpix)

Det er stik imod McDonalds retningslinjer, at en chef indleder et forhold til en ansat. Det har burgerkædens bestyrelse vurderet, og derfor stopper den administrerende direktør øjeblikkeligt.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Herhjemme har flere store virksomheder ikke lige så klare regler for, om sød musik mellem chefer og ansatte bliver til larmende støj på arbejdspladsen.

Steve Easterbrook er ikke længere McDonalds administrerende direktør, efter han har haft et forhold til en ansat. (Foto: Justin lane © Scanpix)

Arla Foods: Uskrevne regler

Hos Arla Foods er der ikke skrevet nogen regler ned om kæresteforhold på arbejdspladsen, fortæller pressechef Åse Andersson.

- Men der er uskrevne regler, der foreskriver, at chefer helst ikke indleder forhold til medarbejdere. Når det er sagt, så er kærlighed som bekendt kærlighed, og skulle det opstå på arbejdspladsen, så løser vi det - så godt vi kan - ved at sikre, at de involverede ikke arbejder i samme afdeling, fortæller hun.

Carlsberg: generelle retningslinjer

Det står heller ikke direkte i personalehåndbogen hos Carlsberg, hvordan en chef og en ansat skal tackle det, hvis de indleder et forhold. Men der findes nogle generelle retningslinjer, som klart og tydeligt pointerer, at man skal være opmærksom på interessekonflikter, oplyser pressechef Kasper Elbjørn.

- Og hvis man tror, der kan opstå en interessekonflikt, forventes det, at man selv melder det til HR-afdelingen eller nærmeste leder, fortæller pressechefen i en mail til DR Nyheder.

- Hvis det derimod ikke har betydning for samspillet på arbejdspladsen, blander vi os ikke, skriver Kasper Elbjørn.

Lego og Salling Group: Klare regler om Amors pile

Hvis der opstår kærlighed mellem en chef og en medarbejder i Netto, Føtex eller en af Salling Groups andre kæde-butikker, så er reglerne klare.

- Det er lederens ansvar at sørge for, at kærlighedsforhold mellem en leder og en medarbejder ikke opstår, og reglerne står klart og tydeligt i vores ledelseshåndbog, siger pressekonsulent Jacob Krogsgaard Nielsen.

- Det kan virke lidt gammeldags, men vi gør det udelukkende for at beskytte vores medarbejdere, fortæller han.

Hvis den forbudte kærlighed alligevel opstår, så prøver virksomheden at flytte medarbejderen internt til en anden afdeling, oplyser Jacob Krogsgaard Nielsen.

Også hos Lego er reglerne beskrevet i virksomhedens HR Håndbog.

- Et decideret chef-medarbejder forhold kan ikke accepteres, lyder det fra pressechef Jonas Søndergård.

Men hvis Amors pil rammer, prøver Lego at finde en løsning, så begge parter kan blive i virksomheden.

- Hvilket som regel er muligt på grund af organisationens størrelse, siger pressechefen.

Forhold kan give fnidder

Hos juristerne og økonomernes fagforbund Djøf, der har 97.000 medlemmer, støder man ind imellem på sager, hvor en ledende medarbejder er blevet kæreste med en underordnet.

Ud af omkring 50.000 henvendelser fra medlemmerne om året, er det omkring fem til ti af dem, der handler om kærlighedsforhold på arbejdspladsen, hvor det er gået galt.

- Det kan handle om mistillid fra den øverste ledelse til begge parter, eller det kan handle om en chefkollega eller kollegerne på gulvet, der er bekymrede for, hvilke konsekvenser, det kan få, at chefen og en kollega indgået en kærlighedsrelation, siger chefkonsulent i rådgivningscentret, Bella Lea Buono.

Hun oplever, at det ofte er på de mindste arbejdspladser, at et forhold mellem en chef og en underordnet skaber de største problemer.

- Vi kan se mønstre på de arbejdspladser, hvor man er meget tætte, at der giver det mest fnidder. Typisk hvis relationen slutter. Men mens det kører, er der ofte mistillid og interessekonflikter, hvor kollegerne er bange for, om kæresten bliver forfordelt eller behandlet anderledes.

Opfordring: Få en politik om kærlighedsforhold

Djøf opfordrer virksomhederne til at lave en tilføjelse til personalepolitikken om parforhold på arbejdspladsen, hvis de ikke har en sådan i forvejen. Uanset om det er virksomhedens politik, at det skal være tilladt eller ej.

Bella Lea Buono møder i medlemsrådgivningen de tilfælde, hvor det er gået galt. Og i nogle tilfælde ender det med en fyringssag – typisk den part, der ikke er chefen.

- Når kærlighedsforholdet slutter, kan det gå hen og blive til en sag om samarbejdsvanskeligheder. Og vi ser også sager, hvor der har været en oplysningspligt, som ikke er blevet fulgt. Så det kan altså også gå galt, hvis man ikke har orienteret sig i personalepolitikken.

Hos fagforeningen Lederne, der repræsenteret omkring 108.000 medlemmer, fortæller teamchef og ledelsesrådgiver Michael Uhrenholdt, at man et par gange om måneden får henvendelser om kærlighedsforhold på arbejdspladsen.

- Men det kun dem, der vil tale med os, så det er et rids i overfladen. Der foregår en masse ude på arbejdspladserne, som vi aldrig hører om, vurderer han.

Fagforeningens anbefaling er til enhver tid, at man skal have en politik om kærlighedsforhold på arbejdspladsen, så virksomheden under alle omstændigheder har taget stilling til, hvad man gør i de situationer.

- Hvis ikke man har en grundholdning til, hvad man gør, så sker der det, at det bliver følelser frem for fornuft, der kommer til at dominere. Det kan måske gå meget godt, når alt er rosenrødt, og der ikke er så mange, der brokker sig. Men der kan jo let komme en dag, hvor det udvikler sig i en forkert retning, siger Michael Uhrenholdt.