Med brunsviger og smil: Odense har succes med at føre kontrol med byggeriet

Kommuner og byggefirmaer vil skærpe kontrol med byggefirmaer. Odense Kommune er gået foran.

Claus Larsen (tv) er på kontrolbesøg på en af kommunal byggeplads i Odense. Her møder han tømrer Lasse Mayland. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

- Hvor mange er der på pladsen i dag?

Ordene kommer fra Claus Larsen. På en stige er han på vej op til toppen af en skole, hvor et par tagdækkere er ved at gøre klar til et nyt tag.

- Vi er fire tagdækkere, to tømrere og fire eller fem nedbrydere, siger en af tømrerne.

Før Claus Larsen blev ansat i Odense Kommune, arbejdede han selv som tømrer.

Claus Larsen kommer fra en kontrolenhed i Odense Kommune. Den skal sikre, at de arbejdere, der er ansat på kommunens byggeprojekter, får ordentlig løn og vilkår.

- Der vil jo altid være brodne kar, så derfor er det nødvendigt, at vi kommer rundt og kontrollerer vores byggepladser, siger Claus Larsen.

Kommuner vil skærpe kontrol

DR har i de seneste dage fortalt om virksomheden IF Group, der bliver anklaget for at have underbetalt deres rumænske ansatte.

Det er for at undgå sager om underbetaling, at Odense Kommune har oprettet kontrolenheden.

Odense er også blandt de seks kommuner, fire regioner og en lang række byggefirmaer, der nu er blevet enige om et sæt fælles spilleregler, som skal sikre mod lønfusk og underbetaling i byggeriet.

Men kun få kommuner bruger i dag en kontrolenhed, som Odense Kommune har gjort siden 2013.

Afskrækker fuskede firmaer

Her tre år efter at kontrolenheden begyndte, får den bifald fra Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S):

- Vi har rigtig gode erfaringer. Bare det, at den er der, er med til at afskrække de virksomheder, som har en forretningsmodel, hvor det handler om, at man snyder lidt med lønnen og snyder lidt med arbejdsmiljøet. De bliver afskrækket fra at byde ind i Odense, siger han.

Det her slogan hænger på mange af byggepladserne i Odense. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

Kontrolenheden har også flere gange taget firmaer i at bryde kommunens kontrakter med dem, fortæller borgmesteren.

Han afviser samtidig, at en kontrolenhed er for dyr i drift.

- Det er også rigtig dyrt for dem, vi skal have gående, der er ledige, hvis den udenlandske arbejdskraft går til løn og arbejdsvilkår, der er langt under overenskomstniveauet i Danmark. Så bliver det dyrt for kommunen, for så har vi flere, der er ledige.

Brunsviger og skurvognssnak

På en arbejdsdag holder Claus Larsen fra kontrolenheden øje med sikkerhedsudstyr, lønvilkår, og hvem der er på arbejde på kommunens byggepladser. Det er vigtigt for ham, at der er en ordentlig dialog, og at han ikke bliver opfattet som en løftet pegefinger.

- Jeg har også nogle gange brunsviger med og sætter mig ind og snakker med dem i skurvognen, siger.

Som regel bliver Claus Larsen taget godt imod, fortæller han. Men de udenlandske arbejdere kan godt blive lidt forskrækkede.

- De kan godt blive lidt usikre, når jeg kommer. For de kender ikke rigtig til dansk kultur, og de er også bange for, at jeg kommer og gør, at de ikke har et job. Men det er jo ikke det, der sker.

Kan du gennemskue, om tingene er i orden?

- Når jeg kommer ind på en plads, kan jeg hurtig se, om der er noget galt derude. Jeg har været tømrer i rigtig mange år og ved, hvordan jargonen er på sådan en plads, siger Claus Larsen.

På byggepladsen går han ned ad stigen igen.

- Vi ses, siger han til byggesjakket og vinker, inden han sætter sig ind i sin vil og kører videre til næste byggeplads.

Det nordjyske byggefirma IF Group afviser anklagerne om, at de skulle have underbetalt deres ansatte.