Med drone står Svendborg smukt i solen: Men skybrud og stormflod lurer

De danske kystbyer forsøger at sikre sig mod det uvejr, der følger med klimaforandringerne.

Når en drone i disse dage sendes over den sydfynske by Svendborg, fanger kameralinsen både havn, Svendborgsundbroen og byens centrum i fuld sol.

Zoomer man ned mod havnen, sidder turister og lokale i deres lystbåde eller ved fiskerestauranten og nyder sommervejret.

Men med klimaforandringerne kommer ikke kun sol og høje temperaturer. Svendborg Kommune er et af de områder i Danmark, der de seneste år har mærket bagsiden.

Skruer vi tiden tilbage til 4. januar 2017 ville en dronevideo af byen se noget anderledes ud. Svendborg var ramt af stormflod, og de store mængder vand oversvømmede havnen og flere områder i byen.

I videoen neden for kan du se DR's udsendte reporter bevæge sig gennem vandmasserne.

Havnen skal sikres

Efter flere skybrud og oversvømmelser de seneste år har Svendborg Kommune arbejdet på at fremtidssikre havneområdet.

Tilbage i Middelalderen lå Svendborg by hævet over vandet, men med tiden spredte byen sig tættere mod havet og havneområdet, og det har gjort uvejr til en større problematik. Derfor har man blandt andet lavet flere dæmninger ved skråninger, der fører vand ned til byområdet.

Men fordi der er så store dele af centrum og havneområdet, der er udfordret, har den sydfynske kommune afsat 24 millioner kroner.

- Svendborg Havn er det mest udsatte område i hele kommunen. Vand finder vej dertil, og det er vi nødt til at løse. Det overordnede mål er at få skabt et godt byrum på havnen, hvor man samtidig får håndteret og integreret de udfordringer der er med klimaforandringerne, fortæller Anna Als, der er udviklingskonsulent i Svendborg Kommune.

Torsdag bliver det offentliggjort, hvilken gruppe af arkitekter, ingeniører og klimaeksperter, der skal stå for projektet. Derfor kan Anna Als ikke blive konkret på, hvordan løsningerne præcis skal se ud.

Mangler viden og ressourcer

Det er ikke kun Svendborg Kommune, der arbejder med at få klimasikret byen.

I 2012 indgik Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen en aftale om, at alle kommuner ved udgangen af 2013 skulle udarbejde en klimatilpasningsplan med fokus på, hvordan man sikrer byer og kyster mod blandt andet stigende vandstand, stormflod og voldsomme skybrud.

Men ikke alle kommuner har fået implementeret konkrete løsninger endnu.

I en rapport fra sidste år udarbejdet af tænketanken Concito gøres der status over, hvordan 67 kommuner har håndteret opgaven, siden den blev stillet for omkring fem år siden.

Rapporten tegner et billede af, at kommunerne forstår nødvendigheden af at håndtere de udfordringer, et ændret klima bringer med sig, men en del magter ikke at løfte opgaven. De mangler viden såvel som penge.

DR Vejret har ramt Svendborg Havn på den fem uger lange tur langs Margueritruten. I morgen sender Vores Vejr fra Kerteminde og torsdag fra Bogense.

På kortet neden for kan du se, hvor DR Vejret rejser hen de næste fem uger. Du kan sende dine sommerbilleder til vejret@dr.dk eller 1212@dr.dk.

Facebook
Twitter