Med ghettoens vicevært på arbejde: Folk spørger hver dag, hvornår bulldozerne kommer

Sundparken i Horsens er på regeringens liste over boligområder, der risikerer nedrivning.

Ingen ved noget. Men alle taler om det. Eller tænker på det. Hvornår bulldozerne kommer. Om de kommer. Hvor og hvor meget, der skal rives ned. Bliver det mit hjem?

Hver eneste dag får Mathias Misfeldt spørgsmål, han ikke kan svare på. Han er ejendomsservicetekniker og en af viceværterne i Sundparken.

- Vi ved jo intet med sikkerhed. Men jeg kan konstatere, at det fylder rigtig meget for beboerne. Det forstår jeg godt. Det er jo deres hjem, siger han, på stien mellem de gule murstensblokke.

I en lejlighed virker termostaten ikke. Mathias Misfeldt går ind i opgangen og banker på.

  • En kvinde er flyttet på plejehjem efter 35 år i Sundparken. Det gamle tapet er fjernet og nyt sat op. Loftet er gulligt af nikotin. Det skal vaskes, forsegles og males. Gulvet skal grovslibes og lakeres to gange. Det er bøgeparket af en kvalitet, man ikke laver mere, konstaterer maleren.
    1 / 13
  • Anna-Sofie Jensen har boet her siden 2002. Hun trives godt og forstår ikke, at det er nødvendigt at rive folks hjem ned. Hun ved godt, at der bor mange af anden etnisk herkomst af dansk, men der er ingen, der opfører sig dårligt. Folk er søde, og man passer på hinanden. Hun mindes kun at have set en politibil med udrykning en gang i området.
    2 / 13
  • Køkkenlågen er faldet af. Ved slitage er skruerne, der fæstner hængsel til spånplade, gået løs. Mathias Misfeldt er 26 år gammel og fik sit fags højeste udmærkelse - sølvmedaljen - ved sin svendeprøve. Han var i lære hos Odinsgaard AB, der driver Sundparken, og blev fastansat 1. november.
    3 / 13
  • Julie Frøkjær Nielsen (22) og Rishaban Poopalasingan (25) er glade for deres hjem. Det er et godt sted at bo. Området er stille, beliggenheden er fin med masser af supermarkeder lige om hjørnet, og man må gerne have hund. Hun studerer, og han er chauffør. Man hjælper hinanden i Sundparken. Når han ser en ældre beboer, der går med en indkøbspose, spørger han, om han skal køre vedkommende hjem.
    4 / 13
  • Sundparken har 11 viceværter, der går i området. De arbejder også på Andelsboligforeningen Odinsgaards andre bebyggelser. Sundparken blev bygget i 1968-72. I 2000 blev facaderne efterisoleret og skalmuret og der blev etableret rejste tage. I 2010 vedtog beboerne, at man ville bygge Sundparkhallen på 1.200 kvadratmeter, der skulle finansieres via huslejestigninger.
    5 / 13
  • Da Conni Olesens søster døde, tog hun hendes to børn til sig. Forinden var hendes egne to netop fløjet fra reden. Derfor fik hun brug for en større lejlighed igen. Nu har hun boet i Sundparken i snart 10 år. Hun er 56 år gammel. Den ældste dreng bor stadig hjemme. Han er snart udlært som elektriker. Når han flytter, vil hun gerne have en mindre lejlighed i Sundparken.
    6 / 13
  • Conni Olesen er mormor. Børnebørnene besøger hende flere gange om ugen og har legekammerater i området. Denne sommer plukkede de 12 kilo solbær og 12 kilo ribs fra buskene, der står på fællesområdet uden for stuelejligheden.
    7 / 13
  • Viceværten skal smøre Conni Olesens vinduer. Hvis ghettoplanen betyder, at hun skal flytte, må de bære hende ud. Hun synes situationen skaber meget utryghed. Det er som om, at når man er fattig, skal man kues endnu mere ned, siger hun.
    8 / 13
  • Ejendomsservicetekniker Mathias Misfeldt kan godt lide dagene, hvor han kommer rundt og møder beboerne.
    9 / 13
  • I en lejlighed driller termostaten i køkkenet. Før han banker på hos beboeren kontrollerer Mathias Misfeldt, at den centrale varmekedel i kælderen fungerer som den skal. Det viser sig senere, at termostaten i lejligheden skal skiftes.
    10 / 13
  • Mirsad Pezic bor i Sundparken med sin hustru. De to døtre er flyttet hjemmefra for at studere i Aarhus. Ægteparret føler sig trygge i Sundparken.
    11 / 13
  • Marithas Sooseai flyttede ind for 18 år siden. Han har arbejdet på en af byens store arbejdspladser, slagteriet, sammen med Mathias Misfeldt, der nu er vicevært. Men det er hårdt arbejde. Hans skuldre er slidt op.
    12 / 13
  • Det hele er noget forbandet svineri, mener Egon Sørensen på 64 år. Al regeringens snik-snak om ghettoer og nedrivning. Han bor ikke i en hård ghetto. Han vil hellere lufte sin hund klokken tre om natten i Sundparken, end på Søndergade, der er Horsens' gågade. Egon Sørensen har sendt tre børn 'godt i vej' fra området, hvor han har boet siden 1983. Tidligere var han formand for beboerforeningen. Nu er han formand for Bankoforeningen, hvor 100 personer mødte frem til sidste arrangement.
    13 / 13