Med hætte over hovedet og tape om hænderne blev offer holdt fanget i lade i to uger

To ud af fire mænd har nu fået dom i en sag om frihedsberøvelse på Midtsjælland.

En 23-årig mand tilstod i dag flere af forholdene ved Retten på Frederiksberg. (Arkivfoto) (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Fire mænd lokkede deres offer i et bagholdsangreb, kidnappede ham og frihedsberøvede ham i en lade i knap to uger.

Det hævder anklagemyndigheden i en opsigtsvækkende sag fra Midtsjælland.

Den ene af mændene, 23-årige Seife Simon Kofoed Rasmussen, blev fredag ved Retten på Frederiksberg blevet idømt to og et halvt års fængsel for sin rolle, der ifølge afgørelsen havde en planlæggende karakter.

Sagen blev behandlet som en tilståelsessag, hvor den 23-årige forklarede, at ofret blev lokket til Brønshøj i København.

Her overmandede flere mænd ofret, som blev hevet ind i en bil, hvor han blev udsat for vold, mens bilen kørte mod en lade i Osted sydvest for Roskilde.

Gps-sporingsenhed på bilen

Forinden havde gerningsmændene plantet en gps-sporingsenhed på ofrets bil, så de kunne følge hans færden. Ved dagens retsmøde forklarede Seife Simon Kofoed Rasmussen, at han havde stået for at opsætte gps-sporingsenheden.

Han afviser dog, at det var ham, der fysisk plantede den på bilen.

Den 23-årige mand afviste også, at han på noget tidspunkt slog ofret, i og med at han sad i en følgebil bag de andre på vej mod laden. Han medgav dog, at ofret nok ikke ville komme ud af situationen uden skrammer.

- Jeg havde da i tankerne, at det godt kunne ende sådan, forklarede manden.

Politiets efterforskning har klarlagt, at der i laden var stole, ledningsstumper og gaffertape, som skulle bruges til at fastspænde ofret.

Osted ligger cirka 20 minutters kørsel fra Roskilde.

Mistede følelsen i fingeren

Undervejs blev ofret ifølge tiltalen udsat for forskellige former for tæsk, mens hans familie blev præsenteret for et krav om en løsesum på en million kroner.

Fastspændingen førte til føleforstyrrelser i det ene ben. Han fik kun lidt mad at spise. Og han måtte tåle skiftevis at sidde i varme og kulde.

En luftblæser var redskabet, som indgik i den behandling, som Københavns Politi tidligere har kaldt mishandling.

Blandt andet blev han skåret i pegefingeren, som efterfølgende gav ham føleforstyrrelse. I perioder sad han også med en hætte over hovedet.

Han endte med at sidde fanget fra den 7. juli sidste år og frem til 22. juli, da politiet slog til og befriede ham.

Retten på Frederiksberg afholdt retsmødet fredag eftermiddag. (Arkivfoto) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Kun et par dage

Den 23-årige er blevet dømt for at have spillet en rolle i den indledende fase. Det er også blevet dokumenteret, at han rejste til Portugal, dagen efter at ofret blev kidnappet.

Han blev derfor også overrasket, da han senere hørte, at manden havde været i laden i 15 dage.

- Jeg tænkte, at det skulle vare et par dage, men ikke så lang tid, forklarede han.

Da specialanklager Andreas Christensen spurgte, hvorfor manden overhovedet skulle kidnappes, kunne den 23-årige ikke hjælpe med at gøre retten klogere.

- Det har jeg ikke fået noget at vide om.

Det nærmere motiv vides derfor ikke, men ifølge anklagemyndigheden var gerningsmændenes formål at få pengene ud af ofret og hans familie. Kravet lød på en million kroner. Det blev dog aldrig indfriet.

Der er ingen oplysninger om, hvordan politiet fandt frem til laden og befriede ham.

Tidligere denne sommer blev en 26-årig mand idømt to år og tre måneders fængsel i sagen. Der var tale om manden, der skaffede adgang til laden.

De to øvrige formodede gerningsmænd skal for retten på et senere tidspunkt. Her skal ofret formentlig afgive forklaring.

Det vides ikke, hvordan de to sidste forholder sig til anklagen.