Med pagaj og cementblander: Sådan laver kriminelle stoffer i Danmark

Amatører blander amfetamin ved hjælp af ”gulvspandskemi”: - Det er umuligt at være sikker på, hvad man får, siger retskemiker.

På landevejen uden for Videbæk er der langt mellem husene og marker til alle sider. Den største virksomhed på vejen er Arla, der blandt andet producerer proteinpulver. Men landevejen har også vist sig at være hjemsted for produktion af en helt anden form for pulver.

Her fandt politiet nemlig et laboratorium, som de anser for hjertet i en af Danmarks største sager om fremstilling af narkotika i Danmark. Sagen er blandt ganske få i Danmark, hvor stofferne ikke smugles ind over grænserne, men gøres færdige til brug på dansk jord.

Derfor var politiinspektør Kim Kliver temmelig overrasket, da han fik de første meldinger om, hvad der gemte sig bag et vestjysk parcelhus.

- Så siger man: Det var lige godt pokkers. I mit lange politiliv er det første gang, jeg stifter bekendtskab med et egentligt laboratorium, fortæller han.

Da politiet åbnede døren til det gråmalede udhus i Videbæk, fandt de udstyr til færdigproduktion af amfetamin, populært kendt som speed, i hidtil uset store mængder.

På gulvet stod dunke med svovlsyre, og på hylderne i et skab lå litervis af rå amfetaminolie. I et tilstødende værelse fandt politiet et børnebadekar med en plastikpagaj fra en kajak – med amfetaminrester op ad siderne. Tøjet i vasketøjskurven var også smurt ind i amfetamin.

 • Svovlsyre og diverse udstyr fundet i udhuset i Videbæk. Foto: Politiet
 • Dunke på gulvet. Foto: Politiet
 • Dette børnebadekar er ifølge politiet blevet brugt til at blande en grød af amfetamin, der senere er tørret til pulver. Foto: Politiet
 • Endnu en dunk.Foto: Politiet
 • I dette skab fandt politiet dunke, som indeholdt amfetaminolie. Foto: Politiet
 • Tøj og sko i denne vaskekurv var ifølge politiet brugt under arbejdet med at lave amfetaminpulveret. Foto: Politiet
1 / 6

Retskemikere har siden vurderet, at de knap 20 liter amfetaminolie, som politiet fandt på stedet, ville kunne være blevet til mellem 43 og 53 kilo amfetamin i pulverform, hvis det var blevet omrørt i babybadekaret og færdigproduceret. Amfetamin, der ifølge politiet kunne være blevet omsat for millioner, hvis det var blevet solgt på gaden.

Taget foran Bilka

Politiet kom på sporet af den vestjyske narkoproduktion den 5. oktober 2016. Her modtog de en oplysning fra en kilde. Meget mere vil politiinspektør Kim Kliver ikke sige.

- Vi får nogle meget troværdige oplysninger, der gør, at vi siger: Det her er ikke bare gætværk, siger han.

Politiet fik besked om, at der skulle foregå en større narkooverlevering et sted på Sjælland den 6. oktober 2016. Større kan betyde alt over et halvt kilo stof, men Kim Kliver og hans kollegaer havde ingen anelse om, hvor meget der ville komme.

Oplysningerne gik på, at en mand, der kaldtes Per ”Sild”, skulle komme til Sjælland fra Jylland for at deltage i en narkooverlevering. Per Silds borgerlige navn er Per Nielsen, og han er i dag 29 år.

Om formiddagen lørdag den 6. oktober fik politiet bekræftet, at Per Nielsen var på vej i bil mod Sjælland. Og undervejs blev de også klar over, at målet var parkeringspladsen ved Bilka i Slagelse.

Her skulle politiet være klar til at gribe ind – men først når narkoen rent faktisk var overleveret. Derfor ventede civile politifolk rundt om på parkeringspladsen.

Politiet spottede to biler, der opførte sig anderledes end de øvrige handlende.

- De har ikke opmærksomheden rettet mod Bilka, fortæller Kim Kliver.

Nogle mænd flyttede to store, sorte sportstasker fra den ene bil og over i en mørk Peugeot. Så greb politiet ind.

Per Nielsen og Alexander Pedersen, der begge var ankommet til parkeringspladsen i den mørke Peugeot, blev anholdt, og taskerne blev konfiskeret.

- De finder en større mængde amfetamin, det kan man se med det samme. Det viser sig at være omkring 50 kilo, og det er sådan noget pink amfetamin, som vi også har set i nattelivet, siger Kim Kliver.

Disse tasker blev fundet bag i en bil på parkeringspladsen foran Bilka. Foto: Politiet

Samme dag arresterede politiet yderligere tre mænd på en rasteplads ved Sorø. Det var blandt andre Mikhail Mihajlovich. På passagersædet i hans bil stod en hvid plasticpose, der viste sig at indeholde 650.000 kr. i kontanter.

Omtrent samtidig med at politiet anholdt de tre mænd i Sorø, bankede de på døren til Per Nielsens forældres hus i Videbæk. I udhuset fandt de det, som politiet beskriver som et laboratorium.

Gulvspandskemien hersker

Sagen om narkolaboratoriet i Videbæk er en af de største sager om fremstilling af hård narkotika i Danmark. Men det er ikke den eneste. Den 6. juni i år faldt der også dom i en sag fra landsbyen Fjelsted på Fyn nær Middelfart, hvor en 42-årig mand fra Litauen blev idømt 13 års fængsel for at have fremstillet mindst 15 kilo amfetamin.

Martin Worm-Leonhard er retskemiker ved Syddansk Universitet og arbejder blandt andet med at analysere politiets narkotikafund. Han har set flere af de steder, hvor der er blevet fremstillet stoffer i Danmark.

- Det er jo kreativt, må jeg sige, men det er måske ikke så hygiejnisk, siger Martin Worm-Leonhard.

I Videbæk i Vestjylland fandt politiet spor, der viste, at amfetaminen var blevet rørt med en pagaj i et børnebadekar. I sagen fra Fyn er der blevet brugt en cementblander til at røre stofferne sammen.

Opgaven for ”producenten” af amfetaminen i Danmark består i at lave den indsmuglede amfetaminolie om til et pulver, som man kan sniffe med et næsebor. Og til det formål skal der bruges et opløsningsmiddel og fyldstof, for eksempel proteinpulver.

Men når stofferne blandes sammen i en spand på gulvet af amatører, så kan det nemt gå galt med blandingsforholdene, vurderer Martin Worm-Leonhard.

- Så vi ender meget hurtigt med, at slutbrugeren ikke ved, hvad der er i de produkter, der kommer ude på gaden – og hvor stærke de er, siger han.

Blandingsforholdene kan variere enormt i de stoffer, som politiet konfiskerer.

- Det er umuligt at være rigtig sikker på, hvad man får eller hvor meget, siger Martin Worm-Leonhard.

Ud over de nyeste sager fra Fyn og Vestjylland har politiet fundet amfetaminolie til videre produktion i et sommerhus i Egense i Nordjylland i 2012. Samme år gjorde politiet et større fund af amfetaminolie i forbindelse med efterforskningen af et vietnamesisk netværk i Danmark. I 2010 fandt politiet også et produktionssted ved Roskilde.

Men med år imellem sagerne tyder det for politiet på, at produktion af narkotika i Danmark er en sjældenhed.

- Reelt bliver det jo et gæt. Men baseret på erfaringen er det ikke noget, der sker ret meget, eller også har vi ikke været dygtige nok til at afdække det. Jeg tror mest på det første, siger Kim Kliver, chefpolitiinspektør ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi.

Når man vælger at tage risikoen ved at gøre amfetaminen klar til indtagelse i Danmark, så kan det ifølge Martin Worm-Leonhard skyldes, at det rå stof er nemmere at få ind i landet på den måde.

- Min personlige teori er, at hvis du smugler amfetamin i olieform, så skal du have en væsentlig mindre mængde over landegrænser. Og så er det ikke lige så kendt, så er det måske lettere at komme igennem med det, siger Martin WormLeonhard.

Prisen for amfetamin svinger alt efter stoffets styrke og mængden, kunden køber, men Rigspolitiet anslår, at prisen for et gram amfetamin aktuelt ligger på mellem 75 og 100 kroner.

Det betyder at de i alt cirka 50 kilo amfetamin, der kunne have været fremstillet af den fundne amfetaminolie i Videbæk, ville have været op mod fem millioner kroner værd på gaden.

Et foto fra optællingen af nogle af de penge, der blev fundet under efterforskningen af sagen. Foto: Politiet

Den fynske sag

I starten af juni i år faldt der dom i en anden narkosag, der på flere punkter ligner sagen fra Videbæk.

Fjelsted er en landsby med 290 indbyggere på Fyn nær Middelfart. Ligesom ejendommen i Videbæk, hvor politiet fandt amfetaminlaboratoriet i 2016, ligger det afsides og er ikke et sted, hvor mange mennesker færdes.

Her drev en 42-årig litauer et amfetaminlaboratorium. Også her på Fyn kom det som lidt af en overraskelse for politiet.

- Jeg har kendskab til mange sager, hvor man har importeret amfetamin fra udlandet. Men for mig er det ganske nyt, at det netop er blevet fremstillet i Danmark, fortæller Klaus Lauridsen, der er specialanklager ved Fyns Politi.

Politiet stødte på laboratoriet under en ransagning af en firelænget gård for tyveri i september 2017. På det tidspunkt boede Annette Christoffersen på gården med sin mand, John Christoffersen.

Politiet var egentlig mødt op for at se, om der var tyvekoster på gården. Men de fandt noget helt andet.

- Jeg fik at vide, at både politiet og hjemmeværnet var her. Ups, fortæller Annette Christensen om den dag, hvor politiet ransagede hjemmet.

I gårdens ene længe fandt politiet udstyr til produktion af amfetamin, blandt andet murerbaljer, plastikkasser og en cementblander, som ifølge dombogen er brugt til at røre ”amfetamingrøden”.

 • Et badeværelse i den fynske gård. Foto: Politiet
 • Udstyr, som politiet mener har været brugt til produktion af amfetamin. Foto: Politiet
 • En bakke, der ifølge politiet har været brugt til at tørre stofferne. Foto: Politiet
 • Plastikbokse, færdigt stof og cementblander til omrøring. Foto: Politiet
 • Cementblander til omrøring. Foto: Politiet
 • Poser med videre til emballering. Foto: Politiet
1 / 6

John Christoffersen blev dømt for at have fremstillet amfetamin for at videresælge det – og skal sidde i fængsel i 11 år.

I denne måned faldt der dom i sagen mod en 42-årig mand fra Litauen, der betragtes som central i sagen. Han blev dømt for fremstilling af mindst 15,5 kilo amfetamin, som både er fremstillet i gården i Fjelsted og på en adresse i den fynske by Søndersø.

Pengene til Den Dominikanske Republik

I sagen med amfetaminlaboratoriet i Videbæk konfiskerede politiet op mod en million kroner i kontanter. Men samtidig mener politiet, at pengene fra netværket også er blevet omsat til fast ejendom.

- Bagmændene har været meget bevidste om, at de store penge, man laver på det her, skulle føres ud af landet. Vi fandt ejendomsbesiddelser i Den Dominikanske Republik, hvor vi har været nede og lave ransagninger og beslaglæggelser, fortæller Kim Kliver.

Ejeren af huset i Den Dominikanske Republik var Mikhail Mihajlovich, som sidenhen er blevet dømt som hovedmand i sagen om amfetaminproduktion.

Dette hus i Den Dominikanske Republik tilhørte den hovedmistænkte i sagen fra Videbæk.
Dette hus i Den Dominikanske Republik tilhørte den hovedmistænkte i sagen fra Videbæk.

Fangeflugten

I Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi var man godt tilfreds med fangsten af amfetamin den 6. oktober 2016. Ikke alene havde politiet fundet næsten 50 kilo amfetamin i bilen, som Per Nielsen og Alexander Pedersen kørte i – men de havde også fundet et narkolaboratorium og spor, der så ud til at pege i økonomiske transaktioner ud af landet og mod potentielle bagmænd.

Men fem dage efter aktionen på parkeringspladsen i Bilka skete der igen noget, der overraskede politiinspektør Kim Kliver.

- Så får jeg en sen aften en oplysning om, at der er en mulig væbnet befrielsesaktion på vej mod en af dem, der sidder i et arresthus oppe i Slagelse. Min første tanke er, at det virker lidt for fantasifuldt, for vi taler Danmark – det er ikke noget, vi har tradition for, det kan jeg simpelthen ikke umiddelbart tro på er rigtigt.

Politiets undersøgelser viste dog, at nogle personer faktisk var på vej fra Jylland til Sjælland. Og bilen standsede foran netop arresten i Slagelse.

I bilen fandt politiet et jagtgevær og to personer, der i dag er dømt for at ville befri Alexander Pedersen – den ene af de to mænd, der blev anholdt på parkeringspladsen foran Bilka.

- Det vidner jo om en handleparathed, der rækker langt ud over, hvad andre kriminelle ville gøre, siger Kim Kliver.

Politiinspektør Kim Kliver havde aldrig selv set et amfetaminlaboratorium, da politiet fik oplysningen om narkooverleveringen på Bilkas parkeringsplads. Og han undrer sig over, at stofferne stadig bliver solgt, når fremstillingen af dem er så amatøragtig, at man dybest set ikke ved, hvad der er i.

- Det beror simpelthen på tilfældigheder. Ingen ved, hvad det er, de sælger eller indtager, hverken dem, der sælger det, eller de unge i festmiljøet, siger Kim Kliver.

I sagen fra Videbæk blev der sammenlagt givet næsten 100 års fængsel til de otte dømte. I sagen fra Fyn blev fire dømte idømt mere end 30 års fængsel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk