Med rutefly fra Kina: I aften lander pandaerne i København

De to pandaer ankommer til København kl. 18.45 under stor festivitas - men dyrene ser vi ikke.

Xing Er og Mao Sun er København Zoos nye superstjerner.

Den asiatiske duo ankommer i et til anledningen specialdekoreret fly.

SK 996 fra Beijing lander klokken 18.45 i Vilhelm Lauritzens Terminal, som er Københavns Lufthavns særlige terminal for VIP-gæster.

Ombord på flyet er der blandt andet to danske dyrepassere, en dyrlæge og videnskabelig direktør Bengt Holst fra Zoologisk Have samt to kinesiske dyrepassere.

I lufthavnen bliver hele følget modtaget af prominente personer som fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, den kinesiske ambassadør i Danmark, H.E. Fr. Deng Ying, bestyrelsesformand for Zoologisk Have Jørgen Horwitz og direktør for Zoologisk Have Jørgen Nielsen. Pressen er også inviteret. Der er nemlig god tradition for verden over, at pandaerne modtages med pomp og pragt i deres nye lande.

  • I april 2017 fik Holland pandaer fra Kina. Børnene stod klar til at modtage dem. (Foto: Koen Van Weel © Scanpix)
  • Tyskerne stod i kø for at modtage og få et billede af deres to pandaer i juni måned 2017. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)
  • Sidste år fik Finland pandaer fra Kina. Det skete i januar, hvor finnerne tog imod deres to pandaer. t (Foto: Timo AALTO © Scanpix)
  • I 2014 fik Belgien to pandaer fra Kina. På billedet ses landets daværende premierminister Elio Di Rupo, som var med til at tage imod pandaerne. (Foto: Laurent Dubrule © Scanpix)
1 / 4

Men her stopper det vilde liv så også. Al hurlumhejet kommer nemlig til at gå hovedpersonernes sort/hvide snude forbi.

Dyrene er vigtigst under transporten

De godt 100 kilo tunge pandaer bliver læsset stille og roligt over i en ventende - og igen særligt dekoreret - lastbil, mens de stadig er i deres transportkasser.

  • De to pandaer har fået deres helt egen lastbil til køreturen fra Københavns Lufthavn til Københavns Zoo. (© SAS Cargo)
  • De to pandaer har været længe ventet, og de ankommer i et fly, der er særligt pyntet. (© SAS Cargo)
1 / 2

I nogle lande foregår dyretransport i kasser med et glaspanel, så en side kan fjernes, og publikum kan få et glimt af dyrene, men sådan foregår det ikke her, forklarer Flemming Nielsen, kurator i København Zoo.

- Det vil på ingen måde ske i tilfældet med vores pandaer, da vi ikke vil påføre nogen form for stress af dyrene under transporten. Derfor er en glaskasse absolut ikke noget valg for os, slår Flemming Nielsen fast.

Ankomsten til København er for pandaerne den mindste del af en længere tur. En rejse, hvor de har opholdt sig i hver deres transportkasse i lidt over et døgn.

Kun under et fire timers ophold i lufthavnen i Beijing har mennesker haft adgang til pandaerne. Her fik dyrene mad og vand samt tømt deres urinbakker.

Under flyveturene har kasserne stået trygt og godt i 20-22 graders varme i bunden af flyveren sammen med bagagen. Flyet fra Beijing er nemlig SAS' daglige rutefly fra Kina, og dermed er der også almindelige passagerer med. De får en ekstra oplevelse med på turen i form af små events og historier.

Skal gerne døse hen under rejsen

Den store bevågenhed, der har været omkring de to pandaer, giver naturligvis nogle lidt ekstraordinære arbejdsforhold for alle involverede i det store pandaprojekt. Men i selve fragten er der ikke noget anderledes. Det er en dyretransport, som København Zoo laver rigtig mange af hele tiden, fortæller kuratoren.

Der er dog lige nogle ekstra strikse kinesiske regler, som Zoo er nødt til at følge, fordi de er en del af den kontrakt, man laver med Kina, når man får lov til at låne en eller to pandaer.

Eksempelvis er pandaernes transportkasser dobbelt så store som dem, København Zoo normalt ville bruge til den størrelse dyr. Mens vi mennesker tænker, "jo mere plads på en flyvetur, jo bedre", så forholder det sig ikke helt på samme måde med dyr, fortæller Flemming Nielsen:

- Vi vil gerne have, at dyrene skal døse hen og hvile under rejsen, og derfor er det ikke en fordel, at de har meget plads at bevæge sig på. For så kan det være sværere for dem at finde ro, forklarer han.

Er blevet trænet i begrænset plads

Pandaerne er ikke bedøvede, men ifølge zoo-kuratoren sover dyr under transport typisk det meste af tiden. Og det er ikke helt fremmed for de to pandaer at opholde sig på begrænset plads.

- Pandaerne er blevet trænet i at opholde sig i mindre kasser på basen. Her har de haft adgang til nogle mindre transportkasser gennem noget tid, som de har kunnet gå ind og ud af. De rigtige kasser får de dog først adgang til på afrejsedagen, fortæller Flemming Nielsen.

Man kan opleve de kinesiske superstjerner i København Zoo fra torsdag 11. april kl. 9.

Facebook
Twitter