Medarbejderbrok koster endnu to PET-chefer jobbet

Med øjeblikkelig virkning stopper to topchefer i PET. Det sker efter en kritisk rapport om ledelsen i PET.

Bag efterretningstjenestens mure er to topchefer nu igen stoppet i deres stillinger. (© Scanpix)

Endnu en gang stopper to topchefer i Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Det sker med øjeblikkelig virkning efter en kritisk rapport om ledelsen i PET, skriver ekstrabladet.dk.

Der er tale om den operative chef Magnus Andresen og politiinspektør Jesper Grønbech.

Over for DR Nyheder bekræfter Rigspolitiets kommunikationschef Carsten Andersen, at de to ledende medarbejdere har forladt PET.

- De er flyttet til andet arbejde, og mere kan jeg ikke oplyse om lige nu, siger han.

Sagde angiveligt ikke fra over for Scharf

Begge stopper ifølge eb.dk som følge af deres rolle i den kritisable ledelse af efterretningstjenesten, der allerede har kostet den tidligere PET-chef Jakob Scharf, administrationschef Mette Lyster Knudsen og stabschef Jacob Bentzen deres job.

Udviklingen sker på baggrund af en kritisk konsulentundersøgelse af forholdende i efterretningstjenesten, der afslører ledelsessvigt og samarbejdsproblemer.

Ifølge Ekstra Bladet er Andresen og Grønbech stoppet, fordi de ikke har sagt fra over for Jakob Scharf og hans ledelsesstil.

To breve udløste pres

Igennem de seneste måneder har medarbejdere beskyldt ledelsen for alt fra embedsmisbrug til at overfalde medarbejderne verbalt og til ikke at overholde indgåede aftaler.

I efteråret besluttede medarbejderne i PET på et ekstraordinært møde at udtræde af samarbejdsudvalget. Her skrev fem tillidsmænd også to breve til rigspolitichefen, hvor de klagede over PET's ledelse.

I brevene beskyldte medarbejderne ledelsen for at styre dem med frygt og for ikke at overholde indgåede aftaler. Det viser en aktindsigt i brevene, som DR Nyheder har fået.

Iværsatte undersøgelser

Det var også i et af de breve, at fem navngivne tillidsfolk i PET klagede over PET-chef Jakob Scharf, som ifølge politifolkene havde forsøgt at forhindre Pia Kjærsgaard i at besøge Christiania med Folketingets retsudvalg.

På baggrund af klagepunkterne er Den Uafhængige Politiklagemyndighed i gang med at undersøge, om der i forbindelse med indholdet i klagerne er foregået embedsmisbrug sted.

Også Rigspolitiet iværksatte efter klagebrevene en undersøgelse af ledelsens tjenesterejser, men i slutningen af januar blev PET-ledelsen frikendt for beskyldninger om misbrug i forbindelsen med rejserne.