Medicin gør titusinder syge

For meget eller forkert medicin sender tusinder på hospitalet - og tre procent dør, før der er kommet styr på medicineringen. Det viser en ny undersøgelse. Op mod fem procent af alle indlæggelser skyldes problemer med medicinen.

Mellem 68.000 og 160.000 indlæggelser på danske sygehuse hvert år skyldes medicinen. (Foto: © AP, AP Graphics)

Op til 160.000 mennesker bliver hvert år indlagt, fordi de har fået for meget, for lidt eller forkert medicin. Det viser en ny rapport fra Apotekernes Uddannelsescenter.

Op mod fem procent af alle indlæggelser skyldes problemer med medicinen. Og tre procent dør før der bliver rettet op på miseren. Det svarer til et par tusinde dødsfald som følge af forkert medicin.

Jo ældre patienterne er og jo flere medicin-typer de får, des større er risikoen for fejl-medicinering. Problemerne opstår typisk ved brug af hjerte-kar-medicin, blodfortyndende eller vanddrivende midler, gigtmedicin eller piller mod smerter og psykiske lidelser.

Fejlmedicineringen tilskrives både læger og patienter. Over halvdelen af de praktiserende læger kender ikke til alle de præparater, deres patienter tager for eksempel efter en sygehusindlæggelse. Og to trediedele af patienterne tager ikke medicinen, sådan som lægerne foreskriver.

Udviklingschef Hanne Herborg fra Pharmakon, Apotekernes Uddannelsescenter siger at alle, der tager medicin, eller har med patienterne at gøre, bør være mere opmærksomme for at undgå problemet med fejlmedicinering.

- Det gælder hjemmeplejen, hjemmesygeplejen, læger og apoteker. Og så burde der være en bedre opfølgning, for eksempel en årlig gennemgang af al den medicin, man tager, siger Hanne Herborg til DR-Nyheder.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532fa87e6187a21b2cf17450