Medicin kan give børn højere intelligens - men skal vi behandle?

En hormonbehandling kan med stor sandsynlighed mindske antallet af børn med lav IQ. Professor i etik vil behandle, mens formanden for etisk råd er skeptisk.

Risikoen for lav intelligens kan med stor sandsynlighed mindskes ved at genteste og screene nyfødte. Men er det etisk forsvarligt? Eksperter er uenige. (© Colourbox)

Hvor langt skal vi gå for at undgå børn med lavere intelligens? Det spørgsmål er aktuelt, efter at forskere fra Cardiff University har fundet frem til en sammenhæng mellem en bestemt genvariant og et lavt niveau af stofskiftehormon.

Det skriver Jyllands-Posten.

Børn med kombinationen af genvarianten og det lave niveau af stofskiftehormon har fire gange så stor en risiko for 'svag begavelse', hvilket vil sige, de har en IQ under 85. Har man en IQ mellem 90 og 110 er man middel/normalbegavet.

Hormonbehandling kan hjælpe

Ved at give børnene en hormonbehandling kan man med stor sandsynlighed undgå den lavere intelligens. Men det kræver, at man screener og gentester de nyfødte børn - og er det etisk forsvarligt?

Professor i etik Thomas Søbirk Petersen fra Roskilde Universitet mener ja.

- Vi bør gøre det bedst mulige for vores børn. Vi bør simpelthen give dem de bedst mulige kort på hånden, når de kommer til verden, siger Thomas Søbirk Petersen til

DR
Nyheder.

Ikke så forskelligt fra i dag

Professoren mener ikke, at metoden adskiller sig meget fra de forbehold, som en kvinde med et barn i maven tager allerede i dag.

- For eksempel ved ikke at drikke eller ryge under graviditet eller ved at spise folinsyre - en form for b-vitamin - for at øge chancen for, at vores børn ikke bliver født med en misdannelse, Thomas Søbirk Petersen.

Etisk Råd: Pas på!

Så skråsikker er formanden for Etisk Råd, Jacob Birkler, dog langt fra. Han ser flere problemer ved at genteste og screene.

- Dels at vi begynder at give medicin til raske mennesker, der ikke er syge. Dels et pres, der kan opstå i mødet med forældrene i retningen mod, at de skal behandle deres børn, siger Jacob Birkler til

DR
Nyheder.

Samtidig frygter han, at flere vælger abort, hvis de hører, at barn kan blive født med lavere intelligens end gennemsnittet.

- Dertil skal vi også huske, hvordan det her vil påvirke tolerancen i samfundet. Altså hvad er det, vi tolererer overhovedet? Tolererer vi danskere med lavere intelligens?, siger Jacob Birkler.

/

DR
Nyheder/

Facebook
Twitter