Medicin til svin truer behandling af mennesker

Dyrlæger udskriver i stigende omfang antibiotika til behandling af svin og kvæg. Det kan gøre bakterier modstandsdygtige, advarer forskere.

Dyrlæger udskriver i stigende omfang antibiotika til behandling af svin og kvæg. (© AP Graphics)

En eksplosiv stigning i brugen af det vigtigte antibiotikapræparat mod betændelse i svin og kvæg truer med at underminere behandlingen af blodforgiftninger og salmonellainfektioner hos mennesker.

Bakterier bliver resistente

Stik imod anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen er brugen af antibiotikatypen cephalosporin steget eksplosivt de seneste år, skriver Berlingske Tidende.

Sidste år udskrev dyrlægerne således fire gange så meget af midlet til svin som tilfældet var i 2001. Og selvom der stadig er tale om små mængder, advarer en række eksperter mod udviklingen.

I en oversigtsartikel i Dansk Veterinærtidsskrift opfordres dyrlægerne til at begrænse brugen af midlet mest muligt, fordi det kan gøre bakterier modstandsdygtige.

Ifølge Berlingske Tidende peger forskerne bag artiklen på, at der allerede er set flere eksempler på colibakterier og Salmonella, der har udviklet resistens mod midlet.

Vigtigt for mennesker

Stoffet er så vigtigt for behandlingen af mennesker, at Verdenssundhedsorganisationen har tilføjet det til listen over kritisk vigtige antibiotika. Af samme grund anbefaler Fødevarestyrelsen ikke dyrlægerne at ordinere stoffet til behandling af grise og kun i sjældne tilfælde i behandlingen af kvæg.

Dyrlægerne har dog ikke pligt til at følge anbefalingerne fra styrelsen, fordi det er dem, der har ordinationsretten.