Medicinalfirma fordobler prisen på medicin til hepatitis-patienter

De danske sygehuse er udfordret af, at de ikke må sige nej til dyr medicin.

Medicinen Sovaldi til hepatitis C-patienter bliver kaldt et medicinsk gennembrud, men medicinalselskabet bag har fordoblet prisen. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Lægemidlet Sovaldi kan i 9 ud af 10 tilfælde gøre patienter raske.

Men den koster 324.000 kroner per behandling.

Sidste år brugte Danmark derfor over hundrede millioner kroner på det nye lægemiddel, som kan kurere patienter for hepatitis C, der er en betændelsestilstand i leveren, som øger risikoen for leverkræft.

- Hvis man ikke bliver behandlet, bliver der dannet arvæv i leveren - så meget arvæv, at man kalder det skrumpelever, siger overlæge Toke Barfod.

- Og når man har udviklet skrumpelever, har man betydelig øget risiko for leverkræft.

Prisen på Sovaldi er så høj, fordi et stort internationalt medicinalselskab Gilead fordoblede prisen, efter Gilead i 2012 opkøbte den mindre virksomhed, Pharmasset. På det tidspunkt var Sovaldi endnu ikke kommet på markedet.

I offentligt tilgængelige dokumenter fra det amerikanske børstilsyn kan DR Dokumentar se, at Pharmasset, der opfandt Sovaldi, ville sende lægemidlet på markedet til en pris på 143.000 kroner for behandlingen af én hepatitis C–patient.

Men efter Gilead har købt Pharmasset og er begyndt at sælge præparatet i Danmark, koster et behandlingsforløb altså 324.000 kroner.

Sidste år købte sygehusene i Danmark medicin for 7,5 milliarder kroner. Det er næsten dobbelt så meget som i 2007.

Virksomheder fastsætter selv prisen

I Boston har Jerry Avorn, der er professor i Medicin på Harvard University, fulgt tilblivelsen af medicinen Sovaldi gennem sit arbejde inden for sundhedsøkonomi. Ifølge ham er Sovaldi et vigtigt medicinsk gennembrud, da det kan dræbe hepatitis-virus, som millioner af mennesker har i deres lever.

Men samtidig er det en udfordring, at medicinproducenterne selv kan fastsætte priser.

- Medicin er en af de eneste varer, hvor ejerne har monopol og kan vælge det beløb, de vil. Og du kan ikke sige nej, for det er et spørgsmål om liv og død, siger han.

Gilead: Det er ikke dyrt

DR Dokumentar har talt med Gileads nordiske afdeling i Sverige.

Selvom Sovaldi koster over 300.000 kroner for en behandling, mener Gilead ikke, at medicinen er for dyr. De begrunder prisen med, at Sovaldi er et godt produkt og en gevinst for sygehusene, som sparer penge på lang sigt.

Hvorfor skal det være så dyrt?

- Sovaldi er ikke et dyrt lægemiddel. Sovaldi er et omkostningseffektivt lægemiddel, siger Kennet Brysting, der er nordisk direktør for Gilead.

- Det vil sige, at efter et kort behandlingsforløb på 8 til 12 uger er patienterne raske, og de behøver ikke længere at blive behandlet af læger, sygeplejersker eller komme på hospitalet længere, siger han.

Men med prisen fra Pharmasset, der opfandt medicinen, ville sygehusene have fået samme gevinst – og patienterne den samme behandling – til det halve beløb.

Men det vil sige, at hvis I kan sætte prisen op til det dobbelte og stadigvæk sælge medicinen, så gør I det?

- Det er baseret på den værdi, som vi har opgjort, og som Sovaldi repræsenterer for patienter, for sundhedssektoren og for samfundet som helhed, og det er blevet analyseret i sundhedsøkonomiske analyser. På den baggrund har man fastslået, at lægemidlet er omkostningseffektivt.

- Vi købte en lotteriseddel

Hvorfor har I fordoblet prisen?

- Jeg synes, det er vigtigt at slå fast, at vi købte en lotteriseddel af Pharmasset for 11 milliarder amerikanske dollars. Og det er en lotteriseddel, fordi produktet ikke var et færdigt produkt. Vi havde ingen garanti for, at det produkt og molekylet rent faktisk kunne blive et lægemiddel, som vi kunne gå ud og lancere på markedet.

Det argument er kritikerne ikke enige i. Jerry Avorn mener, at udviklingen af lægemidlet var overstået, da Gilead købte Pharmasset.

Hos Gilead holder man dog fast i, at det er en fair pris.

- Hvis man ikke kan lide det, vi kommer med, så kan man bare takke nej, siger Kennet Brysting.

Mandag aften sender DR1 dokumentaren "Medicinens Pris". Foruden hepatitis C ser dokumentaren også på medicin mod depression og koffeincitrat. Det er klokken 20.45.

FacebookTwitter