Medicinalfirma kritiseres for skjult reklame

Læger lovpriser lykkepiller fra medicinalgiganten Lundbeck på den populære hjemmeside DepNet.dk for folk med depressioner. Hvad brugerne ikke ved er, at netop Lundbeck instituttet financierer siden.

På DepNet.dk anbefaler lægerne i høj grad medicin fra Lundbeck. (© DR)

Både læger og deprimerede danskere er forargede over, hvad de mener er skjult reklame på hjemmesiden DepNet.dk.

Hjemmesiden har omkring 14.000 bruger hver måned, og ifølge depnet.dk selv er tilbuddet en støtte i hverdagen, der giver hjælp til deprimerede og deres pårørende.

Nederst på siden står der med småt, at det er Lundbeck Instituttet, som står bag depnet.dk.

Instituttet er oprettet af medicinalfirmaet H. Lundbeck A/S, som tjener millioner af kroner på de antidepressive piller Cipramil og Cipralex.

Skal ikke reklamere for medicin

Katrine Vissing lider af personlighedsforstyrrelser, og har i årevis taget anti-depressive piller.

Hun bruger siden DepNet.dk og blev chokeret, da hun opdagede logoet fra Lundbeck Instituttet nederst på siden.

- Det blev jeg pissed over. Fordi jeg synes ikke, man skal reklamere med medicin og slet ikke med psykiatrisk medicin, siger hun i aftenens udgave af 21 SØNDAG.

Korrupt og forkasteligt

Katrine Vissing kender flere, som har haft glæde af siden, men hun er overbevist om, at hovedformålet med DepNet.dk er at få patienter til at bruge Lundbecks medicin.

- Jeg bilder mig ikke ind, at Lundbeck gør det her gratis, siger Katrine Vissing, som især er forarget over, at lægerne, som besvarer spørgsmål i depnet.dks brevkasse får løn fra medicinalfirmaet.

Og lægerne anbefaler i høj grad Lundbecks produkter.

- Jeg synes det er forkasteligt. Det er korrupt, siger hun.

Findes langt billigere piller

21 SØNDAG har undersøgt mere end 500 brevkassesvar fra 15 læger og psykiatere på DepNet.dk.

Lægerne nævner Lundbecks piller i 44 procent af svarene. På de næste pladser er pillen Efexor fra Wyeth i 27 procent, og Zoloft fra Pfizer i 11 procent af svarerne.

Og lægerne behandler ikke brugerne fair, mener professor Peter Gøtzsche fra foreningen Læger Uden Sponsor, som tager afstand fra alle økonomiske bånd mellem læger og medicinalfirmaer.

- Det synes jeg ikke er god rådgivning, for der findes præparater på markedet, som kun koster en tiendedel i forhold til Cipralex, som efter min overbevisning er lige så gode, siger professoren.

Oplys om betaling

Han har en klar overbevisning om, hvorfor netop Lundbecks piller bliver nævnt så mange gange på siden.

- Hvis de læger, Lundbeck har hyret til det her, konsekvent kun anbefaler et præparat, som kun koster en tiendedel af Lundbecks præparat, så skal man jo ikke være noget geni for at regne ud, at så er de læger ikke ansat ret længe. Så finder man selvfølgeligt nogle nye læger, som er mere loyale overfor firmaet.

Peter Gøtzsche mener desuden at Lundbeck bør oplyse brugerne om, at læger og psykiatere får 300 kroner per svar, de giver til brugerne.

- Så er det gennemskueligt, at det råd, man får, skal man passe på. Og det er nok klogt at søge en såkaldt "second opinion" og spørge en anden læge, som ikke er på lønningslisten, om det nu også er en god idé, at man skal have det her dyre lægemiddel, siger Peter Gøtzsche.

Lundbeck vil nu nævne aflønning

Lundbeck Institute siger til 21 Søndag, at man nu vil oplyse brugerne om, hvordan det hænger sammen med aflønning af lægerne.

- Hvis det vil være med til at forbedre troværdigheden endnu mere, er vi selvfølgelig klar til at nævne, at lægerne er betalt af instituttet til at skrive disse breve, siger direktør André Joubert.

Og allerede nu er teksten på hjemmesiden lavet om, så du et par steder kan se, at læger og psykiatere får penge fra Lundbeck for at svare på spørgsmål.

Du kan se hele programmet om DepNet.dk i aften klokken 21 på DR1.

Facebook
Twitter