Medicinalfirmaer afviser anklager

Flere medicinalvirksomheder svarer igen på beskyldninger om mafia-metoder.

Medicinalindustrien svarer igen på kritik fra professor. (© Topotarget)

Medicinalfirmaet Lundbeck betegner en ny bog, der retter voldsomme anklager mod medicinalindustrien, som useriøs. Og Pfizer i Danmark kan ikke genkende billedet.

Begge firmaer omtales i den nye bog "Dødelig medicin og organiseret kriminalitet" af professor Peter Gøtzsche. I bogen beskylder han medicinalbranchen for at bruge mafiametoder for at fremme salget af medicin.

Blandt andet gennemgår han en række sager, hvor medicinalfirmaer er blevet dømt for ulovlige metoder eller har indgået forlig for op til flere milliarder.

Useriøst grundlag

Lundbeck har haft adgang til at læse et enkelt kapitel i bogen og det indeholder, ifølge firmaet, en række faktuelle fejl. I en mail til DR Nyheder tilkendegiver firmaet, at det ikke ønsker at debattere "på så useriøst et grundlag".

Lundbeck omtales i bogen bl.a. for en nylig sag, hvor Europa-Kommissionen idømte firmaet en bøde på 700 millioner kroner for at have betalt producenter af kopi-medicin for at vente med at sende deres medicin på markedet. Det er en afgørelse, Lundbeck har erklæret den vil anke.

Pfizer i Danmark har betegner samme kapitel som "en blanding af påstande, holdninger og fortolkninger, som vi ikke kan genkende". Også Pfizer har afslået at medvirke i interview for at svare på de alvorlige anklager i bogen.

I en mail til DR Nyheder skriver Pfizer:

- Pfizer har fuld tillid til, at vores medarbejdere, danske læger og sundhedsmyndigheder sikrer, at både udvikling, godkendelse, anvendelse og kontrol af lægemidler sker på betryggende måde - til gavn for patienter og samfund.

Glaxo erkender ulovligheder

Bogen omtaler, at Pfizer i 2009 indvilligede i at betale 2,3 milliarder dollars i et forlig i en sag i USA, hvor firmaet var anklaget for bl.a. bestikkelse og ulovlig markedsføring af fire medicinalprodukter.

Et par år senere indgik GlaxoSmithKline et endnu større forlig for 3 milliarder dollar. Og firmaet har erkendt, at det var skyldig i ulovlig markedsføring af medicin, primært i perioden 1997-2004. Det skriver GlaxoSmithKlines danske afdeling i en mail til DR Nyheder.

Siden hen har firmaet, ifølge mailen, indført "meget høje standarder for etik" for medarbejderne og har femdoblet antallet af medarbejdere, der kontroller at regler overholdes.

Brancheforening: Ingen kommentarer

Medicinalindustriens brancheforening, Lif, fik hele bogen for et par dage siden, men det er trods gentagne forespørgsler ikke lykkedes DR Nyheder at få en kommentar fra Lif til bogens alvorlige anklager.

Bogen udkommer i dag som e-bog på forlaget People's Press og kommer senere på tryk. Bogen er også udgivet på engelsk på forlaget Radcliffe.

FacebookTwitter