Medicinalfirmaer betaler til Lægemiddelstyrelsen

Lægemiddelstyrelsen får penge fra de producenter, som den skal kontrollere. Men det er ikke noget problem - heller ikke i Omniscan-sagen, mener styrelsen.

Producenterne giver økonomiske indsprøjtninger til Lægemiddelstyrelsen - hvorefter styrelsens opgave bl.a. er at kontrollere producenterne. Og det er helt uproblematisk, lyder det fra styrelsen. (© DR)

Samtidig med at Lægemiddelstyrelsen får penge af medicin-producenterne - så skal styrelsen også kontrollere dem.

Men det, mener styrelsen ikke, er noget problem.

Siden 2002 har læger advaret mod kontrastmidlet Omniscan, men først i 2007 frarådede Lægemiddelstyrelsen brugen af stoffet.

Konsekvenserne af styrelsens tøven er alvorlige. Mindst seks nyrepatienter er døde, og yderligere 60 mennesker lever i dag med så alvorlige bivirkninger fra stoffet, at mange af dem ikke kan leve et normalt liv.

Kontrolsystem fungerer ikke

Lægemiddelstyrelsen sendte i 2002 Omniscan-anmeldelsen fra lægerne videre til producenten, som afviste, at Omniscan skulle have noget med sagen at gøre.

Tidligere overlæge på Bispebjerg Hospital Lars Erik Bryld er rystet over, at Lægemiddelstyrelsen uden videre godtog producentens svar.

- Det kontrolsystem, de har opbygget, fungerer ikke efter hensigten, siger Lars Erik Bryld.

En slags gebyr

Men den køber pressechef Christian Howard-Jessen i Lægemiddelstyrelsen ikke.

- Jeg tvivler på, at vores valgt ville være ret meget anderledes, hvis vi f.eks. var på finansloven. De penge, vi får ind for selve arbejdet med at undersøge medicin, er en slags gebyrer, påpeger pressechefen.

Han mener ikke, at det er problematisk, at Lægemiddelstyrelsen både får penge fra producenterne og skal kontrollere dem.

Som en retssag

- Det svarer lidt til, at du har en retssag ved en domstol, så betaler du også et gebyr, men forventer alligevel en retfærdig afgørelse fra domstolen. På samme måde skal medicinalfirmaer, som ønsker at få medicin godkendt, betale et gebyr, uanset om medicinen bliver godkendt eller ej, forklarer han.

Lægemiddelstyrelsen oplyser, at så længe en uvildig undersøgelse er i gang, ønsker man ikke at udtale sig om det konkrete forløb med Omniscan.

Facebook
Twitter