Medicinalfirmaer misbruger lægenavne

Medicinalfirmaer forsøger sig at købe forskere til at stå som forfattere af positive artikler om firmaernes egne produkter. Det skete med artikler om gigtpræparatet Vioxx. Også i Danmark kender lægerne til problemet.

Lægemiddelindustrien skriver artikler, som de forsøger at få anerkendte læger til at skrive under.

Medicinfirmaer forsøger sig at købe forskere til at stå som forfattere af positive artikler om firmaernes egne produkter.

For nylig kom det frem i det amerikanske lægetidsskrift Jama, at medicinfirmaet Merck har betalt en række ledende forskere for at sætte deres navn under videnskabelige artikler om firmaets skandaleramte gigtpræparat Vioxx.

Lokkede med artikel

I Danmark forsøger medicinfirmaer også at lokke ledende forskere til at sætte deres gode navn under firmaernes i forvejen færdigskrevne forskningsartikler med positiv omtale af deres egne præparater.

Det skete for professor Gunnar Lose, Glostrup Hospital. Forrige år deltog han i afprøvningen af et præparat fra et større medicinalfirma

- Studiet var ovre, men så en dag lå der en artikel på mit bord sendt fra firmaet med en række lægenavne på. Deriblandt mit, siger han til Radioavisen.

Med artiklen fulgte en mail om, at der allerede var truffet aftale om publikation ugen efter i et tidsskrift - inden artiklen var godkendt af lægerne.

- Jeg havde ikke haft lejlighed til at sige god for artiklen. Det skal man jo som medforfatter. Det var en klar pseudo-forestilling, siger han og konstaterer, at sådan noget foregår tit.

Stort problem

Videnskabelig redaktør for Ugeskrift for Læger, Torben V. Schroeder, siger, at det er et stort problem, at forholdet mellem lægerne og medicinalfirmaerne er så mudrede.

- Lægemiddelindustrien prøver at fremstille deres produkter så positive som muligt gerne gennem et andet talerør, fx gennem Gunnar Lose, men han var klog nok til at sige fra.

Ikke noget stort problem

Lægemiddelindustrien afviser beskyldningerne.

- Det er noget, der bliver diskuteret hele tiden, og vi er også klar til større åbenhed. Men for os at se, er der ikke tale om et væsentligt problem, siger Helle Rasmussen, chefkonsulent for Lægemiddelindustriforeningen.