Kilde: Dagens Medicin, 22. februar 2008
Nefrogen systemisk fibrose (NSF) er en relativt ny og for de fleste læger ukendt lidelse. Den er første gang beskrevet i 1997.
På verdensplan er indtil videre kun ca. 250 tilfælde registreret. Forsigtigt anslået er det samlede antal NSF-patienter på verdensplan mellem 1000 og 5000.
NSF er for 85-90 procents vedkommende registreret som en bivirkning af MR-scanning med kontrastmidlet Omniscan og næsten udelukkende blandt patienter med kronisk nyresvigt.
NSF er en bindevævssygdom, der som regel først viser sig som en alvorlig eksemlignende hudsygdom på arme og ben, sideløbende med smertefulde hævelser af arme, hænder og ben. NSF kan føre til en fortykkelse af huden, som hindrer, at led kan bøjes.
Op til halvdelen af NSF-patienterne bliver invalideret, en tredjedel i svær grad.
Obduktioner af afdøde NSFpatienter har vist, at sygdommen også kan brede sig til lever, hjerte og lunger, hvilket forklarer den øgede dødelighed.
NSF
Kilde: Dagens Medicin, 22. februar 2008
Omniscan er et kontrastmiddel, som anvendes i forbindelse med MR-scanninger.
Omniscan blev første gang markedsført i Danmark i januar 1994.
Midlet blev oprindelig udviklet af biotekfirmaet Salutar, men i dag fremstilles og markedsføres Omniscan af GE Healthcare, en division af et af verdens største firmaer, General Electric.
Omniscan indeholder ligesom en række andre godkendte MR-kontrastmidler det ekstremt giftige tungmetal gadolinium.
Ifølge Lægemiddelstyrelsen er ca. 30 mio. patienter på verdensplan blevet undersøgt med kontrastmidlet, siden det blev markedsført.
I Danmark blev ca. 17.500 patienter undersøgt med midlet i 2006. Det årlige antal patienter undersøgt med Omniscan er dog faldet drastisk siden 2006 - fra en markedsandel på 58 pct. i slutningen af 2005 til en markedsandel på under 8 pct. i slutningen af 2007.
Omniscan
Kilde: Dagens Medicin, 22. februar 2008
Patientforsikringen anerkender skader efter brug af Omniscan. I februar offentliggøres artikel af Peter Marckmann, Henrik Thomsen og Casper Rydahl i tidsskriftet Investigative Radiology (2008; 2: 141-144), hvor de gennemgår samtlige NSF-tilfælde fra Herlev og kommer med et bud på risikoen for, at svært nyresyge patienter udsat for gadodiamid udvikler NSF. Risikoen er, med deres ord, »uacceptabelt høj«.
EMEA og Lægemiddelstyrelsen fraråder brug af Omniscan til svært nyresyge patienter.
Undersøgelser fra Østrig og Herlev peger på sammenhæng mellem brug af Omniscan til svært nyresyge patienter og nefrogen systemisk fibrose. Den østrigske forsker T. Grobner offentliggør sine resultater i starten af 2006 i tidsskriftet Nephrology, Dialysis and Transplantation. Nefrologer og radiologer på Herlev Hospital stopper omgående brugen af Omniscan. Lægemiddelstyrelsen og det europæiske lægemiddelagentur, EMEA, indleder en undersøgelse.
Patientforsikringen i Danmark anerkender, at en 55-årig svært nyresyg kvinde døde på grund af en »usædvanlig og meget alvorlig allergisk reaktion« på Omniscan.
Første tilfælde af nefrogen systemisk fibrose registreres i USA.
Omniscan godkendes og markedsføres i Danmark. Samme år offentliggøres en videnskabelig artikel af en gruppe forskere fra Nycomed Salutar i Investigative Radiology, Volume 29, som peger på, at Omniscan er kemisk ustabilt, og at brugen derfor indebærer en øget risiko for, at gadolinium kan skade patienterne.
Omniscan godkendes i USA og EU
Amerikanske forskere advarer i Mosby Year Book 1992, Contrast agents. Magnetic resonance imaging 2.nd edition om, at kontrastmidler af den type, Omniscan tilhører, øger risikoen for, at det giftige tungmetal gadolinium frigives i kroppen. Forskerne var Scott M. Rocklage, som på vegne af biotekfi rmaet Salutar var med til at udvikle (syntetisere) gadodiamid, som er det aktive stof i Omniscan, A.D. Watson og M.J. Carvlin.
Omniscankronologi