Medier i læserstorm efter drab på Bornholm: Nu svarer chefer på kritikken

Læsere har efterspurgt mere journalistik om drabet på Bornholm.

DR Nyheder er et af mange medier, der de seneste dage har fået mange henvendelser om et drab på Bornholm. (Foto: Lars Helsinghof Bæk © Scanpix)

En række danske medier er de seneste dage blevet bombarderet med henvendelser fra brugere, der kræver langt mere fokus på et drab begået på Bornholm i tirsdags.

Mange af brugerne mener, at tavsheden er larmende, og at der burde laves historier om det, der ifølge dem er et racistisk motiv.

Tirsdag morgen blev en 28-årig dansk-tanzaniansk mand fundet dræbt ved et shelter i Nordskoven på Bornholm.

To etniske danske brødre er blevet anholdt og sigtet for drabet.

I sigtelsen står der blandt andet, at de to brødre har sparket ofret, stukket ham med en kniv og slået ham med en rafte og en flaske. De to brødre har ifølge sigtelsen også trykket et knæ mod mandens hals.

På sociale medier har det blandt andet fået organisationen Black Lives Matter Denmark til at spekulere i, at drabet kunne være drevet af racisme, da det var på samme måde, at den sorte mand George Floyd mistede livet i amerikansk politis varetægt for godt en måned siden.

Ifølge Ekstra Bladet optrådte en af de to sigtede brødre med en synlig nazistisk tatovering ved et af Stram Kurs-lederen Rasmus Paludans politiske møder på Bornholm.

Desuden har den ene sigtedes Facebook-profil et billede med sloganet 'White Lives Matter', der er blevet brugt af den yderste højrefløj.

Politiet afviser racistisk motiv

Chefanklager Bente Petersen Lund fra Bornholms Politi siger, at drabet formentlig er sket som følge af, at en personlig relation mellem de to sigtede mænd og den dræbte gik fuldstændig galt.

Flere mediechefer afviser, at det er forkert ikke at bruge flere kræfter på sagen, som den ser ud nu.

Ifølge DR Nyheders nyhedschef, Thomas Falbe, er der en særlig grund til, at der ikke bliver produceret mere journalistik om drabet, end der gør lige nu.

- Der er meget begrænset information til rådighed. Det gør det svært at komme længere med dækningen af sagen for nuværende. Vi går ikke ud og fortæller, at der er tale om et racistisk motiveret drab. Det er en myndighedsbeslutning, hvordan de afdækker sagen.

- Vores opgave journalistisk er at udfordre myndighederne på, om der er belæg for deres afdækning, men dertil er vi bare ikke kommet endnu. Så længe politiet siger i deres efterforskning, at de fortsat efterforsker bredt, er vi nødt til at lægge os på samme linje, i stedet for at motivfortolke, som vi ikke har nogen dokumentation for, siger han.

Bornholms Politi ved shelterplads i Nordskoven i Rønne, hvor en 28-årig mand blev fundet dræbt tirsdag morgen. (Foto: presse-fotos.dk/Scanpix 2020) (Foto: Presse-fotos.dk © Scanpix)

Ville DR have dækket det anderledes, hvis der var tale om gerningsmænd af anden etnisk oprindelse, der slog en hvid mand ihjel?

- Nej, det håber jeg ikke. Der ville vi have haft præcis samme linje.

Har vi bevidst skubbet historien i baggrunden på grund af ofrets hudfarve?

- Der sker i omegnen af 50 mord om året i Danmark, og det er kun ganske få, som vi udvidet går ind og dækker, hvis der foreligger særlige omstændigheder, eller det har særlig offentlig interesse. Men det ved vi ikke endnu i denne sag, om der er.

Er det i sidste ende et udtryk for racisme, at DR ikke har dækket den her sag mere intenst?

- Det er et udtryk for, at informationerne på nuværende tidspunkt er sparsomme. Vi forbeholder os retten til at vente på myndighedernes konklusion for, hvordan de driver den videre efterforskning, før vi selv kan drage nogen konklusion. Og derfra har vi en selvstændig opgave i at afsøge egne oplysninger og så efterprøve myndighedernes oplysninger, siger Thomas Falbe.

Strøm af koordinerede mails

På TV2 er de også blevet bestormet af brugere, men her afviser de også, at der lige nu er mere at komme efter i dækningen.

- Vi har også undersøgt, om der er noget om snakken. Der er bare ikke noget, som tyder på, at det skulle være racistisk motiveret. Vi har både snakket med politiet og bekendte til afdøde, der siger, at det skulle handle om noget andet end racisme, siger Kristoffer Pinholt, digital redaktør på TV 2.

Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, har også modtaget mange henvendelser om drabet. På sin Facebook-profil skriver han:

- Cirka klokken 11 i går formiddag (torsdag, red) begyndte jeg at få en strøm af åbenlyst koordinerede mails fra folk, der krævede at også Berlingske gik ind i dækningen af drabet på Bornholm, som nogle mener har racistiske motiver. Ellers skulle vi skamme os og ville miste al troværdighed, skriver han.

Den populære influencer Amalie Have har på sin Instagram-profil med mere end 100.000 følgere opfordret folk til at råbe danske medier op.

DR Nyheder ville gerne interviewe Amalie Have, men hun har takket nej.

Facebook
Twitter