Medier: Jihadister indblandet i formodet millionsvindel mod statskassen

Udbytte kan være gået til terrorfinansiering, vurderer eksperter.

En række personer med forbindelse til al-Qaeda eller Islamisk Stat er involveret i et netværk her i Danmark, som mistænkes for omfattende økonomisk svindel. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

En gruppe syrienkrigere, jihadister og terrordømte har de seneste år været involveret i en række store sager om momssvindel for et stort millionbeløb.

Det viser en omfattende gennemgang af retsdokumenter og konkurser, som Dagbladet Information har foretaget sammen med Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

I alt 14 forretningsmænd har haft centrale roller i et netværk, der tilsammen har oparbejdet en gæld til den danske statskasse på over 800 millioner kroner i ubetalt moms og skat.

Dertil kommer en ukendt gæld i millionklassen til henholdsvis den svenske og tyske stat.

To af mændene er jihadister med forbindelse til henholdsvis al-Qaeda og Islamisk Stat.

Der er tale om det samme netværk, som DR tilbage i 2017 afslørede i dokumentaren 'Terroristen der fik frit lejde'.

Syrienkrigere indsat som stråmænd

De virksomheder, som de to jihadister personligt har spillet en aktiv rolle i, er gået konkurs med mindst 97 millioner kroner i moms- og skattegæld og en gæld på mere end 66 millioner kroner til private kreditorer.

Det viser en gennemgang af kuratorredegørelser.

Derudover har en række syrienkrigere været indsat som stråmænd i firmaer, der er blevet anvendt til den formodede svindel.

Der er ingen konkrete beviser for pengeoverførsler til terrorgrupper.

Men eksperter frygter, at der kan være gået penge fra den formodede svindel til terrorfinansiering.

- Det er dobbelt alvorligt, hvis der både bliver svindlet, og pengene så også bliver brugt til at undergrave vores samfund, siger Lars Krull til Finans. Han er ekspert i hvidvask og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Søik: Vi tager svindlen alvorligt

Professor Tom Kirchmaier forsker i økonomisk kriminalitet ved CBS og London School of Economics. Han undrer sig over, at myndighederne ikke har grebet ind.

- Hvis man skal stoppe jihadisterne, skal man stoppe deres finansiering. Det starter for eksempel med at stoppe svindlen, siger han til Finans.

Politiinspektør Thomas Anderskov Riis skriver, at bagmandspolitiet, SØIK, tager alle sager om momssvindel og mulig terrorfinansiering alvorligt

SØIK ønsker dog ikke at kommentere frygten for, at de forsvundne millioner er gået til terror.

SØIK ønsker heller ikke at svare på, hvorfor bagmandspolitiet i flere af sagerne først greb ind, efter at pengene var forsvundet.

/ritzau/