For meget vand forgifter dig

Det er godt at drikke rigeligt i varmen. Men drikker du mere end 3 liter uden at spise rigeligt med salt i maden kan du få en vandforgiftning.

Anne Felici drikker mellem tre og fem liter vand om dagen. Det har medført en vandforgiftning, fordi hun ikke spiser salt nok i maden. (Foto: Trine Warrer Juul- DR)

De fleste af os går nok rundt med en fornemmelse af, at vi endelig skal huske at drikke vand nok - ikke mindst her om sommeren.

Men faktisk er der flere mennesker, især i den yngre generation, der drikker alt for meget, og som ligefrem er blevet afhængige af vandflasken.

Anne Felici fra Haslev drikker imellem tre og fem liter vand om dagen, afhængigt af om hun træner eller ej.

Kiropraktoren fandt årsagen

I perioder har hun følt sig meget svimmel. Diverse undersøgelser hos lægen viste at hun ikke fejlede noget. Men da Anne Felici fortalte sin kiropraktor om svimmelheden blev årsagen fundet.

- Hun ved at jeg drikker meget vand, og så spurgte hun om jeg også husker at putte salt på min mad, og det gør jeg faktisk aldrig.

Anne Felici gik simpelthen rundt med en lille men kronisk vandforgiftning. Noget der ellers oftest rammer folk der har hårdt fysisk arbejde eller dyrker meget motion, siger ledende overlæge på medicinsk afdeling i Holbæk Tage Lysbo Svendsen.

- Hvis man drikker mere end tre liter vand om dagen uden samtidig at spise en almindelig saltholdig kost, så udvasker man saltet i kroppen. Det kan give en vandforgiftning med svimmelhed og i værste fald kramper og bevidstløshed, siger han.

Afhængig af vandflasken

Selvom Anne Felici nu er opmærksom på, at det ikke er nødvendigt at drikke så meget vand, så har det ikke været helt nemt at slippe flasken for hende.

- Jeg kan gå helt i panik bare jeg skal gå ind og købe ind, og jeg ikke har min vandflaske med.

Modefænomen

Anne Felici har simpelthen været afhængig af vand. Det er et fænomen man med jævne mellemrum støder på, på Århus Universitetshospitals hormonafdeling, fortæller professor og overlæge Bjørn Richelsen.

- Det er flest yngre kvinder der har vænnet sig til at drikke meget vand i den tro det var sundt. Hvis man har gjort det i længere tid og drikker først 3, siden fire og fem liter vand, så ender det med man får forstyrrelser i saltene og bliver dårlig. Den slags kvinder ser vi af og til blive indlagt på afdelingen.

At yngre kvinder ryger på flasken og måske endda bliver afhængige af vandet skyldes et usundt modefænomen, mener overlæge Tage Lysbo Svendsen fra Holbæk sygehus.

- Det hænger jo sammen med at folks kropsopfattelse er at jo tyndere man er jo bedre, og når de kun drikker vand får de ingen kalorier. Så jeg tror, det er et modefænomen, det er i hvert fald ikke betinget af sundhed, siger han.

Anne Felici er sluppet af med sin svimmelhed, og næsten også med sin afhængighed af vand.

- Nu prøver jeg at overbevise mig selv om at jeg nok ikke dør af tørst, selvom jeg er uden min flaske i fem minutter. Det er jo et lidt underligt misbrug at have, griner hun.

Husk salt med vandet

Vandforgiftning rammer hyppigst personer med hårdt fysisk arbejde eller som dyrker meget motion. Det fortæller ledende overlæge ved Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus, Tage Lysbo Svendsen:

- Hvis de kun erstatter deres væsketab med rent vand, så får de en vandforgiftning. Det viser sig ved et meget lavt saltindhold i blodet og kan give besvimelse eller kramper.

Tage Lysbo Svendsen opfordrer derfor til at man supplerer sit vand med salt.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5326f273a11f9d1b2c78a50b

FacebookTwitter