Men in black-demonstranter tiltalt efter ny corona-bestemmelse: Risikerer højere straf

Eksperter kritiserer, at uromagere er tiltalt efter corona-bestemmelse.

9. januar var der en konfrontation mellem demonstranter og Københavns Politi. I dag er flere af demonstranterne tiltalt efter en særlig coronaparagraf. Arkivfoto. (Foto: Mathias Svold © Scanpix)

- Er I klar til at smadre byen på en ikke-voldelig måde? Bare lige for at gøre København opmærksom på, at vi er her?

Sådan lød det fra en 30-årig kvinde på en talerstol tilbage den 9. januar, da gruppen Men in Black afholdt demonstration midt på Rådhuspladsen i København.

En demonstration, der udviklede sig til en voldsom konfrontation mellem politi og demonstranter.

I dag sidder kvinden på anklagebænken i Københavns Byret.

Hun er tiltalt for blandt andet at opfordre til grov vold mod politiet og grov forstyrrelse af den offentlige orden under demonstrationen.

Derudover vil anklagemyndigheden forsøge at få hende dømt efter en særlig corona-bestemmelse, der kan fordoble straffen.

Det er den særlige corona-bestemmelse i straffeloven, paragraf 81d, hun er tiltalt efter.

Den bestemmelse kan alene bruges, hvis forbrydelsen ”har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark”.

Indtil nu har bestemmelsen særlig været brugt i forbindelse med forbindelse med snyd med hjælpepakker og lønkompensation.

Kvinden nægter sig skyldig, oplyser hendes forsvarer, advokat Hassan Mahmood.

Han ønsker først at udtale sig, når byretten har vurderet sagen, men oplyser, at han ikke mener, straffelovens corona-bestemmelse kan bruges i sagen mod hans klient.

Flere tiltalt efter corona-bestemmelse

En række andre personer er også blevet tiltalt efter urolighederne den 9. januar.

Flere af dem er efter DR Nyheders oplysninger ligeledes tiltalt efter den særlige corona-bestemmelse. De er blandt andet tiltalt for at have kastet ting mod politiet.

De skal for retten senere i marts og i april.

  • Det udviklede sig voldsomt på Rådhuspladsen, da Men in Black afholdt demonstration. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Inden urolighederne havde der været taler, inden gruppen forsøgte at komme ud og gå march. De blev dog stoppet, hvorefter det udviklede sig. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Flere gange undervejs blev demonstrationen opløst af politiet. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Flere personer blev anholdt, og dagen efter blev de fremstillet i grundlovsforhør. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
1 / 4

Eksperter tvivler

Den nye corona-bestemmelse blev vedtaget i marts sidste år af Folketingets partier med undtagelse af De Radikale, Enhedslisten og fire uden en folketingsgruppe.

I bemærkningerne til lovforslaget står der, at hvis man skal bruge den særlige corona-bestemmelse forudsætter det, at lovovertrædelsen helt eller delvist skal have været motiveret af at udnytte den situation, som covid-19-epidemien i Danmark har medført.

Spørgsmålet er derfor, om ballade til demonstrationen er udtryk for sådan en udnyttelse.

For umiddelbart er det ikke sådan, at bemærkningerne til lovforslaget forstås, mener forsvaradvokat og tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen.

- Det vidtgående, hvis man bruger det til at hæve straffen omkring forhold til demonstrationer, som handler om en politisk modstand, der bliver ført, siger han.

- Jeg har svært ved at se, at man kan bruge bestemmelsen på den måde. Det handler om kriminalitet i forhold til smitten, for eksempel misbrug af hjælpepakker, og ikke den politiske diskussion omkring sundhedspolitikken.

Juraprofessor Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet hæfter sig ved, at der er overladt et ganske vidt skøn for domstolene.

- I lyset af formålet med indførelsen af paragraf 81d virker det uholdbart at anvende bestemmelsen på vold mod politiet i forbindelse med opløb og optøjer, uanset om der er tale om uroligheder i forbindelse med protest mod covid-19 restriktioner.

Landsret afviste bestemmelse

Også Lotte Helms, der strafferetsekspert på Syddansk Universitet, mener, at det bliver interessant at se, om en demonstration, som handler om restriktioner, kan falde ind under paragraf 81d.

- Det er en helt ny bestemmelse i straffeloven. Lige nu prøver anklagemyndigheden at se, hvor lang en rækkevidde paragraf 81d har.

- Vi har tidligere set en sag i september sidste år, hvor en strafskærpelse efter paragraf 81d blev prøvet, fordi røveren under røveriet spytter og råber; ’jeg har corona’. Her mente byretten, at det havde en ’sammenhæng eller baggrund i pandemien’. Men det mente landsretten ikke.

- Derfor bliver det interessant at se, om domstolene mener, at overtrædelser, begået under en demonstration omkring utilfreds mod corona, kan medføre en strafskærpelse efter den paragraf. Hvis vi nu siger, at der bliver lavet en demonstration mod landbrug i Danmark, så vil den ikke umiddelbart kunne gå ind under paragraf 81d, også selvom den bliver holdt under en pandemi. Derfor bliver det interessant at se, hvilke konsekvenser dette får for andre demonstrationer i fremtiden, hvis de har relation til corona.

Københavns Byret skal behandle sagen i dag klokken 9.30.