Menneskejagtterrormistænkt studerende udløser erstatning

Alisiv Ceran skulle bare til eksamen, men blev efterlyst af politiet for mistænkelig opførsel i S-toget. Nu har han fået erstatning.

Alisiv Ceran læste i en bog om terror, da hans sidemand i S-toget blev mistænksom. I virkeligheden skulle han til eksamen på universitetet. (© dr)

Som om en eksamen ikke er ubehagelig nok, kunne man tænke. Men på vej til sin eksamen på Københavns Universitet, blev Alisiv Ceran sidste år i august mistænkt for intentioner om terror af sin sidemand i S-toget.

Og mens han intetanende svedte til eksamen, iværksatte politiet en menneskejagt på den dengang 21-årige studerende. Hans billeder blev offentliggjort af politiet og spredt i medierne.

Statsadvokaten har i mellemtiden afgjort, at Alisiv Ceran har krav på en erstatning på 35.000 kroner for sagen. Afgørelsen glæder hans advokat, Erbil Kaya.

- Han blev renset for mistanke, men på den anden side var eksponeringen af ham årsag til, at han var nødt til at gå ud og rense sit navn i medierne, siger Erbil Kaya til dr.dk.

Se indslaget om episoden fra TV Avisen den 28. august 2014 her:

Søgte erstatning på 75.000

Alisiv Ceran søgte oprindeligt om en erstatning på 75.000 kroner, men er ifølge advokaten tilfreds med sin erstatning på 35.000 kroner. Han valgte derfor ikke at anke afgørelsen, der faldt i slutningen af april i år.

- Vi satte erstatningen til 75.000 kr., fordi vi ikke havde nogen fortilfælde, hvor en person har været så vildt eksponeret. Det gav anklagemyndigheden et spænd, så de kunne fastsætte erstatningen det til det, de fandt rimeligt, siger Erbil Kaya.

Læste om terror

Det var om morgenen den 28. august, at betjente med maskinpistoler dukkede op på Nørreport Station og rykkede ud flere steder i København.

Forinden havde en kvinde set Alisiv Ceran i S-toget, hvor han læste op til sin forestående eksamen om krigen mod terror. I sin eksamensnervøsitet tabte han en printer og ledninger, som skulle bruges til eksamen, ud af sin kuffert. Da han steg af toget, ringede kvinden til politiet, og Ceran blev eftersøgt med tre billeder.

Senere på dagen blev Alisiv Ceran, der er født og opvokset i Danmark med tyrkiske forældre, løst fra mistanken af politiet.

Hør hvad Alisiv Ceran selv sagde om episoden i Aftenshowet her:

Politiet handlede korrekt

Statsadvokaten har vurderet sagen fra begge sider, fortæller advokat Erbil Kaya.

- De mener, at politiet blev nødt til at reagere på det her. De mener ikke, at politiet foretog sig noget forkert. På den anden side havde min klient oplevet den her krænkelse.

Ifølge advokaten er sagen principiel på den måde, at man fremover kan søge erstatning for lignende mistanker og få ret.

- Det bedste ville være at spole filmen tilbage, så det aldrig var sket. Den eneste mulighed, man har, er at få erstatning, siger Erbil Kaya.

Hans klient ønsker ikke at stå frem.