Mens alle andre får forbud, må statsansatte ryge videre i arbejdstiden: 'Flovt og fodslæbende'

Staten får kritik for at halte efter med rygeforbud for de ansatte.

Mens de ansatte i kommuner og regioner i stor stil får forbud mod at ryge i arbejdstiden, så er der intet på vej i staten.

Mens flere og flere kommuner - og nu også regionerne - indfører rygeforbud i arbejdstiden, kan de fleste ansatte i staten foreløbig pulse videre.

Der er nemlig ikke indført nogen form for overordnede restriktioner over for rygere på de statslige arbejdspladser i Danmark, hvor 180.000 til daglig arbejder. Det er ene og alene op til den enkelte statslige institution at formulere sin egen rygepolitik.

Og det er decideret flovt og fodslæbende, mener Charlotta Pisinger, der er professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet.

- Det er trist, at staten ikke er et forbillede og går forrest med at indføre røgfri arbejdstid. Vi ved, hvor stor betydning det har, at staten tager førertrøjen på.

- Men nu kommer det i stedet nedefra. Det er græsrødderne, der reagerer i form af kommuner, skoler, private virksomheder og nu regionerne, siger Charlotta Pisinger.

Kræftens Bekæmpelse: Hank op

Hun mener, at et kommende rygeforbud i regionerne for 140.000 ansatte er endnu et skridt på vejen til, at rygning ikke længere anses som en social norm på arbejdspladsen.

- Tre ud af fire rygere vil gerne stoppe, men når du er på en arbejdsplads, hvor venner og kolleger spørger, om du ikke skal med ud at ryge, så er det sværere at holde sig røgfri. Mange rygere har glæde af, at rygeregler indføres, siger Charlotta Pisinger.

Hun får opbakning i sin kritik af statens manglende rygeforbud af Kræftens Bekæmpelse. Her mener direktør Jesper Fisker, at det ville klæde staten at indføre et overordnet rygeforbud så hurtigt som muligt.

- Det ville være passende og også på tide, at staten hanker op og går foran med et godt eksempel, siger han.

Der er allerede rygeforbud i op mod hver fjerde kommune, og det har påviseligt haft en effekt, fordi det medvirker til at skubbe rygerne hen mod et rygestop.

Charlotta Pisinger sammenligner udviklingen mod flere rygeforbud på arbejdspladserne med den alkoholkultur, der blev gjort op med for snart mange år siden.

- Vi indførte regler om, at det ikke længere var i orden at drikke en morgenbajer og en frokostbajer på arbejde. Der var stærk modstand mod det i starten, men det ændrede sig ganske langsomt og folk begyndte at drikke mindre, siger forskeren.

Minister: Arbejdsgiver har ansvar

Trods kritikken står sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fast på, at det skal være op til den enkelte arbejdsplads at formulere rygereglerne.

- Jeg ved, at der er en række statslige arbejdspladser, der allerede er røgfri. Hvis jeg kigger på Sundhedsministeriet og styrelserne under ministeriet, så traf vi beslutning om røgfri miljøer, da jeg tiltrådte som minister.

- Derfor påhviler der et arbejdsgiveransvar, hvad enten man er kommunal, regional, privat eller statslig arbejdsgiver. De skal tage dialogen med medarbejderne i forhold til at sikre klarere røgfrit arbejdsmiljø for alle medarbejdere, siger hun.

Men hvorfor ikke bare indføre et overordnet forbud mod al rygning i arbejdstiden for alle statsansatte?

- Jeg tror, det er vigtigt, at man tager dialogen, også med medarbejderudvalgene. Det har kommunerne også gjort, og det lægger regionerne også op til. Det er jo heller ikke sådan, at Kommunernes Landsforening har en politik om, hvordan det skal se ud i samtlige kommuner.

- Det er en politik, der er forankret på den enkelte arbejdsplads. Det, tror jeg, er enormt vigtigt for, at det her ikke bare bliver noget, der trækkes ned over hovedet på folk.

Men er vi ikke der nu, hvor det eneste, der virkelig kan rykke noget i forhold til at få folk til at stoppe med at ryge, er et overordnet rygeforbud?

- Jeg tror, at man må sige, at den rygelovgivning, vi har i Danmark, er stram og er gennemført, mens Venstre sad med regeringsmagten sidst. Når vi taler arbejdspladser, så er det altså vigtigt, at man også tager dialogen med medarbejderne. Så får de også den tilstrækkelige hjælp til at komme ud af deres rygeafhængighed, siger Ellen Trane Nørby.

Danske Regioners bestyrelse meldte forleden ud, at prisen på en pakke cigaretter bør hæves fra 40 til 80 kroner. Mens flere partier har sagt klart, hvad de mener, at prisen skal være i fremtiden, er det stadig uklart, hvor den samlede regering står.

- Man kan jo se, at der er variationer på, hvad de tre regeringspartier mener, og det tror jeg ikke er nogen hemmelighed for nogen. Regeringen og regeringens ministre skal tegne fællesmængden.

Men hvad synes du som landets sundhedsminister?

- Jeg tegner regeringens politik, og det er ikke nogen hemmelighed for nogen, at der er forskel på, hvad de tre regeringspartier mener om den her sag. Venstres ordfører sagde den anden dag, at Venstre ønsker en betydelig prisstigning på cigaretter, siger Ellen Trane Nørby.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk