Mens flere lande pauser AstraZeneca, advarer Lægemiddelstyrelsen om flere mulige symptomer

Blå mærker er blevet et opmærksomhedspunkt.

På baggrund af oplysninger fra Norge har Lægemiddelstyrelsen i dag føjet flere symptomer til listen over ting, du skal være opmærksom, hvis du har fået AstraZenecas vaccine indenfor fjorten dage. (Foto: rungroj yongrit © Scanpix)

Det kom som et chok for mange, da den danske brug af vacciner fra AstraZeneca den 11. marts blev sat på to ugers pause på grund mistanke om bivirkninger, der kunne forårsage blodpropper.

Flere europæiske lande som Norge, Irland, Holland og Østrig fulgte sidenhen trop, og senest har Tyskland, Frankrig og Italien besluttet at indstille brugen af vaccinen.

Vi ved fortsat ikke, om der er en sammenhæng mellem AstraZeneca-vaccinen og blodpropper, men den europæiske bekymring over vaccinen gør sig i den grad også gældende hos Lægemiddelstyrelsen i Danmark.

Her har man i dag sendt et brev ud til alle, der er blevet vaccineret med vaccinen i løbet af de sidste fjorten dage, hvor de går nærmere ind i, hvilke symptomer, man skal være opmærksom på.

Samtidig oplyste Lægemiddelstyrelsen, at det også er meget væsentligt, at man er opmærksom på det, hvis man pludselig oplever en større tendens til blå mærker, små punktformede blødninger i huden og blødninger, der ikke stopper, som de plejer.

Den seneste tilføjelse kommer, efter man hen over weekenden har været i dialog med nordmændene, der kort efter Danmark satte vaccinationer med AstraZeneca i bero.

- Vi er blevet klogere siden i torsdags, fordi vi i weekenden har været i kontakt med Norge, der havde set nogle cases, der havde de her blødninger, og vi fik i går bekræftet fra dem, at det gav mening at udvide opmærksomhedslisten med det, fortæller Tanja Erichsen, konstitueret enhedschef for lægemiddelovervågning.

Kan ikke sige, hvornår konklusion er klar

Også en 60-årig dansk kvinde er død, efter hun modtog vaccinen. Det er ikke på baggrund af hendes sygdomsforløb, at man har udsendt brevet, men Tanja Erichsen afviser ikke et sammenfald.

- Blodpladetallet var blevet for lavt hos hende, og det kan føre til de blødninger, vi nu har skrevet ud om, lyder det.

Lige nu undersøges vaccinen fra AstraZeneca grundigt, mens man har sat brugen af den i bero. Tanja Erichsen kan ikke sige noget om, hvornår konklusionen på de undersøgelser er klar.

Overlæge: Hvis det er, hvad jeg frygter, kræver det avanceret behandling

Og der er god grund til, at Lægemiddelstyrelsen retter blikket mod lige præcis de blå mærker og slimhindeblødninger, lyder det fra professor og overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital Henrik Nielsen.

- Mit bedste bud på, hvad der sker, er en kraftig aktivering af immunsystemet. Det kommer simpelthen til at overreagere og aktiverer de proteinstoffer i blodet, der normalt får vores blod til at størkne, hvis vi kommer til skade. De proteinstoffer bliver spredt i hele kroppen.

- Og så danner der sig ikke én blodprop, så danner der sig tusindvis af meget, meget små blodpropper i hele kroppen, siger Henrik Nielsen og fortsætter:

- Når man er i den tilstand, så er der jo naturligvis en risiko for, at den samlede virkning af de tusind små blodpropper ender fatalt.

Derfor er der rigtig god grund til at være opmærksom på, om man pludseligt begynder at få blå mærker ved små slag eller næseblod, der ikke vil stoppe.

- Man skal være rigtig opmærksom på det, hvis man oplever forhøjede tendenser til spredte blå mærker eller blødninger, for det er faktisk noget, der kræver meget avanceret medicinsk behandling.

Frankrig, Tyskland og Italien følger Danmark

Danmark var et af de første lande til at sætte vaccinationerne med AstraZeneca på pause. Sidenhen har en lang række lande fulgt trop, og mandag meldte flere af Europas største lande sig på danskernes hold.

Både Tyskland, Frankrig og Italien valgte nemlig i løbet af dagen at sætte vaccinationerne på pause, indtil man har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem dem og blodpropperne.

Den tyske sundhedsminister Jens Spahn, da han mandag pausede brugen af AstraZenecas vaccine. (Foto: JOHN MacDougall © Scanpix)

- Dagens beslutning er en ren forsigtighedsforanstaltning. Det er en ren faglig og ikke en politisk beslutning, lød det fra den tyske sundhedsminister, Jens Spahn.

Ifølge det Europæiske Lægemiddelagentur opvejer fordelene ved brugen af AstraZeneca dog forsat risikoen ved at bruge den.

Her er meldingen, at den foreløbige data ikke tyder på, at der var flere blodpropper blandt folk, der havde fået vaccinen, sammenlignet med folk, der ikke havde.

Rettelse: I artiklens overskrift fremgik det tidligere, at man advarede mod yderligere mulige bivirkninger. Det er mere retvisende at bruge ordet symptomer, derfor er artiklens overskrift nu rettet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk