Mentholcigaretter er farligere end almindelige cigaretter

Den nyeste forskning tyder på, at mentholcigaretter er endnu farligere end almindelige smøger.

I Kræftens Bekæmpelse kalder direktør Leif Vestergaard Pedersen det overraskende og usympatisk at Danmark går imod et forbud mod mentholcigaretterne. (Foto: djayo © Stock xchng)

Rygere, der hellere vil have en mentholcigaret, har endnu større risiko for at få hjerteproblemer end andre rygere. Det viser den nyeste amerikanske forskning.

På trods af det vil danske politikere i dag kæmpe for at bevare smagen, når

EU
-ministrene i dag stemmer om et nyt stort tobaks-direktiv.

I Kræftens Bekæmpelse kalder direktør Leif Vestergaard Pedersen det overraskende og usympatisk, at Danmark går imod et forbud mod mentholcigaretterne.

Især kvinder er udsatte

- Vi skal jo forsøge at undgå tilsætningsstoffer. Det øger risikoen for blodpropper og andre sygdomme meget mere end almindelig tobak, siger han.

Ifølge den amerikanske forskning er især de kvindelige menthol-rygere hårdt ramt. Her var der tre gange så mange slagtilfælde som blandt de kvinder, der røg almindelige cigaretter.

- Derfor burde man forbyde menthol, og derfor burde Danmark bakke op, siger Leif Vestergaard Pedersen.

S afviser forbud

Men det er sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) helt uenig i.

- Jeg skal ikke tale konsekvenserne af tobaksrygning ned, men der skal naturligvis vises en respekt for dem, der har valgt at ryge i deres liv. Og vi skal passe på med at hetze rygerne for meget. De skal have hjælp til at træffe et sundere valg, siger han.

S-ordføreren påpeger, at den danske regering kæmper i

EU
mod alle de skadelige stoffer, der er i cigaretter.

- Vi kan godt hetze rygerne ved at øge

afgifterne
på cigaretter, men det vil ikke medføre noget positivt, hvis man næsten kriminaliserer danske cigaretrygere, siger Flemming Møller Mortensen.

Facebook
Twitter