Mentolsmøger lokker unge til at ryge

Et nyt EU-direktiv vil forbyde vanedannende mentolsmøger. Den danske regering siger nej.

Mentolcigaretter kan gøre unge mennesker til rygere, viser nye undersøgelser.

120.000 danskere foretrækker, at deres smøger smager af mentol. Men for fremtiden kan mentolrygerne være tvunget til at vænne sig til den mere harske smag af ren røg.

I morgen fredag skal EU's sundhedsministre stemme om et nyt tobaksdirektiv, der skal gøre det forbudt at tilsætte smagsstoffer som netop mentol til cigaretter.

Enigt folketing kæmper imod forbud

Ifølge EU-kommissionen viser flere undersøgelser, at netop mentolen får unge til at begynde med at ryge mere end andre typer smøger.

Alligevel kæmper et enigt folketing imod direktivet.

- Det er ikke ulovligt at ryge, og vi har det på samme måde som alle andre partier i Folketinget. Vi ser ingen grund til at forbyde mentol, siger sundhedsordfører for Venstre, Jane Heitman.

Her lyder argumentet, at mentolcigaretter stort set kun ryges af ældre mennesker:

- Den klassiske mentolryger er en ældre dame, siger europaordfører for Liberal Alliance, Merete Riisager.

Mentol bedøver nerverne

Men det passer ifølge Kræftens Bekæmpelse slet ikke.

- Nej, det er ikke kun ældre mennesker. Der er masser af unge, der også ryger mentol, siger direktør Leif Vestergaard Pedersen fra Kræftens Bekæmplelse.

Tal fra tobaksindustrien viser da også, at 30.000 danskere under 30 år ryger mentholcigaretter til dagligt.

- Mentol er med til at sminke den skadelige effekt, som rygning har på lungerne. Man kan ikke mærke det i lungerne og halsen, fordi mentolen er med til at bedøve nerverne, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han kalder det usympatisk at Folketinget kæmper imod et mentolforbud.

- Der er andre lande her i EU, der kæmper for at undgå for at deres unge skal blive afhængige af tobak. Det er Holland, Belgien, Sverige og Finland. Der har Danmark placeret sig i en meget mærkelig rolle sammen med lande som Ungarn og Rumænien.

Unge skal holdningsændres

Allligevel står de danske politikere fast:

- Vi er i et bredt flertal enige om, at mentolcigaretter skal være tilladt, for vi er imod, at alt bare skal forbydes, siger Eva Kjer Hansen (V), formand for Europarådet.

Hun mener, at de mange over 30 år, der ryger mentolsmøger, skal have lov at fortsætte med det. Og at et forbud ikke kan stoppe de unge i at ryge alligevel.

- Det handler mere om at få de unge til at forstå, at det er en dårlig idé at ryge, siger Eva Kjer Hansen.