Mere end 400.000 danske køer kommer aldrig på græs

Omkring 20 procent af køerne i det konventionelle kvægbrug har dage på græs, vurderer Landbrug og Fødevarer.

(ARKIVFOTO) Økologiske køer går i langt hovedparten af deres liv i næsten samme stalde som køer i det konventionelle kvægbrug, fortæller professor i bioetik ved Københavns Universitet, Peter Sandøe. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2017) (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

I dag kunne de økologiske køer fejre deres første dag i den friske luft efter en lang vinter indendøre.

Og spørger man de danske øko-landmænd er det en festdag for de forårskåde køer, som spjætter rundt og nyder, at de indtil november har græs under klovene.

For flere hunderede tusinde køer ser hverdagen anderledes ud. De kommer ikke ud af stalden, når de varme måneder melder sig.

Omkring 80 procent af de danske malkekøer i konventionelle kvægbrug kommer aldrig på græs.

Det vurderer afdelingschef i Seges landbrugets rådgivningscenter.

I Danmark er der ifølge Seges omkring 575.000 malkekøer i alt. 58.000 er økologiske, mens 517.000 lever i konventionelle landbrug.

Hvad betyder den friske luft for en ko?

6 timer dagligt i frisk luft mindst 150 dage om året er altså en af fordelene ved at være økologisk ko. Derudover får den økologiske ko, modsat koen i det konventionelle kvægbrug, økologisk grovfoder, og så har den også en smule mindre plads i stalden.

Men langt hovedparten af deres liv går dyrene altså i nogenlunde de samme stalde, fortæller professor i bioetik ved Københavns Universitet, Peter Sandøe.

- Nogle forbrugere tror måske, at køerne har levet et lykkeligt liv, når de køber økologiske mejeriprodukter. Men sådan er virkeligheden ikke helt. Økologisk produktion er stadig produktion med udfordringer for velfærden. Både konventionelle og økologiske køer fremavles og fodres med henblik på at opnå den størst mulige mælkeydelse.

Peter Sandøe understreger, at der i den økologiske mælkeproduktion også er køer, der har svært ved at klare produktionspresset og derfor plages af dårlige klove og yverbetændelse.

- Så hvis man modstander af moderne, industrialiseret mælkeproduktion, skal man nok helt holde sig fra at drikke mælk eller spise ost.