Mere end hver femte deltasmittede har fået første vaccinestik

22 procent af alle deltainfektioner optræder hos personer, der har coronapas. Regler for passets gyldighed bør ændres, mener ekspert.

SSI opfordrer danskerne til at se at blive færdigvaccineret. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Mere end hver femte nye deltatilfælde er fundet hos danskere, der ellers har coronapas fra første stik med en vaccine. Det skriver Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

22 procent af de smittede med deltavarianten havde et gyldigt coronapas efter første stik, da de blev konstateret smittede.

Tilfældene er nemlig konstateret hos personer fra 14 dage efter første vaccinestik - men inden de har fået andet stik. Tallene er baseret på perioden fra 1. marts til 13. juli.

- De første undersøgelser, vi lavede af vaccinen, viste, at de beskyttede fint efter først stik. Det var de studier, der lå til grund for, at vaccinen blev godkendt. Nu har vi en dominans med deltavirus, og der har vi en dårligere beskyttelse, siger afdelingschef i SSI Palle Valentiner-Branth.

Ifølge SSI's seneste estimat udgør deltavarianten op mod 91,2 procent af de nye smittede med coronavirus, og det gør varianten til den mest dominerende variant af coronavirus i Danmark.

Men selvom beskyttelsen mod infektion med deltavarianten er dårligere ved blot et enkelt vaccinestik, understreger Palle Valentiner-Branth, at det første stik fortsat kan medvirke til et mildere sygdomsfoløb, hvis man skulle blive smittet.

- Man vil sandsynligvis smitte i lavere grad, end hvis man ikke var vaccineret, og man vil blive knap så syg, siger han.

Ekspert: Coronapas skal først gælde efter andet stik

Professor på Klinisk Institut ved Aarhus Universitet Jørgen Eskild Petersen kalder det 'bekymrende', at folk stadig kan gå ud og bruge deres coronapas, selvom de kan være smittet med deltavarianten.

- Det kan jo sagtens have været folk, der har fået første stik, og så har de troet, at der var fred og ingen fare. Derfor vil jeg foreslå, at man først kan få et coronapas efter andet stik, siger Jørgen Eskild Petesen.

Det er netop den nye deltavariant, der gør, at vacciner virker dårligere, lyder det.

- Det er ikke vaccinerne, der har ændret sig, siden de blev taget i brug, men det er simpelthen et nyt virus, der er mindre følsomt overfor den immunitet, vaccinerne giver, siger han.

Den noget lavere beskyttelse, som deltavarianten er skyld i, betyder ifølge Jørgen Eskild Petersen, at man bør vente med at give danskerne et gyldigt coronapas, til 14 dage efter de har fået andet stik.

- Der er kommet en meget stor undersøgelse fra England, der viser, at både AstraZeneca og Pfizer kun giver en beskyttelse på 30 procent efter ét stik. Og det er simpetlhen så lidt, at det ikke er nok til, at det er rimeligt, at folk får et coronapas.

SF og DF: 'Vi skal ikke ændre restriktionerne nu'

Men selvom Jørgen Eskild Petersen peger på at det vil give mening at udskyde gyldigheden af vaccinen i coronapasset til efter andet stik, så møder det ikke umiddelbart opbakning ved hverken Dansk Folkeparti eller SF.

- For mig er det vigtigt, hvad Serum Instituttet og Sundhedsstyrelsen kommer med af meldinger. Det er dem, der har ansvaret for at holde øje med situationen. Så længe de siger, at den måde vi gør det på, den holder, så tror jeg også på det, siger SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

Og Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, mener det er for sent at ændre reglerne nu. Det handler om, at folk også selv tager ansvar påpeger hun:

- Hold nu afstand, sørg for at holde en god hygiejne. Folk er forvirrede nok i forvejen, og vi er trætte af at høre om corona. Hvis vi ændrer det nu, så tror jeg, vi taber folk.

Begge peger de på, at det ikke er noget nyt, at man ikke er fuldt dækket efter vaccinen, og slet ikke efter deltavarianten er blevet dominerende med 91,2 procent af alle nye smittetilfælde herhjemme.

Og derfor er det sygdomsforløbet, der er vigtigt for dem.

- Spørgsmålet er, hvor syg man bliver af det. Det synes jeg er det vigtige, fremfor hvor mange der bliver smittet, siger Liselott Blixt (DF).

Og Kirsten Normann Andersen (SF) er enig, men vil da heller ikke afvise, at smittetallet kan få betydning for hendes holdning til coronapasset:

- Hvis man pludselig står overfor en stor stigning i antal tilfælde, så kan jeg ikke afvise, at man skal klappe hesten med coronapas efter første stik.

SSI's afdelingschef, Palle Valentiner-Branth, opfordrer til at overholde retningslinjerne - også selvom man har fået første vaccinestik. (Foto: (C) DR Nyheder)

SSI: Se at blive færdigvaccineret

SSI's afdelingschef Palle Valentiner-Branth vil ikke forholde sig til, hvorvidt man bør ændre reglerne for, hvornår et gyldigt coronapas træder i kraft.

Men han opfordrer danskerne til at være opmærksomme på, at de stadig kan blive smittet, selvom man har fået første vaccinestik.

- Dem, der bliver smittet, får som udgangspunkt ikke alvorlig sygdom. Men man kan ikke vide sig sikker, fordi man har fået første stik.

Derfor skal man ikke vente for længe med at få stik nummer to, lyder det.

- Man skal se at blive færdigvaccineret. Man skal ikke vente for længe. Når man er fuldt vaccineret, ser vi sjældent, at man får en gennembrudsinfektion, siger Palle Valentiner-Branth.

Andelen af færdigvaccinerede, der har fået en gennembrudsinfektion - altså været konstateret smittet med coronavirus - har kun været på cirka 0,1 procent, viser de tal, SSI har på nuværende tidspunkt.

Han opfordrer til at overholde de retningslinjer, der er, for at mindske smitte. Også selvom man har fået det første stik, men endnu ikke er færdigvaccineret.

- Du skal holde afstand. Du skal overholde de regler, vi har lært under pandemien. God håndhygiejne, ikke gå nogen steder, hvis du er syg. Især afstand er vigtigst, siger Palle Valentiner-Branth.