Mere end hver tiende lønmodtager går på arbejde med smerter

En del danskere går på arbejde, selvom de har ondt. Der er nærmest tale om en pandemi, mener ekspert.

Fire ud af ti danskere går på arbejde med hyppige smerter, og for mere end hver tiende er smerterne så voldsomme, at det hæmmer deres arbejde. Det viser tal fra Trygfondens tryghedsmåling. Grafik: Søren Winther Nørbæk

Anna Louise Dolan Plaskett kæmpede allerede mod rygsmerterne, da hun som ung langede burgere over disken på den lokale grillbar.

Som årene er gået, har smerterne forfulgt hende langt ind i hendes voksenliv. Siden er det blevet til et utal af timer hos kiropraktorer, fysioterapeuter og massører, men den jagende fornemmelse i ryggen er ikke forsvundet.

Tværtimod er det blevet til tre diskusprolapser det samme sted.

I dag arbejder Anna Louise Dolan Plaskett som teamleder på Aarhus Universitet, og jobbet her er ingen undtagelse: Hun går på arbejde med smerter.

- Jeg har ikke kunnet arbejde koncentreret i lang tid ad gangen, fordi jeg har haft så ondt. Når man har så tunge smerter, så er det svært at abstrahere fra, siger hun.

Det går bedre i dag, fortæller hun, men i perioder har smerterne været så slemme, at enten hendes mand eller barn hver dag måtte køre hende på arbejde.

Anna Louise Dolan Plaskett er langt fra den eneste, der går på arbejde trods smerter. Det viser en ny undersøgelse foretaget af TrygFonden.

Da Anna Louise Dolan Plasketts smerter var værst, måtte hendes mand eller barn køre hende på arbejde. Foto: Thomas Boel (Foto: © Thomas Boel)

Fire ud af ti danskere

Mere konkret viser TrygFondens tryghedsmåling, at fire ud af ti danskere går på arbejde med hyppige smerter - 22 procent på daglig basis, mens 19 procent oplever at have ondt mindst en gang om ugen.

For mere end hver tiende af de adspurgte er smerterne så voldsomme, at det hæmmer deres arbejdsindsats, viser undersøgelsen, der bygger på svar fra flere end 3.500 personer i den danske arbejdsstyrke.

- At det er hver dag, og at der er over en tiendedel, der går på arbejde med smerter, der hæmmer deres arbejde, det overrasker os, siger underdirektør i TrygFonden, Kristian Weise.

På et andet punkt er Anna Louise Dolan Plaskett det perfekte eksempel på problemet. Det er nemlig særligt kvinderne, som har ondt på jobbet. 22 procent af kvinderne har så mange smerter, at det hæmmer dem i arbejdet. Blandt mændene er det 17 procent.

Mens Anna Louise Dolan Plaskett bakser med rygproblemer, så er det uklart, hvilke smerter respondenterne har. Det spørgsmål har ikke været en del af undersøgelsen.

En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen kan dog give et praj. Her har de undersøgt, hvad de mest almindelige sygdomssbyrder er, og her er eksempelvis nakkesmerter, lændesmerter og slidgigt repræsenteret.

- Rigtig mange af dem, som i vores rapport siger, at de har daglige eller ugentlige smerter, der vil det formentlig være den type smerter, siger Kristian Weise.

'Et samfundsproblem'

Morten Høgh er lektor ved Aalborg Universitet og forfatter bag en række bøger om smerte. Tallene i TrygFondens rapport overrasker ham ikke.

Ifølge ham lever 1,3 millioner danskere med kroniske smerter. Det vil sige, at de enten hver dag eller flere gange om ugen oplever en smerte, der generer dem i hverdagen.

- Det her viser, at det ikke er et problem, som de enkelte selv skal løse. Det er et samfundsproblem, og jeg vil næsten gå så langt at sige, at det er en pandemi, siger Morten Høgh.

Morten Høgh er ikke overrasket over TrygFondens konklusioner.

Han påpeger, at der de seneste mange år er kommet flere og flere, der hyppigt plages af smerter - det gælder både i Danmark og andre lande.

- Der er ikke rigtig noget, der tyder på, at vi er ved at stoppe det. Det er et verdensomspændende problem, som vi dybest set må erkende, at vi ikke har løsningen på, siger han.

Anna Louise Dolan Plaskett er lettet over, at hendes rygproblemer er blevet mindre. Hun fortæller, at hendes arbejdsplads har været gode til at tage sig af hende, når det var værst.

- Jeg har snakket helt åbent om det. Hvis jeg har haft brug for at stå op til møder eller få en særlig stol, så har jeg fået det. Jeg er selv leder, og jeg vil aldrig synes, at det skal være skamfuldt, at nogle af mine medarbejdere har skavanker, siger Anna Louise Dolan Plaskett.