Mere end hvert fjerde barn udsættes for vold i hjemmet

29 procent af de 12-14-årige børn er blevet udsat for vold derhjemme det sidste år, viser en stor undersøgelse.

Det kan få følger i voksenlivet, hvis et barn bliver udsat for vold i hjemmet, advarer flere eksperter om. Modelfoto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2012) (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Selvom retten til at slå sit eget barn, den såkaldte revselsesret, forsvandt for knap 20 år siden, så finder vold mod børn stadig sted i stort omfang i de danske hjem.

29 procent af børnene i 7. klasse har det seneste år oplevet fx at blive rusket, skubbet, revet i håret, slået eller sparket mindst én gang. Det viser en ny, stor undersøgelse fra Børnerådet blandt mere end 4.000 børn i 7. klasse.

Resultatet ryster Børnerådets formand, Per Larsen.

- Børn må simpelthen ikke udsættes for vold. Vi ved, at både fysisk og psykisk vold har alvorlige konsekvenser for børns trivsel, sundhed og udvikling, siger han.

I undersøgelsen er der skelnet mellem mindre grov vold og grov vold mod børnene. Mens 29 procent af børnene er blevet udsat for mindre grov vold som at blive rusket, revet i håret eller nevet, så svarer 9,4 procent af børnene, de er blevet udsat for grov vold som spark eller slag i hjemmet.

Sker også i Gentofte-villaer

Undersøgelsens resultater bekymrer også Helle Øbo, der er direktør i Askovfonden. Fonden driver behandlingsforløbet ”Dialog mod Vold”, der forsøger at hjælpe voldsudøvere.

- Vold er i alle sociale lag. Der er ingen social slagside. Så det er både familierne i Gentofte og alle mulige andre steder i Danmark. Og det er også det, der gør, at volden er så tabuiseret, siger hun.

Hun advarer om, at volden kan få en enorm betydning for børnene, når de engang selv bliver voksne. For børnenes oplevelser i barndommen kan få børnene til at anvende volden som voksne, når de selv stifter familie.- De ser, at vold er en måde at reagere på, når man bliver frustreret, bange, ked af det eller vred. Den adfærd tager de med sig ind i deres voksenliv. Og det, vi kan se, er, at 78 procent af dem, der går i behandling i Dialog mod Vold, de har overværet vold i deres barndom, siger hun.

For hver 10. gentager volden sig

I undersøgelsen er børnene blevet spurgt, om de har oplevet vold i hjemmet flere gange i løbet af de seneste år. Det har 9,4 procent af børnene ifølge undersøgelsen.

Børnerådet mener på baggrund af undersøgelsen, at man bør være bedre til dels at opdage, når børn udsættes for vold og være bedre til det forebyggende arbejde.

- Vi er nødt til at blive bedre til at spotte og hjælpe de forældre, der føler sig nødsaget til at ty til vold i opdragelsen - og hjælpe de børn, hvis forældre slet ikke magter forældrerollen, siger Per Larsen.

Du kan se mere om emnet, når DR2 mandag aften klokken 21.30 sender dokumentaren "Vejen væk fra volden", der undersøger, hvad der sker, når børn udsættes for fysisk og psykisk vold.

Facebook
Twitter