Mere vold mod politiet

Politibetjente bliver oftere udsat for slag og spytklasser på jobbet end tidligere. Politiforbundet er nu gået i gang med at forske i hvorfor.

Det skaber tilsyneladende ikke den samme respekt længere at have et politiskilt på ærmet. (Foto: Bo Bechsgaard)

Det er blevet langt farligere at være politibetjent i Danmark. Siden år 2000 er antallet af sager om vold mod betjente mere end fordoblet.

Der dobbelt så mange, der sigtes for at vold mod politiet eller fysisk modsættelse mod anholdelse nu, end der var for seks år siden.

- Det er et stort problem for hele korpset. Det er jo ikke kun dem, der bliver ramt, det går ud over, men også kollegerne. Mange føler sig voldsomt pressede over, at de hele tiden risikerer at blive overfaldet, siger Peter Ibsen, der er formand i Politiforbundet til metroXpress.

Langt de fleste overfald er spark, slag og spytklatter og sker i forbindelse med anholdelser, og når politiet griber ind i eksempelvis demonstrationer.

Udviklingen skal under lup

For at finde den præcise årsag til den voldsomme stigning har Politiforbundet sat et forskningsprojekt i søen i samarbejde med kollegerne i resten af Skandinavien, hvor tendensen er præcis den samme.

- Vi håber, det kan hjælpe os til at forstå præcis, hvilke situationer og mekanismer der udløser de her sammenstød. Hvis vi ved det, kan vi langt bedre handle efter det, så det ikke sker. Vi må også kigge ind ad og se, om det er noget i vores adfærd, der får folk til at reagere så unormalt, siger Peter Ibsen.

For lidt autoritetstro

Beth Grothe Nielsen, der er en af landets førende kriminologer, mener, at problemet ligger i samfundets overordnede kultur.

- Vores autoritetstro kan efterhånden ligge på et meget lille sted, fordi vi hele tiden får at vide, at vi skal kræve vores ret og stille spørgsmål ved alt. Og når vi så samtidig bliver fodret med alkohol og underholdningsvold dagen lang, kan det vel ikke undre, at udviklingen går den vej, siger hun.