Messerschmidt afhørt i retten: 'Når man er på farten op til et folketingsvalg, så sidder man ikke og tjekker, om det hele er korrekt'

Mandag afgav Morten Messerschmidt forklaring i Meld-sagen, hvor han er tiltalt for EU-svindel og dokumentfalsk.

Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt forlader retten med sin kæreste Dot Wessman efter straffesagen mod ham er blevet indledt i Retten i Lyngby, mandag den 2. august 2021. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Iført gråt jakkesæt og hvid skjorte indtog Morten Messerchmidt mandag vidneskranken i Retten i Lyngby.

- Der er ikke noget, der er hemmeligt, lød det fra DF-næstformanden, da han først på eftermiddagen satte sig i midten af retslokalet med en bog med håndskrevne noter foran sig.

I rettens sal 1 blev Morten Messerschmidt gennem næsten to timer afhørt af anklagemyndigheden, mens hans kæreste, bakkesangerinden Dot Wessman, fulgte med fra tilskuerpladserne.

Morten Messerschmidt er tiltalt for EU-svig for 98.835 kroner og dokumentfalsk, mens han var formand for det europæiske parti Meld. Han nægter sig skyldig i alle anklager.

Her kan du få overblik over tre af de vigtigste ting, der kom frem under afhøringen på retssagens dag 1.

1

Skrev under på dokumenter uden at læse dem

Uddrag fra rapporten til Europa-Parlamentet, som både Morten Messerschmidt og Anders Vistisen har underskrevet.

I retten forklarede Morten Messerschmidt, at han overlod det til betroede medarbejdere i Bruxelles og København at holde styr på, om reglerne for udbetaling af EU-støttekroner blev overholdt.

Derfor skrev han som formand for det europæiske parti MELD uden videre under på de dokumenter, der blev forelagt ham.

- Det fungerer jo, ligesom når man får et skatteregnskab fra en revisor. Så går man ud fra, at revisoren har styr på tingene. Her skriver man så under på i vished om, at den betroede medarbejder har styr på det, sagde Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt forklarede også, at han langt fra altid nærlæste, hvad der stod i dokumenterne.

- Jeg får 100 mails, jeg skal tage stilling til om dagen. Når man er på farten op til et folketingsvalg, så sidder man ikke og tjekker, om det hele er korrekt.

Anklagemyndigheden ville blandt andet vide, om Morten Messerchmidt havde gennemgået de årsrapporter fra MELD, som han satte sin underskrift på, før de blev indsendt til Europa-Parlamentet.

Spørgsmålet er centralt, fordi SØIK (Bagmandspolitiet, red.) mener at kunne bevise, at der i dokumenterne er afgivet vildledende oplysninger om, hvad Meld har brugt EU-støttekroner på.

Ifølge anklagemyndigheden er det Morten Messerschmidt, der som formand for partiet har foranlediget, at de urigtige oplysninger blev sendt videre til parlamentet.

De her underskrifter, vi taler om - det er jo på Melds vegne, du underskriver og forpligter Meld, sagde anklager Andreas Laursen.

- Ja, det går jeg ud fra. Det er jo henvendt til DG Finans (budgetkontoret i EU, red.)

Det jeg vil frem til, er, om du gennemgik bilagene?

Nej, det gjorde jeg ikke. Er I klar over, hvor mange bilag, der er tale om?

Nu tænker jeg på bilagene i den endelige rapport. Det er måske 40 sider.

- Nej. Der kender jeg mig selv godt nok til at vide, at jeg ikke har gjort. Det gik jeg ud fra, at Verbeke (generalsekretær i Meld, red.) havde udfyldt korrekt, sagde Morten Messerschmidt.

Spids tone

Flere gange i løbet af retsmødet blev tonen spids mellem Morten Messerschmidt og de to anklagere fra SØIK.

Blandt andet da anklagerne borede i, hvorfor DF-politikeren tilsyneladende ikke havde haft bedre styr på de aktiviteter, han selv var ansvarlig for.

- Det er jo ikke sådan, at jeg render rundt i en sværm af mistro. Når medarbejdere laver papirer, har jeg tillid til, at det foregår efter bogen, sagde Morten Messerschmidt.

- Jeg tror heller ikke, at andre højtstående politikere sidder og udformer dagsordener og indkaldelser og den slags. Anklageren må bare forstå, at det er den forretningsgang, der er. Det er derfor, man har ansat medarbejdere, de bidrager med det praktiske og logistiske. Sådan så jeg kan fokusere på det politiske.

2

Har aldrig mødt egne Meld-partifæller

Det europæiske parti Meld havde blandt andet medlemmer fra Danmark, Slovakiet, Polen, Ungarn, Frankrig og Bulgarien. (Foto: YVES HERMAN © Ritzau Scanpix)

I retten kom det også frem, at Morten Messerschmidt aldrig har mødt flere af de politikere, som blev optaget som medlemmer på Melds generalforsamling i november 2014.

På generalforsamlingen blev Morten Messerschmidt valgt som ny formand for det europæiske parti.

Derudover blev tre nyvalgte europaparlamentarikere fra Dansk Folkeparti og 10 udenlandske politikere også optaget i partiet.

Kender du de 10 medlemmer?, ville anklager Andreas Laursen vide.

- Ikke alle sammen. Jeg vil mene, jeg har mødt halvdelen, svarede Messerschmidt.

Anklageren forsøgte blandt andet at få afklaret, hvor meget indflydelse de 10 udenlandske politikere reelt havde på, hvad der foregik i europæiske parti, som fik adgang til millioner i EU-støtte.

Morten Messerschmidt blev også spurgt ind til, hvorfor en fransk politiker var blevet valgt til bestyrelsen uden at have deltaget på generalforsamlingen.

Hvordan kan det være, hun bliver medlem af bestyrelsen, hvis du ikke kender hende?

- I kan jo indkalde hende, og så kan I også afhøre hende, replicerede Morten Messerschmidt.

3

Partitop besluttede fællesmøde i Skagen mellem DF og Meld

Det er Kristian Thulesen Dahl eller en anden fra DF's gruppebestyrelse, der besluttede at lave mødet i Skagen til et fællesmøde mellem Meld og Dansk Folkeparti, forklarede Morten Messerschmidt i retten. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Centralt i sagen er en Meld-konference på Color Hotel i Skagen i august 2015.

Konferencen fik EU-støtte på 98.835 kroner, men fandt ifølge anklagemyndigheden aldrig sted. I stedet gik pengene til Dansk Folkepartis sommergruppemøde, der blev afholdt på samme hotel over de samme dage, mener SØIK at kunne bevise.

Det allerførste spørgsmål til Morten Messerschmidt under afhøringen var, om der blev afholdt en Meld-konference i Skagen i august 2015.

- Ja, det gjorde der. Det var et fælles møde, som blev arrangeret af Dansk Folkeparti og Meld i overensstemmelse med reglerne. Om man kan sige, at der er et specifikt starttidspunkt og sluttidspunkt for Meld-delen – det ved jeg ikke, om man kan, svarede Messerschmidt.

DF-næstformanden forklarede, at det var gruppeformand Peter Skaarup, partiformand Kristian Thulesen Dahl, sekretariatschef Jeanie Nørhave eller en anden fra DF’s gruppebestyrelse, der besluttede, at mødet i Skagen skulle være et fællesarrangement mellem Meld og Dansk Folkeparti.

Og Morten Messerschmidt fortalte også, at Melds generalsekretær ringede til de internationale medlemmer af det europæiske parti for at høre, om de ville med til mødet.

- Men der deltager jo ikke nogen fra Meld, konstaterede anklager Andreas Laursen.

- Jeg deltager jo, svarede Morten Messerschmdt.

I alt 45 medlemmer fra Dansk Folkeparti deltog ved mødet i Skagen.

Men der er jo kun DF-medlemmer?

Der er ikke nogen af de 10 andre (internationale medlemmer af Meld, red.), der har mulighed for at deltage, det er rigtigt. Jeg ved, at Verbeke (generalsekretær i Meld, red.) kontakter dem, og jeg husker det sådan, at det var telefonisk.

Hvornår inviterer I dem?

- Det ved jeg ikke. For det er ikke mig, der gør det, forklarede DF-næstformanden fra vidneskranken.

Morten Messerschmidt skal møde igen i retten på torsdag, hvor afhøringen fortsætter.

Her kommer vi også til at høre de første vidner. Det bliver sekretariatschef i Dansk Folkeparti, Jeanie Nørhave, og en repræsentant for Color Hotel i Skagen.

Under mandagens retsmøde kom det frem, at der i alt er indkaldt omkring 20 vidner i sagen.

Sagen er berammet til syv retsdage, og der forventes dom fredag den 13. august.