Messerschmidt fandt gammel sms, og retsformanden undrede sig: Sådan forløb de sidste afhøringer i svindelsag

DF-næstformanden var onsdag tilbage i vidneskranken for sidste gang, før der falder dom fredag.

Morten Messerschmidt (DF) blev i dag genafhørt af sin forsvarsadvokat. Retsformanden havde også spørgsmål til den tiltalte.

Et vidne udeblev og kan nu se frem til en bødestraf. Retsformand Søren Holm Seerup stillede undrende spørgsmål. Og to udenlandske politikere afgav vidneforklaring.

Sådan forløb næstsidste retsdag i straffesagen mod Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt (DF), der nægter sig skyldig i anklagerne mod ham.

Morten Messerschmidt var også selv i vidneskranken en sidste gang i sagen, der handler om svig med EU-midler og dokumentfalsk.

Hvorfor retsformanden undrede sig, kan du læse mere om længere nede i denne artikel, hvor vi opsummerer dagens begivenheder i Retten i Lyngby.

1

Italiensk Meld-medlem havde aldrig hørt om Messerschmidt

Anklager Andreas Myllerup Laursen udspurgte udenlandske vidner om deres relation til partiet Meld. Her ses han foran Retten i Lyngby. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Retssagen mod Morten Messerschmidt startede i dag på samme måde, som den sluttede i går: Med vidneforklaring fra en udenlandsk politiker, som har været medlem af det europæiske parti Meld.

Sagen drejer sig netop om, hvorvidt Morten Messerschmidt som daværende formand for Meld har brugt knap 100.000 kroner EU-støttekroner til at afholde en Meld-konference i Danmark i august 2015. Eller om pengene i strid med EU's regler gik til at afholde sommergruppemøde for Dansk Folkeparti, hvilket anklagemyndigheden mener.

Anklageren fremviste i retten to medlemsblanketter fra 2014 og 2015, der indeholdt vidnets navn og underskrift.

- Jeg har skrevet under på ét dokument. Det første, som jeg så. Men ikke det her, forklarede den italienske politiker Antonio Gambetta Vianna, da han fik fremvist blanketten fra 2015.

Som dagens første vidne var han med via en videoforbindelse til Firenze. Undervejs fik han oplyst, at det var Morten Messerschmidt, der var tiltalt i sagen.

Har du hørt det navn før?

- Ikke før jeg blev indkaldt til at vidne, lød det fra Antonio Gambetta Vianna.

Under afhøringen afviste den italienske politiker ligesom gårsdagens udenlandske vidne at kende til en Meld-konference i Skagen i august 2015.

- Jeg er aldrig blevet inviteret. Jeg har aldrig været i Danmark, det ville jeg gerne, men det har jeg ikke været, sagde han.

Efterfølgende havde anklagemyndigheden indkaldt den slovakiske politiker Karol Konarik som vidne.

Politikeren bekræftede, at han havde meldt sig ind i Meld, da han stillede op ved valget til Europa-Parlamentet i 2014. Men han havde ikke haft kontakt med partiet efterfølgende.

- Efter det europæiske valg, som ikke var nogen succes, har jeg fuldstændig glemt alt om det, sagde han med reference til sit forgæves forsøg på at opnå valg.

Også Karol Konarik fik fremvist to medlemsblanketter af anklageren. Han kunne kun huske at have skrevet under på den ene.

Og han kunne ikke svare på, om han var blevet inviteret til en Meld-konference i Danmark i august 2015.

- Det er muligt, at jeg har fået en invitation, men jeg har ikke lagt mærke til det eller gjort noget ved det, sagde han.

2

Bulgarsk vidne udeblev: Retsformand opfordrer til bødestraf

Dagens tredje og sidste vidne er et tidligere medlem af Europa-Parlamentet fra Bulgarian. Han dukkede dog ikke op. (Foto: PHILIPP VON DITFURTH)

Efter frokostpausen skulle et tredje udenlandsk medlem af Meld have været afhørt i retten – bulgarske Slavcko Binev, der tidligere har siddet i Europa-Parlamentet.

Han skulle vidne fra en domstol i Bulgarien, hvor han med en bulgarsk dommer ved sin side skulle gennemstilles til Danmark via videoforbindelse.

Der var blevet bestilt en tolk til at oversætte, men det var alene den bulgarske dommer, der tonede frem på de fire skærme i retssalen i Lyngby.

Den bulgarske dommer kunne fortælle, at Slavcko Binev var blevet indkaldt som vidne, men at han var udeblevet.

Derfor ville den bulgarske dommer indstille Slavcko Binev til en stor bøde. Og den indstilling blev bakket op af retsformand Søren Holm Seerup.

- Han må meget gerne give en meget stor bøde til vidnet, sagde han.

Anklagemyndigheden argumenterede derefter for, at der skulle læses op fra en tidligere afhøring af Slavcko Binev i retten, så hans forklaring kunne indgå i sagen.

Det modsatte Morten Messerschmidts forsvarsadvokat Peter Trudsø sig.

- Hvis man overhovedet skulle have været ned ad den vej, skulle man have givet mig mulighed for at stille spørgsmål til vidnet, i forbindelse med at vidnet blev afhørt tidligere, sagde Peter Trudsø.

Retsformanden og de to domsmænd i sagen trak sig derefter tilbage for at beslutte, om vidneafhøringen skulle læses op i retten.

Det blev et afslag.

- Vi har hørt rigtig mange af de her vidner, så vi forventer ikke, at der vil komme vidner af ny relevans, lød begrundelsen fra retsformand Søren Holm Seerup.

3

Messerschmidt genafhørt og udspurgt af retsformand

Morten Messerschmidt blev i dag genafhørt. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix) (Foto: Martin Sylvest)

Punktum for retsdagen blev sat, da Morten Messerschmidt onsdag eftermiddag indtog vidneskranken for sidste gang.

Anklagerne havde ikke ét eneste spørgsmål til den svindeltiltalte DF-næstformand.

Derfor var det hans forsvarsadvokat, Peter Trudsø, der stod for genafhøringen.

Først spurgte han Morten Messerschmidt, om han havde tænkt over noget, efter det rumænske Meld-medlem Cristian Radulescu tirsdag afgav forklaring i retten.

Her fik Christian Radulescu fremvist en medlemsblanket fra Meld fra 2014, som så ud til at bære rumænerens underskrift, men som han i retten klart afviste nogensinde at have set eller skrevet under på.

Morten Messerschmidt forklarede, at han efter Christian Radulescus vidneafhøring havde fundet en sms fra 2014 på sin telefon. Beskeden blev ikke fremlagt i retten, men i den gamle sms oplyste en tidligere Meld-ansat ifølge Morten Messerschmidt, at medlemsblanketten var indhentet på sædvanlig vis.

- Jeg var på det tidspunkt på ferie i Syditalien og fik besked om, at det var foretaget. Jeg var i god tro om, at tingene er kørt efter bogen, sagde DF-næstformanden.

Peter Trudsø fremviste også en mail, som Morten Messerschmidt i december 2015 sendte til en tidligere Meld-ansat. I den skrev han, at "sommerkonferencen i Skagen var organiseret sammen med DF i forbindelse med DF-sommergruppemøde."

- Jeg har fuldstændig åbent sagt til Meld-kontoret, hvordan mødet endte med at være, forklarede Morten Messerschmidt.

Før retten blev hævet, benyttede retsformand Søren Holm Seerup også lejligheden til at udspørge DF-næstformanden.

Mest indgående spurgte Søren Holm Seerup til, hvorfor Melds faktura for konferencen i Skagen i august 2015 kun omfattede 45 deltagere. På Dansk Folkepartis sommergruppemøde, der blev afholdt samme sted, var der nemlig 54 deltagere.

Retsformanden konstaterede, at man ved at betale for 45 deltagere holdt sig lige under grænsen for, hvornår Meld var forpligtet til at sende opgaver (for eksempel valg af hotel, red.) i udbud.

- Man ender med 54 deltagere. Og der undrer vi os. For på den faktura for Color Hotel i Skagen, som De har godkendt betalingen af, kan man se, at man (Meld, red.) betaler for 45 konferencepakker, sagde Søren Holm Seerup henvendt til Morten Messerschmidt.

- Når Meld har betalt for de 45 konferencepakker - hvem har så betalt for de sidste ni?, spurgte retsformanden.

Morten Messerschmidt kunne ikke svare på spørgsmålet. Han forklarede, at han ikke havde set fakturaen tilbage i 2015.

- Jeg gennemgik ikke bilagene. Jeg havde fuld tillid til, at det, som DF arrangerede og koordinerede med Meld, var i orden.

- Det, jeg var optaget af i forbindelse med mødet i Skagen, var det politiske, fastslog Morten Messerschmidt og gentog sin tidligere forklaring om, at mødet var et fælllesmøde mellem Meld og Dansk Folkeparti og derfor inden for reglerne.

Retssagen mod Morten Messerschmidt afsluttes med procedure fra forsvaret og anklagemyndigheden fredag formiddag, hvorefter der ventes domsafsigelse klokken 15.00.

Her kan du læse artikler fra tidligere dage i retten

FacebookTwitter