Messerschmidt vil klage over dommer: Har liket og kommenteret flere opslag om Meld-sag og DF

Det rejser spørgsmål om dommeren er inhabil, siger juraprofessor.

- Vi indgiver sagen, og så må Den Særlige Klageret kigge på den, siger Messerschmidts forsvarsadvokat, Peter Trudsø. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

En række Facebook-opslag fra dommer Søren Holm Seerup har stødt Morten Messerschmidt (DF) så meget, at han nu er klar til at klage over dommeren fra Retten i Lyngby.

Det fortæller hans forsvarer, Peter Trudsø, til DR Nyheder.

- Vi indgiver sagen, og så må Den Særlige Klageret kigge på den, siger Peter Trudsø, der ikke har yderligere kommentarer til sagen og henviser til sine udtalelser til Berlingske i går.

Søren Holm Seerup var retsformand i svindelsagen, hvor Morten Messerschmidt fik seks måneders betinget fængsel for EU-svindel og dokumentfalsk.

Dagen efter kunne Ekstra Bladet beskrive, at Søren Holm Seerup kort efter at have afsagt dom i sagen gav et 'like' til et opslag på Søren Pinds (V) private Facebook-profil.

I opslaget udtykte den tidligere Venstre-minister Søren Pind kritisk holdning til, at 'Messerschmidt fortsætter som DF-næstformand skønt en idømt fængselsstraf'.

Søren Holm Seerup trak efter Ekstra Bladets henvendelse sit 'like' tilbage.

- Jeg bifaldt opslagets generelle budskab, ikke den specifikke del, lød det fra dommeren.

Flere likes og kommentarer

Det er ikke kun 'liket' til Søren Pind, som Morten Messerschmidt vil klage over. Det er flere kommentarer fra dommeren til opslag på det sociale medie Facebook.

Ifølge DR Nyheders research på Facebook har Søren Holm Seerup flere gange liket og kommenteret kritiske historier om Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt og Meld-sagen på sin brors private Facebook-profil.

Flere kommentarer og likes går flere år tilbage, altså før sagen kom frem.

Morten Messerschmidt har i eftermiddags også selv lagt flere screenshots op af en række kommentarer og likes.

Søren Holm Seerups Facebook-profil var mandag middag ikke længere tilgængelig eller søgbar på Facebook. Man kan heller ikke længere se de forskellige kommentarer og 'likes'.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Søren Holm Seerup via hans arbejdsplads i Retten i Lyngby. Her udtaler retspræsident Elisabet Michelsen, at man ikke har nogen kommentarer.

I går sagde forsvarsadvokat Peter Trudsø til Berlingske, at der er omkring to måneders ventetid på at få sager af denne karakter behandlet.

Retten i Lyngby idømte Morten Messerschmidt seks måneders betinget fængsel i sidste uge. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Juraprofessor: Rejser spørgsmål

Professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage fortæller til DR, at dommere har ytringsfrihed, men at det kan gå hen og blive et problem, hvis det sætter spørgsmålstegn ved deres habilitet.

- Det rejser spørgsmål, om dommeren er inhabil efter retsplejelovens regler. Morten Messerschmidt har anket sagen, og hvis landsretten mener, at dommeren er inhabil, så må de hjemvise sagen.

Adspurgt til selve opslagene kan Frederik Waage ikke vurdere, om det vil få konsekvenser.

- Jeg kan ikke tage stilling til, om det her materiale fører til, at dommeren erklæres inhabil, men jeg mener, det rejser spørgsmålet.

Dommerforening: Vi skal være forsigtige

Retsformand Søren Holm Seerups likes på Facebook efter Messerschmidt-sagen ærgrer formanden for dommerforeningen, Michael Sjöberg.

Det har han tidligere fortalt til mediet advokatwatch.dk

Han mener, at dommere skal tænke sig om på de sociale medier.

- Den her sag viser os, at vi skal være forsigtige. Der er qua vores stilling et særligt fokus på os, og derfor må og skal vi udvise en særlig forsigtighed.

Den Særlige Klageret kan udtrykke forskellige grader af misbilligelse af en dommer.

Klageretten kan ikke afgøre, om sagen skal gå om.

Til Berlingske ville Peter Trudsø ikke forholde sig til, hvad der skal ske, hvis klageretten udtrykker kritik af dommerens ageren.

- Men på den længere bane kan det rejse et spørgsmål om, hvorvidt dommeren har været fuldstændig upartisk i den her sag, sagde han forleden til avisen.