Metroens nye linje lukker i to uger i januar: 'Der er ingen tvivl om, at det vil betyde ekstra rejsetid'

Lukningen skyldes, at styresystemerne i de førerløse tog skal opgraderes

De rejsende kommer til at kigge langt efter metrotogene på de nye linjer i uge 3 og 4. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Metroens Cityring i København lukkes ned i to uger i januar 2020.

Det oplyser Metroselskabet i en orientering sendt til Folketingets Transportudvalg samt i en pressemeddelelse.

Indstillingen af driften sker fra søndag 12. januar til søndag 26. januar.

Den totale nedlukning af driften hænger sammen med, at de systemer, der styrer det førerløse metrosystem, skal opgraderes, og det skal ske, inden en ny metrostrækning - M4 - til Nordhavn og Orientkaj kan tages i brug.

Det forklarer direktør i Metroselskabet Rebekka Nymark til DR Nyheder.

- Vi synes selvfølgelig, det er rigtig ærgerligt at skulle lukke ned i to uger, fordi der allerede er så mange kunder, der har taget Cityringen til sig, men vi er nødt til at gøre det, og vi er kommet frem til, at det her er den mindst ringe måde at løse det på for vores kunder.

Ekstra busser

De ændringer, der bliver lavet, skal testes, og det gør det nødvendigt at indstille driften på Cityringen - også kaldet M3.

Der er et sammenfald mellem M3 og M4, da de til dels kører på de samme spor og i øvrigt deler styresystem.

Mens Cityringen er lukket for passagerer, vil der dog være indsat ekstra busser, som kører fra de fleste af linjens stationer, siger Rebekka Nymark.

- Vi sætter så ekstra busser ind, der hvor cityringen kører, så man kan få et busalternativ i de to uger. Desuden kan man bruge de andre metrolinjer, busser og s-tog.

På den travle strækning mellem Østerbro og Kgs. Nytorv vil busserne ifølge Metroselskabet køre hvert fjerde minut.

Rebekka Nymark håber, at Cityringens brugere vil forstå nødvendigheden af at teste systemerne og benytte sig af de muligheder, der bliver stillet til rådighed.

Især når Metroselskabet melder nedlukningen ud i "god tid".

- Nu har vi givet folk muligheden for at planlægge, hvad de vil gøre i de to uger, siger hun.

Forlænget rejsetid

Da Cityringen kom til, blev en masse københavnske buslinjer nedlagt. Hvad gør det ved fremkommeligheden på strækningerne i de to uger, hvor Cityringen er lukket?

- Vi sætter jo ekstra busser ind de steder, hvor cityringen kører, men der er ingen tvivl om, at det vil betyde ekstra rejsetid. Hvor meget ved vi ikke. Inden jul lægger vi information om buslinjerne ind på rejseplanen.dk, så folk kan gå ind og se, hvor lang tid ekstra deres tur vil tage, siger Rebekka Nymark.

Bliver det sidste gang, i lukker ned for Cityringen?

- Der kommer ikke til at være andre langvarige lukninger i forbindelse med denne linje, siger direktøren.

Hver uge kører en million passagerer med metrotogene på Cityringen.

Cityringen åbnede i september, og linjen kører gennem Indre By, Nørrebro, Frederiksberg og Vesterbro. Den nye strækning, som skal gå fra Københavns Hovedbanegård til Orientkaj åbner til foråret 2020.

Artiklen er opdateret 16.46 med kommentar fra Metroselskabets direktør.